Uusimmat

OCZ GameXStream 700W ja Silverstone Zeus 850W (ST85ZF)

28.02.2007 23:36 Muropaketin toimitus

 

OCZ GameXStream 700W

OCZ on tunnettu yleisemmin kyvykkäistä ylikellotusmuisteistaan, mutta jo pidemmän aikaa sen valikoimista on löytynyt myös virtalähteitä. Tähän vertailuun valittiin 700 watin nimellisteholla kerskaileva GameXStram-malli, joka on valmistajan mukaan suunnattu vaativaan käyttöön, kuten harrastajille ja pelaajille. GameXStream toimitetaan pahvipakkauksessa, jonka koristeluun on käytetty sähkönsinisiä ja tummia sävyjä, sekä sähkövirtaa muistuttavia kuvioita. Oheismateriaalivalikoima noudattaa virtalähdemäisen tiukkaa linjaa – paketin pohjalta löytyy mustat kiinnitysruuvit, ohjekirjanen sekä verkkovirtakaapeli.

Testiyksilön toimitti syynättäväksi Jimm’s PC-Store, jonka valikoimista löytyy 600-, 700- ja 850 watin versiot. Testiin saapuneella 700W-mallilla on Jimmyllä hintaa 149 euroa.

Ulkoisesti GameXStream ei erotu nykypäivän massasta – 150 x 140 x 86 mm kokoinen kotelointi on mitoiltaan totuttua peruskamaa ja tuuletuksesta huolehtii 120 mm aksiaalituuletin. Heti ensimmäistä kertaa käteen otettaessa huomiota herättää 700 watin virtalähteeksi yllättävän pieni paino. Laite on valmistajan ilmoittamien tietojen mukaan ATX12V V2.2- ja EPS12V -standardien mukainen ja kykenee tyypillisellä rasitustasolla yli 80 prosentin hyötysuhteeseen. Takuuta GameXStreamille luvataan kolmen vuoden ajalle. 12V-linjoja löytyy neljä kappaletta ja kaikkiin on tarjolla maksimissaan 18 ampeerin edestä virtaa. 3,3V-, 5V- ja 12V-linjojen yhteenlaskettu maksimiantoteho on 680 wattia. 12V-linjoista ensimmäinen on tarkoitettu suorittimelle, toinen PCIe-liittimelle tai toiselle suorittimelle, kolmas oheislaitteille ja neljäs toiselle PCIe-liittimelle. Seuraavassa valmistajan lupaamat ampeerit eri linjoista:

  • 3,3V: 36A
  • 5V: 30A
  • 12V1: 18A
  • 12V2: 18A
  • 12V3: 18A
  • 12V4: 18A
  • 5VSB: 3,0A

OCZ:n jäähdytys on toteutettu samalla tavalla kuin Cooltekin CT 600:ssa – kookas 120 mm aksiaalituuletin puhaltaa jäähdytysilmaa virtalähteen sisään ja lämmennyt ilma poistuu hunajakennoritilällä varustetun avoimen takapaneelin kautta. Tuulettimen suojaus on toteutettu mustalla lankasormisuojalla. Protechnic Electronicsin valmistama tuuletin on malliltaan MGA12012HG-O25, ja se on valaistu neljällä sinisellä led-valolla. Tarkemmista melu- tai suorituskykyarvoista valmistaja ei ole antanut tietoja.

GameXStream on toinen niistä testijoukon virtalähteistä, joka ei ole varustettu irroitettavilla johdoilla. Tästä johtuen koteloinnin toinen pääty onkin kokolailla yllätyksetöntä katseltavaa. Kiinteiden johtojen ulostuloaukon lisäksi nähtävillä on lähinnä kolme pientä jäähdytysaukkoa.

OCZ:n johto- ja liitinvalikoima on testijoukon vaatimattomin. Kaikki johdot ovat päällystetty mustalla suojapunoksella ja molex-liittimet ovat pikairroitettavaa mallia. ATX-liitin on 24-pinnistä mallia, mutta sen kyljestä on lohkaistavissa pois neljän pinnin osio, jolloin se muuntuu 20-pinniseksi versioksi. Kahdeksanpinninen EPS-lisävirtaliitin on jaettavissa kahteen osaan, jolloin lisävirtaa voi syöttää myös nelipinniseen 12V-lisävirtaliitäntään. PCIe-virtaliittimiä löytyy kaksi kappaletta, joka on hieman vähän, ottaen huomioon uusimmat kahdella PCIe-virtaliitännällä varustetut näytönohjaimet sekä virtalähteen 700 watin nimellisteho. Kaikki edellämainitut johdot ovat pituudeltaan 55 senttimetriä. Molex- ja SATA-virtaliittimiä löytyy kumpaisiakin kuusi kappaletta, ja molex-liittimin varustettujen johtojen päistä löytyy lisäksi floppy-virtaliittimet. SATA-johdoilla on mittaa tasan metri, kun taasen molex-liittimet killuvat 110 cm pitkässä roikassa.

