Uusimmat

Vesijäähdytys

13.07.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Lupailimme Waterchill-artikkelin yhteydessä, että testailemme myöhemmin muitakin kokonaisia vesijäähdytysjärjestelmiä. Tällä kertaa lähemmässä tarkastelussa on suomalaisten, jäähdytykseen ja ylikellotukseen erikoistuneiden Jimm’s PC-Storen ja Coolputerin tarjonta. Valitettavasti turhankin kiireisen aikataulun ja kesälomien takia Only4Pron vesijäähdytysratkaisu jäi puuttumaan artikkelista, mutta tilaisuuden tullen testaamme sen mahdollisesti myöhemmin.

Artikkelissa esitellään Jimm’s PC-Storen jäähdytysosista rakennettu erillinen custom-paketti ja Coolputerin edustama H2O Sprinter -järjestelmä. Mukana on myös vanha tuttu Waterchill ja sen piirisarja- ja VGA-blokit. Jäähdytystehoa vesijäähdytysjärjestelmien kesken vertaillaan ylikellotetulla Intel Pentium 4 2,4C -prosessorilla.

Jimm’s PC-Store: Custom-ratkaisu

Jimm’s PC-Storesta toimitettiin keväällä Muropaketin testipenkkiin XCC Cu-Impact -vesijäähdytysjärjestelmä AMD Athlon XP -prosessorille. Hieman tämän jälkeen saimme käsiimme myös Swiftechin H2O-8500-vesijäähdytyspaketin, joka sopii Athlon-prosessoreille ja erillisen kehyksen avulla myös Intelin Pentium 4 -prosessoreille. Testejä varten yhdistimme Jimm’sin XCC Cu-Impact -paketista vesitankin, pumpun ja jäähdyttimen Swiftechin patentoimaan MCW5000-vesiblokkiin.

MCW5000-blokki on valmistettu CNC-koneilla alumiinista ja kuparista. 12 millimetrin letkulähdöt poikkeavat melkoisesti markkinoilla olevista tuotteista ja ne lähtevät eri suuntiin 45 asteen kulmassa. Kuvassa näkyy blokin ympärille pultattu kehys, jonka avulla blokki voidaan kiinnittää Pentium 4 -prosessorin vakiocoolerin kehikkoon.

Blokin pohja on valmistettu kuparista ja se on 12,7 millimetriä paksu. Prosessoriin kiinni tuleva puoli on hiottu ja kiillotettu erittäin tasaiseksi ja kiiltäväksi. Blokin sisäpuolelle jäävälle puolelle on koneistettu useita pinnejä, joiden ansiosta pohja muistuttaa jäähdytyssiiliä. Swiftech on hakenut kyseiselle tekniikalle patenttia ja se tunnetaan paremmin nimellä Diamond-Pin Matrix. Muotoilun kerrotaan auttavan lämmönsiirtymistä ja lisäävän nesteen turbulenssia.

Letkut kiinnitetään pikaliittimillä, jotka eivät ole samanlaiset kuin pneumatiikassa ja Waterchillissä. Tavallisen letkun sisälle työnnetään muovinen kiinnike, jonka avulla letku saadaan kiinnitettyä blokkiin yksinkertaisesti painamalla se paikoilleen. Irrottaminen tapahtuu erillisen työkalun avulla, jolla painetaan liittimen ympärillä olevaa rengasta sisään ja vedetään letku ulos.

Vesitankin virkaa järjestelmässä hoitaa Jimm’sin edustama XCC-SWC, joka on valmistettu alumiinista. Sisälle on asennettu Eheimin Compact 600 -pumppu, jonka säädettävä pumppausteho on 150 – 600 litraa tunnissa ja nostokorkeus 1,3 metriä. Tankki on tiivistetty ja pultattu huolellisesti kiinni, joten emme repineet pumppua ulos tankista. Jimm’s PC-Store myy tankkia tyhjänä ja yhdessä pumpun kanssa valmiiksi tiivistettynä. Säiliön päällä on kaksi 10 millimetrin letkulähtöä ja nesteen täyttöaukko. Pumpun virtajohto tulee ulos kannen ja tankin välistä.

