Uusimmat

Tehovirtalähteet – Talvi 2007

28.02.2007 23:36 Muropaketin toimitus

Sitä mukaa kun tietokoneiden suorituskyky on vuosien varrella kasvanut, ovat luonnollisesti myös virrankulutus ja lämmöntuotto hivuttautuneet hiljalleen aivan uusiin lukemiin. Kehitys on tapahtunut rauhallisesti ja ongelmat on ratkaistu kookkaampia coolereita ja hieman entistä tehokkaampia virtalähteitä käyttämällä.

Ensimmäisen suuremman harppauksen virtalähteiden tehovaatimukset kokivat runsas pari vuotta sitten, kun NVIDIA esitteli SLI-tekniikkansa ja sitä myötä kahta näytönohjainkorttia hyödyntävät kokoonpanot. Toisen tehosyöpön näytönohjaimen myötä high-end-kokoonpanon virrankulutus hyppäsi selvästi uuteen luokkaan ja markkinoille tuli tarvetta entistä tehokkaammille virtalähdehirmuille. Nyt viimeisimmän näytönohjainsukupolven (NVIDIA GeForce 8 -sarja) ansiosta vaatimukset virtalähteitä kohtaan kasvoivat entisestään, sillä NVIDIAn uusimman sukupolven high-end-kortin maksimivirrankulutukseksi kirjataan nyt jo selvästi yli 100 wattia ja kuusipinnisiä PCI-Express-virtaliittimiä vaaditaan korttia kohden kaksin kappalein. Tuliterän huippukokoonpanon virtalähteeksi ei siis kelpaa mikä tahansa tuulettimella ja johdonpätkillä varustettu peltikotelo.

Tällä kertaa Muropaketin testilaboratoriossa testataan siis tehokkaita ja nykyaikaisia virtalähteitä neljältä eri valmistajalta. Tehojärjestyksessä lueteltuna testijoukon muodostavat Cooltekin 600, OCZ:n 700, Silverstonen 850 sekä Enermaxin 1000 wattinen tehopakkaus.

Cooltek CT 600 Ultra Silent

Tutkittavista virtalähteistä ensimmäinen on Eurooppalaisen Cooltek-tuotemerkin käsialaa. Cooltek-virtalähteiden suunnittelu on saksalais-ruotsalaista käsialaa, mutta valmistus on toteutettu vähemmän yllättävästi kaukoidän suunnalla. CT 600 toimitetaan sini-valko-harmaassa pahvipakkauksessa, jonka pintaan ei ole printattu juurikaan ylimääräistä informaatiota. Paketin sisältä paljastuu kasa modulaarisia virtajohtoja sekä verkkovirtakaapeli. Jostain syystä kiinnitysruuvit olivat unohtuneet ainakin testikappaleen ohesta.

Cooltek CT 600:n toimitti testattavaksi Jimm’s PC-Store, jossa sillä on hintaa 129 euroa.

Ulkoisesti mattamustiin kuoriin koteloitu CT 600 näyttää varsin tavalliselle 12 cm tuulettimella varustetulle virtalähteelle. Kotelointi on ulkomitoiltaan nykypäivänä yleinen 150 x 86 x 140 mm, ja käsissä pyöriteltäessä laite tuntuu tukevalle ja laadukkaalle. Se täyttää ATX12V V2.2-standardin, on varustettu aktiivisella PFC:llä (Power Factor Correction) ja tarjoaa 600 watin kokonaistehon. 12V-linjoja löytyy kaikkiaan neljä, joista jokaiseen on tarjolla mukavat 20 amppeeria. Kyseisten neljän linjan yhteenlaskettu maksimianto on 530 wattia, eli noin 44 A. Takuuta luvataan yhden vuoden verran. Seuraavassa valmistajan lupaamat ampeerit eri linjoista:

  • 3,3V: 24A
  • 5V: 25A
  • 12V1: 20A
  • 12V2: 20A
  • 12V3: 20A
  • 12V4: 20A
  • 5VSB: 2,5A

CT 600:n jäähdytys on toteutettu 120 mm tuulettimeen ja avoimeen takapaneeliin perustuvalla ratkaisulla, joka on erittäin yleinen nykypäivän virtalähteissä. Tuuletin on suojattu koteloinnin väriin sopivalla mustalla lankasormisuojalla ja tuulettimen kiinnitys on toteutettu värinöitä vaimentavilla kumitapeilla. Tuulettimen valinnassa Cooltek on päätynyt laajasti tunnetun Papstin 4412FGML-malliin, joka on yhteydessä automaattisesti lämpötilan mukaan operoivaan tuuletinsäätimeen. Äänentasoksi luvataan 12-26 dB, ja sen luvataan useimmin pysyvän alle 20 dB lukemissa.