Myöskään OCZ:n koteloinnin avaaminen ei tuota ongelmia ristipäisellä meisselillä varustetulle termiitille, mutta tälläkin kertaa on muistettava kuorien avaamisen mitätöivän takuun. Kuorien alta paljastuu syy GameXStreamin keveyteen – Sisällä on runsaahkosti tilaa ja piirilevyn layout on tämän teholuokan virtalähteelle väljä. Piirilevy näyttää laadukkasti suunnitellulta ja valmistetulta, sillä sen pinnalta ei löydy yhtään ylimääräistä tinasiltaa tai johdinta. Silmiinpistävin seikka on jäähdytyksessä käytetyt alumiiniprofiilit, joita löytyy kaikkiaan neljä kappaletta. Näistä kolme on toteutettu pelkällä tasaisella alumiinilevyn kappaleella, joka ei luonnollisestikaan tarjoa juurikaan jäähdytyspinta-alaa. Levyistä yksi on yhteydessä koteloinnin takaseinämään, joten myös metallinen kotelointi pääsee avustamaan jäähdytystehtävissä. Jäähdytysprofiilit tuntuvat joka tapauksessa turhan heppoisilta 700 watin virtalähteelle.

Silverstone Zeus 850W (ST85ZF)

Erityisesti laadukkaista alumiinikoteloistaan tunnettu Silverstone osallistuu vertailuun mahtipontisesti kreikan taruston ylijumalan, Zeuksen mukaan nimetyllä virtalähdemallillaan. Kyseessä on Zeus-malliston tehokkain 850 wattinen versio, jonka pitäisi täyttää vaativimpienkin käyttäjien vaatimukset. Zeus 850W on pakattu vaaleansinisen- ja mustan sävyin värjättyyn pahvilaatikkoon, joka kuluttajan iloksi on varustettu kätevällä kantokahvalla. Oheistarvikkeita on tarjolla perinteisten ohjekirjan, kiinnitysruuvien ja verkkovirtakaapelin lisäksi nippusiteiden sekä 8-pinnisen EPS-lisävirtaliittimen nelipinniseksi muuttavan adapterin muodossa.

Testiyksilön toimitti Elektroni, jonka valikoimista 850 watin Zeusia ei ainakaan artikkelin kirjoitushetkellä vielä löytynyt. Hinta liikkuu noin 250 euron tuntumassa.

Zeus on 150 x 86 x 180 mm mitoillaan testin toiseksi suurin laite, heti massiivisen Enermax Galaxyn jälkeen. Hauskaa on, että vaikka Zeus on neljä senttiä tavallista virtalähdettä pidempi, on se vielä toiset neljä senttiä Enermaxin järkälettä lyhyempi. Zeus on koteloitu mattamustaksi maalattuihin kuoriin ja koko komeus iskee vaakaan uskottavan kolmen kilogramman lukeman. Muiden tämän vertailun virtalähteiden tapaan Zeus täyttää ATX 12V V2.2- ja EPS12V -standardit. Valmistaja lupaa selvästi yli 80 prosentin hyötysuhteen tyypillisillä rasitusasteilla. 12V-linjoja löytyy neljä kappaletta ja ne kykenevät yhdessä maksimissaan 70 ampeerin virtamäärään (max. 18A per linja), joka on lähes 99 % laitteen maksimiulosantotehosta. Seuraavassa valmistajan lupaamat ampeerit eri linjoista:

  • 3,3V: 24A
  • 5V: 30A
  • 12V1: 18A
  • 12V2: 18A
  • 12V3: 18A
  • 12V4: 18A
  • 5VSB: 3,0A

Silverstonen takapaneeli on sisältä virtaavalle jäähdytysilmavirralle avoin ristikkomuotoisen ritilästön ansiosta. Verkkovirtaliitäntä sekä kookas virtakytkin ovat sijoitettu päällekkäin toiseen reunaan, ja lisäksi samasta yhteydestä löytyy järjestelmän tilasta kertova kaksiväriledi. Ledin väri vaihtuu punaisesta vihreään kun kokoonpanoon kytketään virta.