Black Ice Extreme on varmasti yksi suosituimmista jäähdyttimistä sen pienen koon ja varsin tehokkaan jäähdytystehon ansiosta. Jäähdytin on valmistettu kuparista ja sen mitat ovat: 15,2 x 12,8 x 4,3 senttimetriä. Letkulähdöt ovat 12 millimetriset, joten yhdessä XCC-SWC-vesitankin kanssa täytyy käyttää esimerkiksi silikoniletkua ”adapterina” ja kiristää liitokset puristimilla. Y.S.Techin 120 millimetrin tuuletin on asennettu jäähdyttimen kylkeen siten, että se puhaltaa ilmaa jäähdyttimen läpi. Tuuletin asetettiin toimimaan seitsemän voltin jännitteellä, jolloin se oli sopivan hiljainen.

Jäähdytysjärjestelmässä käytettiin AG SuperCooleria, joka on biologisesti hajoava jäähdytinneste, mutta samalla myös myrkyllinen. Neste on tarkoitettu pääasiassa esimerkiksi autojen kilpamoottoreiden jäähdytykseen, mutta hyvän lämmönjohtokyvyn ansiosta se soveltuu myös prosessorin jäähdytykseen. Samalla se estää ruostumisen ja levän muodostumisen. Jotkut jälleenmyyjät eivät suosittele omille tuotteilleen SuperCoolerin tapaisia jäähdytinnesteitä, joten kannattaa tarkistaa yksityiskohdat etukäteen. Jimm’sillä 1,5 litraa SuperCooleria kustantaa 17,50 euroa.

Yllä olevassa kuvassa vesijäähdytyspaketti on kasattu ja kiinnitetty kokoonpanoon. Lopputulos on hyvin siisti ja koteloon asennettuna mitään ylimääräistä johtohässäkkää ei pitäisi päästä syntymään.

Swiftechin MCW5000-blokki kiinnitetään Pentium 4 -prosessorin vakiocoolerin kehikkoon erillisillä klipsuilla. Blokin asentaminen ja irrottaminen on todella yksinkertainen ja vaivaton toimenpide.

Kun blokki irrotettiin testien jälkeen, nähtiin kuinka hyvä kontakti oli ollut blokin ja prosessorin välillä. Kuvan perusteella kontakti ei ole ollut paras mahdollinen.

Jimm’s PC-Store ei myy testissä ollutta settiä valmiina pakettina (ainakaan toistaiseksi), vaan osat pitää tilata erikseen. Alla olevassa listassa ovat kaikki kyseisessä vesijäähdytyspaketissa käytetyt komponentit ja perässä hinnat suoraan Jimm’sin kotisivuilta.

  • Swiftech MCW5000-A-blokki: 61 euroa
  • XCC-SWC (Vesitankki): 67 euroa
  • Eheim Compact 600 -pumppu: 26 euroa
  • Black Ice Extreme -jäähdytin: 96 euroa
  • 120x120x38 Y.S.Techin laitetuuletin: 19,34 euroa
  • AG SuperCooler -jäähdytysneste: 17,50 euroa
  • + tarvittavat letkut

Paketille tulee hintaa yhteensä noin 290 euroa. Huomion arvoinen seikka on se, että MCW5000-blokkiin tarvitaan erillinen kehys, jotta sitä voidaan käyttää Pentium 4 -prosessorin kanssa.

Jimm’s PC-Store

Swiftech MCW5000 -vesiblokin tuotesivut

Coolputer: H2O Sprinter

Coolputerin valikoimiin ilmestyi hiljattain saksalainen H2O Sprinter -vesijäähdytyssarja, joka houkuttelee ainakin edullisella hinnalla. Saimme Muropaketin testipenkkiin H2O:n ensimmäisen version, joka sisältää kaikki tarvikkeet prosessorin jäähdytykseen. V2.0:ssa Sicce Novan pumpun tilalla on Hydorin pumppu ja ilmeisesti blokit piirisarjalle ja näytönohjaimelle.

