Uusimmat

Apple iPod nano

30.09.2010 19:18 Muropaketin toimitus

iPod nano on uudistunut aiemmista sukupolvista reilunpuoleisesti ja merkittävin uudistus on kosketusnäyttö, minkä myötä näytön alapuolelta ovat hävinneet fyysiset ohjausnäppäimet. Pienikokoinen soitin toimitetaan iPod touchin tavoin läpinäkyvästä muovista valmistetussa kotelossa, johon on paketoitu soittimen ohella mukaan kuulokkeet, Dock Connector -liittimellä varustettu USB-kaapeli, Applen omenatarra sekä pikakäyttöoppaita eri kielillä.

iPod nano on saatavilla 8 tai 16 gigatavun tallennuskapasiteetilla, jolloin hintaa on Suomen Apple Storessa 179 tai 209 euroa. Väri
vaihtoehtoina on hopea, grafiitti, sininen, vihreä, oranssi, vaaleanpunainen ja punainen, ja touchin tavoin takakuoreen voi halutessaan valita laserkaiverrettavan tekstin. Hinta on suoraan sanoen erittäin korkea, kun ottaa huomioon, että iPod touchin saa kahdeksan gigatavun tallennuskapasiteetilla 249 eurolla, jolloin hintaeroa iPod nanon ja iPod touchin välillä on 70 euroa.

iPod nanolla on leveyttä 4,1; korkeutta 3,8 ja paksuutta 0,9 senttimetriä, ja painoa vaivaiset 21,1 grammaa, joten kyseessä on ennen kaikkea helposti mukava kulkeva soitin. Multitouch-kosketusnäyttö on kooltaan 1,54 tuumaa ja 240×240-resoluutiolla se tarjoaa 220 pikselin tarkkuuden tuumaa kohti.

Kuvakkeet ja taustakuva tuovat mieleen iPod touchin iOS 4.1:n, mutta rankasti typistettynä, ja esillä on neljä kuvaketta kussakin ikkunassa. Ikkunoita on neljä kappaletta ja niitä selataan pyyhkäisemällä näyttöä oikealle tai vasemmalle. Kun valitsee jonkin kohteen, esimerkiksi kuvassa näkyvän Artistit, aukeaa uusi ikkuna, josta pääsee takaisinpäin pyyhkäisemällä oikealle. Ruudun ylhäällä näkyy kellonaika ja tieto akun varaustilasta.

Kuvakkeiden paikkoja voi vaihtaa painamalla niitä hetken pohjassa, jolloin ne alkavat väristä iOS-käyttöjärjestelmän tyylin mukaisesti, minkä jälkeen käyttäjä voi raahata kuvakkeet haluttuun järjestykseen. Nanossa ei ole päävalikkoon palauttavaa Koti-näppäintä, mutta saman asian saa toteutettua koskettamalla näyttöä yhdestä kohdasta hetken. Lisäksi näytön saa halutessaan käännettyä, kun sitä kiertää kahdella sormella.

Muropaketin testiin saapui malli, jonka alumiinirunko on anodisoitu siniseksi. Takana olevaan klipsiin on kaiverrettu Applen omenalogo ja pelkistetyn muotoilun kokeneen soittimen ylälaidassa näkyvät äänenvoimakkuuspainikkeet sekä näppäin, jolla soittimen saa nukkumistilaan. Jos soitin on pidemmän aikaa käyttämättä, se sammuttaa itse itsensä, minkä jälkeen käynnistyminen kestää hieman pidempään (muutaman sekunnin), mutta hartaammassa käytössä näyttö herää välittömästi nukkumisnäppäimen painalluksen jälkeen.