CT 600 kuuluu täysin modulaaristen virtalähteiden joukkoon, eli sen kaikki johdot ovat irroitettavissa. Modulaarisuuden etuna on, että vain tarvittavat johdot ovat kiinnitettyinä virtalähteeseen, jolloin normaalisti ylimääräiseksi jäävät piuhat eivät vie turhaa tilaa kotelon sisältä. Monesti ainakin emolevylle kytkettävät välttämättömät johdot (ATX- ja lisävirtaliittimet) ovat modulaarisissakin virtalähteissä kiinteitä, mutta Cooltek on päättänyt tehdä niistäkin irroitettavia. Tämä on mielestäni kyseenalainen ratkaisu, sillä virtalähdettä ei käytetä koskaan ilman ATX-kaapelia, ja ainakin teoriassa kaikki ylimääräiset liitinpinnat heikentävät johtimissa kulkevan virran laatua.

Kotelon sisäpuolelle jäävästä päädystä löytyvät irroittettavien kaapelien liitännät. Liitännät ovat merkitty selkeästi ja lisäksi niiden molemmin puolin löytyy tietoa ja ohjeita johtojen kytkemiseksi.

Liitin- ja johtovalikoima on 600 watin virtalähteelle normaalia tasoa. Kaikki johdot on päällystetty mustalla suojapunoksella ja myös liittimet noudattavat mustaa väriteemaa. Molex-liittimet ovat varustettu irroittamista helpottavalla mekanismilla ja SATA-virtaliittimet ovat johtoon nähden 90-asteen kulmaan käännettyä mallia.

Molex-liittimiä löytyy kaikkiaan 7 kappaletta, joista kauimmaiset yltävät 90 cm päähän virtalähteestä. SATA-virtaliittimiä löytyy kahdesta johdosta yhteensä neljä kappaletta ja niistä kauimmaiset yltävät myöskin 90 senttiin. ATX-kaapeli on 90 cm mittainen ja se tukee sekä 20- että 24-pinnisiä liittimiä. PCIe-virtaliittimiä löytyy kaksi kappaletta, ja ne on sijoitettu saman johdon varteen. Emolevylle lisävirtaa on saatavilla 8 pinnisen EPS-liittimen sekä 4 pinnisen 12V-lisävirtaliittimen kautta.

Pientä mielenkiintoa herätti virtalähteen päähän ATX-johdon viereen kytkettävä 3-pinninen sensorijohto, joka ohjeiden mukaan auttaa virtalähdettä seuraamaan jännitelinjojen tasoa ja reagoimaan niiden muutoksiin, ja joka on ehdottomasti oltava kytkettynä virtalähdettä käytettäessä. Ratkaisu on sinällään mielenkiintoinen, sillä useimmat laadukkaat virtalähteet osaavat seurata jännitelinjojen tasoa ilman kyseisenlaista sensorijohtoa.

CT 600:n kuorien kansi on kiinni tavalliseen tapaan neljällä ruuvilla, eikä laitteen avaamiseen tarvita erityisiä taikatemppuja. Koteloinnin avaaminen mitätöi kuitenkin rikkoontuvan sinenttitarran myötä virtalähteen takuun, joten toimenpidettä ei suositella tehtäväksi kotioloissa. Sisuskalut ovat siistissä järjestyksessä, eikä hälyyttäviä komponenttien väärinsijoituksia näyttäisi löytyvän. Jäähdytyselementit eivät ole erityisen suuret, mutta jäähdytyspinta-alaa näyttäisi löytyvän 120 mm tuulettimen jäähdytettäväksi riittävästi.

Enermax Galaxy 1000W (EGA1000EWL)

Tämänkertainsen vertailun tehokkain laite on varustettu Enermaxin logoilla ja sen maksimitehoksi on ilmoitettu messevä yksi kilowatti! Kyseinen jättiläinen toimitettiin pakattuna vertailujoukon kirkkaasti suurimpaan pakkaukseen, jonka sisältä paljastui kaksi pienempää kohokuvioin koristeltua pahvilaatikkoa. Toiseen oli pakattu itse virtalähde ja toiseen kaikki oheistarvikkeet. Tällä kertaa voitaneen puhua jo jonkintasoisesta oheisvarustelusta, sillä massiivisen johtonipun ohella mukaan oli pakattu verkkovirtakaapeli, kiinnitysruuvit, säilytyspussi ylimääräisille johdoille, ohjekirja, kaksi tarraa sekä Enermax-avainlenkki. Enermaxin toimitti testiin Coolputer, ja hinnaksi kirjataan suolaiselta kuulostavat 300 euroa.