H2O saapui ruskeassa paketissa, jonka ulkopuolelle oli jäänyt jäähdytin, 120 millimetrin Noiseblockerin Ultra Silent -tuuletin sekä ohjekirja.

H2O-blokin pohja on valmistettu kuparista ja siinä on alumiininen kansi. Kannessa on reiät Intel Pentium 4- ja AMD Athlon -prosessoreille, joten vesijäähdytyspakettia voi käyttää myöhemminkin, vaikka kokoonpano ja prosessori vaihtuisivat.

Mukana tullut silikoniletku asennetaan blokkiin yksinkertaisella kierrettävällä kiristimellä. Liittimet ovat hieman arveluttavan näköiset mutta yllätykseksi ne olivat hyvin tiiviit eivätkä vuotaneet missään vaiheessa.

Pohja on viimeistelty huolellisesti, vaikka siinä olikin muutamia pieniä kolhuja.

H2O-järjestelmän vaikein osuus on vesisäiliön asentaminen. Muovisen säiliön sisälle asennetaan Sicce Novan pumppu ja ruuvataan kansi tiukasti päälle. Valitettavasti operaatio ei ole aivan yhtä yksinkertainen miltä se kuulostaa.

Aivan ensimmäiseksi Sicce Novan pumpun virtajohdon liitin leikataan sivuleikkureilla irti. Aluksi luulin lukeneeni ohjekirjaa väärin, mutta liitin todellakin leikataan irti. Tämän jälkeen pumppu kiinnitetään säiliön pohjalle imukuppien avulla ja virtajohto pujotetaan kannen läpi. Leikattuun virtajohtoon liitetään mukana toimitettu uusi liitin. Liittimen asennuksessa kannattaa olla todella tarkkana sillä vesi ja 230 voltin jännite eivät sovi hyvin yhteen.

Seuraavaksi asennuksessa tuli eteen mielenkiintoinen kohta. H2O:n ohjekirjassa sanotaan seuraavaa:

”Now take the pump and cut a 3cm long watertube which you fit on the upper connector of the pump. Do not fix the other end of the tube to the inside-connector of the tank”

Omien englannintaitojeni mukaan ohjeissa sanotaan, että pumppuun kiinnitettävää letkunpalasta ei kiinnitetä vesitankin kannessa olevaan liittimeen. Asiaa paremmin tutkittuani löysin netistä erään saksalaisen arvostelun, jossa näkyi selvästi, kuinka pumppuun kiinnitetty letkun palanen oli kiinnitetty vesitankin kannen sisäpuolen liittimeen.

Yllä olevasta kuvasta näkee kuinka pumppu on liitetty vesitankin kannessa olevaan liittimeen. Kun pumppu on asennettu onnistuneesti tankin sisälle ja liitetty tankin kanteen, tiivistetään tankki mukana tulevalla kumitiivisteellä ja ruuvataan varovasti kansi paikoilleen. Kannen ruuveja ei saa kiristää liikaa, sillä muovi saattaa haljeta helposti.

Seuraavaksi on vuorossa silikoniletkujen liittäminen vesitankin liittimiin. Letkut ovat halkaisijaltaan aivan liian pienet tankin liittimiin, joten niiden kanssa saa tapella aikansa, ennen kuin ne ovat kunnolla paikoillaan. Itse käytin vaseliinia letkujen kiinnittämiseen, jonka jälkeen ne kiristetään mukana toimitetuilla kiristimillä.

Jäähdyttimen asentaminen on onneksi lasten leikkiä verrattuna vesitankkiin. Mukana toimitettu Noiseblockerin 120 millimetrin tuuletin asennetaan jäähdyttimen kylkeen siten, että tuuletin puhaltaa sen läpi. Letkut liitetään samalla tavalla kuin prosessoriblokkiin. Tuuletin toimii 12 voltin jännitteellä, mutta se oli todella hiljainen.