Alapuolella on 30-pinninen Dock Connector -liitin, jonka kautta soitin liitetään tietokoneeseen musiikin siirtämistä varten ja samalla liittimellä ladataan kiinteä akku. Kyseisen liittimen vasemmalta puolelta löytyy kuulokeliitin ja kuvassa näkyy myös selvemmin klipsi, jolla soittimen saa nopeasti kiinnitettyä esimerkiksi laukun hihnaan.

iPod nanossa on neljä ikkunaa, joista ensimmäisestä voi valita soittolistat, toistettavan kappaleen, artistilistauksen tai Genius-miksit, joka tekee soittimesta löytyvistä samantyyppisistä kappaleista automaattisesti soittolistoja.

iPod touchin tavoin nano tukee AAC-, iTunes Storen käyttämää suojattua AAC-, HE-AAC-, MP3-, MP3 VBR-, Audible-, Apple Lossless-, AIFF- ja WAV-ääniformaatteja.

Toisesta ikkunasta löytyvät FM-radio, podcastit, kuvat ja asetukset. Vaikka soittimesta löytyy kuvat-valikko, josta voi tutkia soittimen kuvia, siinä ei ole kameraa niiden ottamiseksi.

Kolmannesta ikkunasta voi listata soittimesta löytyvät kappaleet ja albumit, ja listata kappaleita lajityyppien sekä säveltäjien perusteella.

Viimeinen ikkuna tarjoaa kellon sekä kiihtyvyysanturilla toteutetun askelmittarin, jonka saa näyttämään kulutetut kalorit, kunhan asetuksista on asetettu ensiksi oma paino.

Musiikkia toistaessa ruudun taustalla näkyy pyörivän levyn kansikuva, mikäli se on lisätty ID3-tageihin, ylhäällä artistin, kappaleen sekä levyn nimi ja keskellä ovat siirtymisnäppäimet sekä toisto/pysäytysnäppäin. Pyyhkäistäessä seuraavaan ikkunaan, ruudulla näkyy näppäimien tilalla mahdollisuus soittaa kappaleita järjestyksessä, satunnaisessa järjestyksessä, aktivoida Genius-ominaisuus sekä selata kappaletta haluttuun kohtaan vierityspalkilla.

Edellisen sukupolven kookkaampaan nanoon verrattuna ominaisuuslistalta on karsittu videokamera, sisäänrakennettu sanelin (mikrofonilla varustettuja kuulokkeita käytettäessä valikkoihin ilmestyy Voice Memos -kuvake), sisäänrakennettu kaiutin sekä pelit. Uudella nanolla ei ole myöskään mahdollista toistaa videoita.

 

Käyttökokemukset

Soitinta pystyy käyttämään yhdellä kädellä, mutta huomattavasti helpompaa se on molemmilla käsillä. Käytön vaikeus kulminoituu liikuntaa harrastaessa, jolloin kosketusnäytön sohiminen on vaikeaa ja fyysiset painikkeet helpottaisivat tilannetta. Toisaalta tähän käyttötarkoitukseen löytyy shuffle, joka käsitellään seuraavalla sivulla.

Rauhallisemmissa ympäristöissä nanon kosketusnäyttö on omiaan ja sen käyttö on erittäin nopeaa ja tarkkaa. Käyttöliittymä on helppo omaksua ja nopea käyttää sen yksinkertaisuuden myötä. Nano edustaa nykypäivänä Applen tarjontaa kuluttajalle, joka haluaa pelkän MP3-soittimen ilman laaja-alaisia muita ominaisuuksia. Pieni koko on edukseen ja samalla sen nopea käynnistyminen on plussaa.

iPod nanossa on 105 milliampeeritunnin akku, jolla Apple ilmoittaa akunkestoksi musiikkia kuunnellessa 24 tuntia. Muropaketin testien aikana akusta onnistuttiin kuluttamaan ainoastaan häviävän pieni osa, joten akunkestoa on vaikea arvioida tarkkaan, mutta 24 tunnin kesto ei ole ainakaan aivan hatusta heitetty.

Sisältö

  1. Vuoden 2010 Apple iPod -soittimet
  2. Apple iPod touch
  3. Apple iPod nano
  4. Apple iPod shuffle
  5. Loppuyhteenveto