Kuten kuvasta näkyy, Zeuksen kotelointi on erittäin yksinkertainen, eikä ylimääräisiä tuuletusaukkoja ole havaittavissa. OCZ:n tavoin myös Zeusista uupuu modulaariset virtajohdot, joten kotelon sisäpuolelle jäävästä päädystä löytyy vain jäähdytyksestä huolehtiva 80 mm tuuletin. Tuuletin on Sanyo Denkin valmistama ja yltää maksimijännitteellä 34 desibelin melutasoon. Silverstonen mukaan Zeusin melutaso on minimissään 24 desibeliä. Zeusissa käytetty jäähdytysratkaisu perustuu edellämainittuun yhteen 80 mm tuulettimeen, joka puhaltaa jäähdytysilmaa virtalähteen sisään. Ilma virtaa jäähdytysprofiilien ja komponenttien läpi ja virtaa ulos koteloinnista avoimen takapaneelin kautta.

Zeusin johtovalikoima on riittävä, mutta jotkut käyttäjät saattavat kaivata lisää molex- ja SATA-liittimiä. Myös tälläkin kertaa johdot ovat suojattu mustalla suojapunoksella, mutta Enermaxin tavoin punos ylettyy vain johtojen ensimmäisiin liittimiin asti. Muista vertailujoukon virtalähteistä poiketen Silverstonen molex-liittimet ovat pikairroitteisen sijaan perinteistä mallia. Maininnan arvoisena seikkana liittimiin/johtoihin on merkitty mistä 12V-linjasta ne saavat virtansa. Näin tehokkaammissa kokoonpanoissa rasitus on helpompi jakaa tasaisesti kaikkien neljän 12V-linjan kesken.

ATX-liitin on Enermaxin tavoin kiinteää 24-pinnistä mallia, joten vanhempien emolevyjen omistajien on ostettava erillinen adapteri. ATX-kaapelin pituus on 55 cm. EPS-lisävirtaliittimiä löytyy yleisen kahdeksanpinnisen ohella myös harvinaisempaa 6-pinnistä mallia. Näistä kumpaisenkin johdon pituus on 55 cm. PCIe-virtaliittimiä löytyy kaikkiaan neljä kappaletta, joten myös aivan uusimpien näytönohjainten omistajat saavat olla tyytyväisiä. Kaikki PCIe-virtaliittimet löytyvät oman 55 senttisen johdon päästä. Molex-liittimiä on tarjolla kuusi kappaletta. Niistä kaksi ja kolme kappaletta on sijoitettu omiin 90 cm johtoihin yhdessä floppy-liittimien kanssa, kun taasen yksi sijaitsee oman 70 cm johtonsa päässä. Kaikkiaan kuusi SATA-virtaliitintä sijaitsevat omien metrin pituisten johtojensa varrella.

Jo pelkästään painosta voi päätellä, että Zeus sisältää tiiviisti pakattua elektroniikkaa, ja tämä osoittautui käytännössä toteen avattuani koteloinnin päällikannen ensimmäistä kertaa. Kannen alta ei avautunutkaan näkymä laitteen sisuksiin, vaan eristävällä muovilla suojattu piirilevyn taustapuoli. Rakenne osoittautuikin siinä määrin tavallisesta poikkeavaksi, että päätin olla purkamatta laitetta sen enempää.

Silverstonen tuotesivuilta löytyvästä kuvasta käy havainnollisesti selville kuinka Zeusin komponentit on jaettu kahdelle lähes saman kokoiselle piirilevylle. Piirilevyt on sijoitettu kuoriin päällekkäin, komponenttipinnat toisiaan vastakkain. Piirilevyltä löytyvien merkintöjen perusteella sisuskalut on valmistanut laadukkaista teollisuus- ja serverivirtalähteistään tunnettu Etasis Electronics. Jäähdytyslementtejä löytyy lukuisia, mutta osa niistä ei ole kooltaan kovinkaan suuria. Elementeistä suurimmat ovat poikkileikkaukseltaan T:n mallisia, joissa pienet jäähdytysrivat sijaitsevat sakaroiden alapinnalla. Tuuletin sijaitsee suorassa linjassa jäähdytysripojen takana, joten ahtaasta komponettisijoittelusta huolimatta jäähdytyksen pitäisi toimia ainakin riittävissä määrin.

Sisältö

  1. Tehovirtalähteet - Talvi 2007
  2. OCZ GameXStream 700W ja Silverstone Zeus 850W (ST85ZF)
  3. Testikokoonpano ja testitulokset
  4. Loppusanat