Galaxy 1000 on todella vaikuttavan kokoinen ilmestys – kiistatta kookkain ATX-virtalähde johon allekirjoittanut on törmännyt. Kiiltävän mustaksi maalattu ja suurin Galaxy-tekstein koristeltu kotelointi on kaikkiaan 22 cm pitkä ja painoa koko komeudella on 3,55 kilogrammaa. 12 voltin linjoja löytyy kaikkiaan viisi kappaletta ja niistä luvataan yhteensä muhkeat 75 ampeeria, eli 900 wattia. Hetkelliseksi tehonkestoksi on ilmoitettu 1100 wattia, ja muiltakin osin valmistajan lupaukset ovat kovaa tasoa. Hyötysuhteen kerrotaan pysyvän 20-100 % rasitustasoilla yli 80 prosentin ja laitteen luvataan toimivan moitteetta täydellä rasituksella 50 celsiusasteen käyntilämpötilassa 24/7. Enermax antaa Galaxylle kolmen vuoden takuun valmistus- ja materiaalivirheitä vastaan. Galaxystä on saatavissa myös maltillisempi 850 watin malli.

12V-jännitelinjoja löytyy siis viisi kappaletta, joiden kaikkien maksimianto on 17 ampeeria. Linjoista kahden ensimmäisen yhdistetty maksimianto on 34 ampeeria ja ne ovat tarkoitettu suorittimen virransyöttöön. Kolmen jälkimmäisen yhteinen maksimi on 41 ampeeria ja ne ovat pyhitetty näytönohjaimille, kiintolevyille sekä muille järjestelmän komponenteille. Maininnan arvoisena seikkana 5V standby -linjasta on tarjolla muhkeat kuusi ampeeria. Seuraavassa valmistajan lupaamat ampeerit eri linjoista:

  • 3,3V: 30A
  • 5V: 30A
  • 12V1: 17A
  • 12V2: 17A
  • 12V3: 17A
  • 12V4: 17A
  • 12V5: 17A
  • 5VSB: 6A

Galaxyn takapaneelista löytyy 80 mm laitetuuletin kullanvärisine sormisuojineen, liitin verkkovirtakaapelille, kookas punainen päävirtakytkin, pienempi neliskulmainen punainen painike sekä valkoinen moniväriledi. Päävirtakytkin on valaistu kun virtalähde on kytkettynä verkkovirtaan. Led-valo sekä pienempi punainen painike liittyvät puolestaan PowerGuard-ominaisuuteen. Led-valo on kolmivärinen (punainen-oranssi-vihreä) ja se ilmoittaa tarvittaessa yhdessä äänimerkin kanssa mahdollisista poikkeamista virtalähteen toiminnassa. Äänimerkki osallistuu käyttäjän informoimiseen vain vakavemmissa ongelmatilanteissa ja äänimerkin soidessa käyttäjä voi hiljentää sen halutessaan punaista painiketta painamalla. PowerGuard-toiminnon todellinen tarpeellisuus jäi hieman kyseenalaiseksi, sillä ongelmien sattuessa virtalähde osaa joka tapauksessa sammuttaa itsensä, eikä kolmivärinen ledi kykene informoimaan käyttäjää riittävän hyvin mahdollisen ongelman aiheuttajasta. Oikeastaan ainoa hyödyllinen varoitus liittyy tuuletinvikaan, jolloin PowerGuard päästää lyhyitä äänimerkkejä ja vilkuttaa lediä punaisena.

Jäähdytyksestä huolehtii edellisessä kuvassa näkyneen 80 mm laitetuulettimen ohella koteloinnin pohjaan sijoitettu kookas 13,5 senttimetrinen automaattisesti lämpötilan mukaan säätyvä aksiaalituuletin, joka pyörii 700 ja 1800 minuuttikierroksen alueella. Myös takapaneelin pienempi tuuletin on lämpötilasäätyvä ja sen minuuttikierrosalue liikkuu 1400 ja 3500 kierroksen välillä. Äänentasoista tai siirtyvän ilman määrästä Enermax ei ole antanut tarkempia tietoja.

Käytetyn jäähdytysratkaisun etuja voinee hieman kyseenalaistaa, sillä ilmaa virtalähteen sisään puhaltava 135 millimetrin jättipuhallinen kuuluu ilmansiirtokapasiteetiltaan aivan eri luokkaan kuin takapaneelissa lämmintä ilmaa ulos puhkuva 80 mm kollega. Sisään tulevan ja ulos lähtevän jäähdytysilman määrä ei siis ole keskenään balanssissa, joten harvinaisen kookkaan pohjatuulettimen tarjoamaa potentiaalia ei päästä hyödyntämään tehokkaasti.

