UUSIMMAT

Star Trekin 50-vuotisjuhlajulkaisut tyhjentävät fanien lompakot

08.09.2016 18:48 Aki Lehti

Star Trek täyttää tänään 50 vuotta ja trekkiet ovat rahapulassa.

Kuten aiemmin tänään julkaistusta leffapuolen jutusta jo tulikin selville, niin ensimmäisen Star Trek -tv-sarjan ensimmäinen jakso esitettiin Yhdysvalloissa täsmälleen 50 vuotta sitten, 8. syyskuuta 1966.

Sarjan 50-vuotissyntymäpäivää juhlitaan juhlajulkaisujen ja tapahtumien voimin lähes koko juhlavuoden ajan. Uusi kokoillan elokuva tuli kesällä teattereihin, ja luvassa on vielä uusi tv-sarja, Star Trek -taidenäyttelyitä, konsertteja, kirjoja sekä fanitapahtumia ympäri maailmaa.

Star Trek on eräs populaarikulttuurin tunnetuimmista ilmiöistä. 13 elokuvaa, useita näyteltyjä ja animoituja sarjoja, sarjakuvia, tietokonepelejä ja niin edelleen. Yhteensä 191 maassa esitetty tv-sarja tunnetaan käytännössä kaikkialla.

Monet Star Trekin esittelemistä teknisistä vekottimista ovat muuttuneet arkipäiväisiksi laitteiksi. Henkilökohtainen tietokone, kännykkä, langattomat Bluetooth-kuulokkeet, GPS-paikannin sekä tablet-laite ovat nykyään kaikille tuttuja vimpaimia, joiden selkeästi tunnistettava esikuva on esiintynyt Star Trekissä jopa vuosikymmeniä ennen niiden ilmaantumista markkinoille.

Uuden leffan ohella juhlavuoden odotetuin tapahtuma on uusi tv-sarja. Star Trek Discovery saa ensi-iltansa Yhdysvalloissa tammikuussa. Suomen ensi-illan tarkka ajankohta ei toistaiseksi ole varmistunut, mutta jaksot nähdään ilmeisesti pian jenkkiesitysten jälkeen Netflixissä. Uuden tv-sarjan traileri löytyy tuosta jutun alta ja Comic Con -tapahtumassa julkaistu toinen pätkä täältä. Viralliset trailerit ovat saaneet sarjan fanit julkaisemaan lukuisia omia videoitaan sekä artikkeleita ja blogikirjoituksia, joissa he pohtivat tulevan sarjan käänteitä trailerien pohjalta.

50-vuotisjuhlan kunniaksi julkaistava Blu-ray-kokoelma Star Trek: The Original Series – The Roddenberry Vault julkaistaan 13. joulukuuta. Kokoelma sisältää The Original Seriesin 12 klassikkojaksoa sekä kolme dokumenttia, joissa on mukana ennennäkemätöntä materiaalia ja Star Trek -näyttelijöiden haastatteluja. Limited Edition -pakkaukseen kääritty erikoisjulkaisu tarjoaa leikkauspöydälle jääneitä poistettuja kohtauksia ja dialogin pätkiä.

Vielä komeampi paketti on Star Trek 50th Anniversary Box -Blu-ray, jota ei julkaista Suomessa virallisesti, mutta jonka Pohjoismainen versio suomitekstein on saatavilla esimerkiksi Cdon- ja Discshop-verkkokaupoista ensi maanantaista lähtien. Se sisältää ns. kaiken mahdollisen. Lootassa on yhteensä 30 Blu-ray-levyä, ja sen kiinnostavinta ennennäkemätöntä antia on uusi pitkä dokumentti.

star-trek-rv_pac_bd_beauty_shot_r3_noamaray

Lähde: Kaiku