Blokki kiinnitetään prosessorille vakiocoolerin kehikon kiinnitysreikien kautta, joten kehikko täytyy poistaa ennen asentamista. Rei’istä työnnetään läpi nailonruuvit joiden läpi blokki pujotetaan prosessorin päällä. Blokki kiristetään tiukasti paikoilleen muovisten sormiruuvien avulla.

Tämän jälkeen H2O-järjestelmä pitäisikin olla valmis ja lopputulos pitäisi olla suurin piirtein yllä olevan kuvan näköinen. Myös H2O on hyvin siistin näköinen järjestelmä ja tuskin aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa kotelon sisällä.

H2O-blokin irrotuksen yhteydessä sen todettiin olevan todella tiukassa. Lopputuloksena prosessori lähti kannasta irti ja jäi kiinni blokin pohjaan. Tästä voidaan päätellä, että prosessorin ja blokin kontakti on ollut todella hyvä.

H2O Sprinter -vesijäähdytyssarjaa edustaa Suomessa siis Coolputer ja hintaa koko paketilla on vaivaiset 159 euroa.

Coolputer

Asetek: Waterchill

Asetekin Waterchill-vesijäähdytyspaketin arvostelimme jo aikaisemmin keväällä, joten se otettiin luonnollisesti testeihin mukaan. Peruspakettiin kuuluu blokki, joka sopii Athlon XP-, Pentium 4- ja tuleville Athlon 64 -prosessoreille, Hydorin pumppu + vesisäiliö sekä jäähdytin. Waterchillissä käytetään pneumatiikasta tuttua letkua ja pikaliittimiä. Tarkemmat tiedot löytyvät Muropaketin artikkelista.

Muropaketti, Waterchill-artikkeli

Yllä olevassa kuvassa Waterchill kasattuna ja toiminnassa. Järjestelmä täytettiin vedellä johon lisättiin levää ehkäisevää ainetta. Näkymä ei ole aivan yhtä siisti kuin Jimm’sin custom- ja Coolputerin H2O-järjestelmillä, sillä jäykillä letkuilla ei saada aikaiseksi kovinkaan teräviä kulmia. Omituisin yksityiskohta Waterchillissä on jäähdyttimen tuuletin, joka on Asetekin toimesta asennettu imemään ilmaa jäähdyttimestä, päinvastoin kuin kilpakumppaneissa.

Waterchillin ehdottomasti parhaat puolet ovat helppo asentaminen, erittäin selkeät ohjeet, yksinkertaiset pikaliittimet, hyvä yhteensopivuus ja kohtalaisen edullinen hinta.

Blokki asennetaan Intelin vakiocoolerin reikien kautta ja jouset pitävät huolen siitä, että kiristys sormiruuveilla tapahtuu tasaisesti.

Waterchillin blokin pohja on erittäin huolellisesti viimeistelty ja testien jälkeen kontaktin prosessoriin todettiin olleen ihan hyvä.

Waterchilliä edustaa Suomessa ainakin Coolputer ja Only4Pro ja paketin hinta on noin 210 euroa.

Asetek, Waterchillin tuotesivut

Waterchill Northbridge- ja VGA-blokit

Asetek on julkaissut Waterchill-sarjaan myös blokit piirisarjalle ja näytönohjaimelle, jotka ovat valmistettu samalla tekniikalla, kuin prosessoriblokki. Pohja on koneistettu kuparista ja kansi on akryylia.

Blokit myydään erikseen ja niillä on hintaa 49 euroa / kpl. Blokin mukana tulee tarvittavat letkut, lämpöä johtavaa tahnaa, kiinnikkeet sekä ohjevihko.