Galaxy kuuluu modulaaristen virtalähteiden ryhmään, joten se on varustettu irroitettavilla johodoilla. Enermax onkin toteuttanut johtojen irroitettavuuden erittäin fiksusti, sillä ATX-kaapelin ja emolevyn lisävirtajohtojen ohella myös muutama molex- ja SATA-virtaliitin on toteutettu kiinteänä ratkaisuna. Tämän teholuokan virtalähdettä tuskin käytetään aivan heppoisen kokoonpanon kaverina, joten tietty perusmäärä molex- ja SATA-virtaliittimiä on varmasti joka tapauksessa aina käytössä.

Kiinteiden johtojen ohella Galaxyn takapaneelista löytyy paikat kahdeksalle irroitettavalle johdolle. Liitännöistä punaiset ovat tarkoitettu PCIe-virtajohtoja varten ja mustat molex-, diskettiasema- ja SATA-virtaliittimillä varustettuja johtoja varten. Miinuksena joidenkin johtojen kiinnittämisen kanssa esiintyi keskinkertaisia ongelmia – ajoittain liitintä sai tosissaan sovittaa liittimeensä.

Kun kaikki mahdolliset johdot ovat kiinnitettynä Galaxyyn, pursuaa sen päädystä melkoinen nippu kaapeleita. Kaapelit ovat saaneet niskaansa kullanvärillä koristellun mustan suojapunoksen, mutta pienenä miinuksena se yltää vain johtojen ensimmäiseen liittimeen asti. Molex-liittimet ovat Cooltekin tapaan varustettu pikairroitusmekanismilla ja SATA-liittimet ovat 90-asteen kulmaan käännettyä mallia.

Jo pelkästään kiinteitä johtoja on tarjolla melko mukava valikoima. 65 cm ATX-kaapelin päästä löytyy 24-pinninen liitin, joka ei valitettavasti ole muunnettavissa 20-pinniseksi versioksi. Kahdeksanpinnisiä EPS-lisävirtaliittimiä keikkuu 65 cm johtojen jatkona kaksin kappalein neliprosessorijärjestelmiä silmälläpitäen. Liittimistä toinen on lohkottavissa kahdeksi nelipinniseksi 12V-lisävirtaliittimeksi. Myös PCIe-virtaliittimiä löytyy jo kiinteiden 60 cm johtojen päistä kaksi kappaletta. SATA- ja molex-liittimiä löytyy omien 80 cm johtojensa varrelta kolme kappaletta kumpaakin. Lisäksi virtalähteen pienemmän tuulettimen kierrosnopeutta on mahdollista seurata oman anturijohtonsa ja 3-pinnisen tuuletinliittimen kautta.

Näiden kiinteiden johtojen lisäksi käyttäjä voi liittää Galaxyn jatkoksi haluamansa valikoiman irroitettavia virtajohtoja liittimineen. Tarjolla on kaksi 45 cm PCIe-virtaliittimellä varustettua johtoa, jolloin kyseisten liitinten kokonaismäärä nousee neljään. Irroitettavat johdot tarjoavat kaikkiaan 13 molex-liitintä ja 15 SATA-virtaliitintä, joista on samanaikaisesti mahdollista olla kiinnitettynä 21 liittimellä varustetut johdot. Kaikkiaan Galaxyyn on siis mahdollista kytkeä 24 kiintolevyä (21+3). Floppy liittimiä löytyy kaksi kappaletta. Molex- ja SATA-johtojen pituus on kauimmaiseen liittimeen mitattuna 80 cm. Kaiken muun lisäksi tarjolla on erikoisempi ”2+2 12V”-muistivirtaliitin, joka on tarkoitettu 32-64 gigatavun keskusmuistimäärällä varustettujen neliprosessorijärjestelmien muistien käyttöön.

Galaxyn kookkaan koteloinnin kansi on kiinni normaaliin tapaan neljällä ruuvilla. Sisältä paljastuu kookas 144 x 167 mm piirilevy, jonka pintaa dominoivat kaksi pitkää mustaa alumiinijäähdytysprofiilia. Vaikkei ylimääräistä tilaa juuri löydykään, on komponenettisijoittelu selkeä ja kookas pohjatuuletin pääsee puhaltamaan jäähdytysilmaa tehokkaasti komponenteille.

Sisältö

  1. Tehovirtalähteet - Talvi 2007
  2. OCZ GameXStream 700W ja Silverstone Zeus 850W (ST85ZF)
  3. Testikokoonpano ja testitulokset
  4. Loppusanat