Uusimmat

Vuoden 2010 Apple iPod -soittimet

30.09.2010 19:18 Muropaketin toimitus

MP3-soittimia on ollut markkinoilla jo vuosikaudet, mutta Applen iPodit nostivat suosion aivan uudelle tasolle 2000-luvun alussa. Suosiosta kertonee myös se seikka, että monet ihmiset puhuvat MP3-soittimista iPodeina, vaikka kyseessä olisi jonkin muun kuin Applen valmistama soitin. Syyskuun alussa Apple uudisti iPod-mallistoaan, josta saapui kolme soitinta Muropaketin arvioitavaksi. Tässä artikkelissa keskitymme neljännen sukupolven iPod touchiin, kuudennen sukupolven iPod nanoon sekä neljännen sukupolven iPod shuffleen. Artikkelissa tutustutaan soittimien ominaisuuksiin sekä käyttökokemuksiin.

 

iPodien historia

Kuvassa ensimmäisenä julkaistu iPod classic, iPod nano sekä iPod shuffle

Apple julkaisi ensimmäisen iPodin lokakuussa 2001 ja mainosti sen kykenevän tarjoamaan viiden gigatavun tallennuskapasiteetilla tilaa 1000 kappaleelle. Ensimmäisessä mallissa oli mekaaninen vierityspyörä, joka korvattiin kosketusherkällä pyörällä heti seuraavana vuonna. Vuonna 2003 Apple julkisti iTunes Music Storen ja täysin uudistetun iPodin, joka oli aiempia malleja ohuempi ja tallennuskapasiteettia tarjottiin 40 gigatavuun asti. iPod classicin viimeisin julkaisu on vuodelta 2007 ja kyseinen malli tarjoaa tallennuskapasiteettia maksimissaan 160 gigatavua.

Tammikuussa 2004 Apple julkaisi iPod minin, joka saapui myyntiin viidellä värivaihtoehdolla ja tallennuskapasiteettia oli neljä gigatavua. Mini-malli eteni seuraavana vuonna toiseen sukupolveen, mutta sitä pidemmälle miniä ei kehitetty. Tammikuussa 2005 Apple laajensi iPod-mallistoaan shufflella (tallennuskapasiteettia maksimissaan yksi gigatavu), joka on kehittynyt jatkuvasti pienempään suuntaan. Samaisen vuoden syyskuussa Apple korvasi minin nano-mallilla, jossa oli värinäyttö ja tallennus tapahtui flash-muistille.

Vuonna 2006 Apple julkaisi nanosta uuden alumiinikuorisen version ja shufflesta pienemmän mallin kiinnitysklipsulla varustettuna. Vuosi 2007 oli vilkkaampi, sillä sen lisäksi, että Apple julkaisi tammikuussa ensimmäisen iPhonen, syyskuussa se julkaisi kolmannen sukupolven nanon sekä ensimmäisen kosketusnäytöllisen iPod touchin. Touchin myötä Apple otti ison askeleen eteenpäin, sillä soitin ei tarjonnut enää pelkästään musiikinsoittamiseen tarkoitettuja toimintoja, vaan myös langattoman verkkotuen ja muun muassa Safari-nettiselaimen.

Syyskuussa 2008 julkaistiin neljännen sukupolven nano, jossa oli uutuutena kiihtyvyysanturi ja tallennuskapasiteettia maksimissaan 16 gigatavua. Samalla julkaistiin myös toisen sukupolven iPod touch, joka toi mukanaan äänenvoimakkuuspainikkeet ja sisäänrakennetun kaiuttimen. Vuotta myöhemmin nano päivittyi viidenteen sukupolveen ja mukana oli isompi näyttö, videokamera, radio, kaiutin sekä askelmittari. Samalla shuffle päivittyi kolmanteen sukupolveen, jolloin näppäimet siirtyivät kuulokekaapeliin ja mukana oli Voice Over -ominaisuus, ja touch kolmanteen sukupolveen, jonka myötä sisuskalut uudistuivat vastaamaan iPhone 3GS:ää.

iPodien myyntimäärä on noussut tasaiseen tahtiin, sillä vuonna 2002 iPodeja myytiin 600 000, vuonna 2003 kaksi miljoonaa ja 2004 peräti 10 miljoonaa kappaletta. Kasvu ei kuitenkaan osoittanut tyrehtymisen merkkejä, sillä vuonna 2005 iPodeja myytiin 42 miljoonaa kappaletta, seuraavana vuonna myynti nousi 88 miljoonaa ja vuonna 2007 141 miljoonaan kappaleeseen. Vuonna 2008 myynti ylsi 197 miljoonaan, sitä seuraavana vuonna 250 miljoonaan ja tänä vuonna myyntimäärä on noussut syyskuun alkuun mennessä jo 275 miljoonaan.

Sisältö

  1. Vuoden 2010 Apple iPod -soittimet
  2. Apple iPod touch
  3. Apple iPod nano
  4. Apple iPod shuffle
  5. Loppuyhteenveto