Piirisarjablokki on tarkoitettu ensisijaisesti AMD Athlon -kokoonpanoihin, sillä kiinnitys tapahtuu kahden northbridgen vieressä olevan reiän avulla. Yleensä Pentium 4 -emolevyistä ei löydy reikiä northbridgen vierestä, joten Asetek suosittelee käyttämään lämpöä johtavaa liimaa ja liimaamaan blokin northbridgen päälle. Intelin piirisarjojen northbridget ovat todella hauraita ja kulmat murtuvat helposti. Liimaus ei todellakaan ole varmin mahdollinen keino blokin kiinnitykseen, joten suosittelemme olemaan todella varovaisia.

Piirisarjablokin asennus on hyvin yksinkertainen operaatio. Ensin poistetaan northbridgen vakiosiili ja puhdistetaan piiri huolellisesti. Tämän jälkeen pultit asennetaan northbridgen vieressä sijaitseviin reikiin ja piirin päälle levitetään lämpöä johtavaa tahnaa.

Letkulähdöt osoittavat suoraan ylöspäin ja kiinnitys tapahtuu yksinkertaisesti pulteilla, jousilla ja parilla nailonmutterilla. Kannattaa tarkistaa, että letkut ovat painettu kunnolla pohjaan asti, ettei tule vesivahinkoa.

Testasimme VGA-blokkia Hercules Radeon 9700 Pro -näytönohjaimella, jonka R300-grafiikkapiirin ympäriltä on poistettu suojaava shimmi. Näytönohjaimen vakiocooleri on valmistettu kuparista ja piirin ja siilin välissä on hopeatahnaa. Lämmöt mitattiin Fluken lämpömittarilla grafiikkapiirin kohdalta piirilevyn takapuolelta.

VGA-blokki on identtinen piirisarjablokin kanssa, mutta sen letkulähdöt ovat 90 asteen kulmassa. Blokki sopii ATIn ja NVIDIAn näytönohjaimiin sillä siitä löytyy kahdet kiinnitysreiät.

Vakiocoolerilla grafiikkapiirin lämmöt olivat rasituksessa korkeintaan noin 60 °C ja Waterchill VGA-blokilla noin 45 °C. Eroa syntyi vakiokellotaajuuksilla jopa 15 astetta.

Käytännön testit

Vesijäähdytyspaketit kasattiin yksinkertaisesti pöydälle ja asennettiin Muropaketin testikokoonpanoon. Olosuhteet olivat kaikille järjestelmille samat ja testit ajettiin samana päivänä, joten huoneen lämpötilan pitäisi olla jokaisen järjestelmän kohdalla suurinpiirtein sama.

Yllä olevissa kuvissa päällimmäisenä Jimm’sin custom-paketti, keskellä Coolputerin H2O ja alimmaisena Asetekin Waterchill.

  • Intel Pentium 4 2,4C (800 MHz FSB)
  • Asus P4P800 Deluxe (Intel 865PE)
  • 2 x Geil Ultra Platinum PC3500 256MB (CAS 2 5-2-2)
  • Hercules Radeon 9700 Pro
  • Seagate Barracuda 7200.7 80 GB (SATA)
  • Asus PCProbe 2.17
  • Windows XP

Testeissä käytettiin Intel Pentium 4 2,4C -prosessoria, jota ajettiin ensin 3,3 gigahertsin kellotaajuudella ja vakiojännittellä (1,525 V). Tämän jälkeen prosessorin käyttöjännite nostettin 1,725 volttiin ja sitä ajettiin mahdollisimman korkealla vakaalla kellotaajuudella. Rasitustestiksi valittiin SuperPi-testi, jolla piin arvo laskettiin jopa 32 miljoonan desimaalin tarkkuudella. Laskutoimitukseen menee aikaa hieman yli puoli tuntia ja prosessoria rasitetaan koko testin ajan 100% kuormalla.

Prosessorin lämpötilaa tarkkailtiin Asuksen PCProbe-ohjelmalla, joka mittaa prosessorin lämpötilan parin sekunnin välein. Taulukoissa on ilmoitettu rasitustestin loppupuolella kirjatut lämpötilat. Lämpötila heitteli parin asteen välillä, joten taulukoissa Max tarkoittaa korkeinta lämpötilaa ja Min alhaisinta lämpötilaa.

3300 megahertsin kellotaajuudella Jimm’sin setti ja H2O olivat täysin tasoissa. Lämpötila heilahteli molemmilla jäähdytysjärjestelmillä 28 ja 30 asteen välillä. Waterchillin lämpötila oli tasaisesti 30 ja 31 asteen välillä.

Ylikellotetuilla kokoonpanoilla erot hieman kasvoivat. Jimm’sin vesijäähyllä onnistuttiin ajamaan SuperPi 32M -testi onnistuneesti läpi jopa 3662 megahertsin kellotaajuudella. H2O- ja Waterchill-vesijäähyillä testi kaatui tai kokoonpano jämähti jossain vaiheessa, kunnes kellotaajuus laskettiin 3628 megahertsiin.

3628 MHz:n kellotaajuudella H2O piti prosessorin lämpötilan 34 – 36 asteen välillä ja Waterchill puolestaan pari astetta korkeampana (36 – 38 °C).

Yhteenvetona voisi todeta, että Jimm’sin setti oli tehokkain ja se onnistuikin puristamaan prosessorista 34 megahertsiä korkeamman kellotaajuuden kuin H2O ja lämpötilat pysyivät silti samoina. Waterchill ei pysynyt aivan kilpailijoiden kyydissä mukana.

Jäähdytysnesteen lämpötila

Saimme käyttöömme Fluken lämpömittarin, jonka avulla säiliöistä mitattiin jäähdytysnesteen lämpötila täydessä rasituksessa 1,725 voltin käyttöjännitteellä.

Jimm’sin setissä käytettiin AG SuperCooleria ja prosessorin lämpötila oli 34 – 36 astetta 3662 megahertsin kellotaajuudella. Nesteen lämpötilaksi mitattiin rasituksessa 30,8 °C.

H2O:lla prosessori toimi 34 MHz alhaisemmalla kellotaajuudella ja prosessorin lämmöt heiluivat myös 34 – 36 asteen tuntumassa. Yllätykseksi veden lämpötila oli täsmälleen sama kuin Jimm’sin setillä eli 30,8 °C.

Waterchillin vesitankki sijaitsee Hydorin pumpun yhteydessä ja veden lämpötilaksi mitattiin jopa 33,2 astetta. Syynä tähän on ilmeisesti Asetekin ratkaisu asentaa tuuletin imemään ilmaan jäähdyttimestä eikä puhaltaa ilmaa jäähdyttimen läpi.

Loppusanat

Vesijäähdytys on kohtalaisen tehokas ja toimiva jäähdytysratkaisu prosessorille, jos se on huolellisesti suunniteltu ja rakennettu. Muropaketin testissä oli kolme erilaista valmispakettia eri valmistajilta, mutta erot jäivät yllättävän vähäisiksi. Alla yhteenveto kaikista paketeista muutamalla ajatusviivalla.

Jimm’sin custom-setti

+ Tehokas
+ Helppo asentaa
– Kallis

Coolputerin H2O Sprinter

+ Hinta!
+ Yllättävän hyvä suorituskyky
– Asentaminen helvettiä
– Huono ohjekirja

Asetekin Waterchill

+ Helppo asentaa
+ Hyvät ohjeet
+ Kohtalaisen edullinen
– Hieman heikompi jäähdytysteho
– Jäykät liittimet

Testaamme mahdollisesti myöhemmin muitakin valmiita vesijäähdytyspaketteja. Kiitokset Jimm’s PC-Storelle, Coolputerille ja Asetekille tuotteiden toimittamisesta Muropaketin testiin.

>> Takaisin pääsivulle

Sampsa Kurri 13. heinäkuuta (sampsa.kurri@https://muropaketti.com)