Uusimmat

Arvostelu: The Walking Dead Season 3: Ties That Bind aloittaa uuden tarinan kiinnostavasti

17.01.2017 12:32 Miikka Lehtonen

The Walking DeadTekijä: Telltale Games
Julkaisija: Telltale Games
Testattu: Windows 10, Intel Core i5-4670k, 16 Gt muistia, GeForce GTX 1080
Saatavilla: PC, PlayStation 4, Xbox One, iOS
Laitevaatimukset: PC Windows 7 tai uudempi, Intel Core 2 Duo 2,4 GHz, 3 Gt muistia, DirectX 11 -yhteensopiva näytönohjain
Pelaajia: 1
Muuta: Ladattava ja viisiosainen episodipeli, hinta 22,99 euroa (Steam)
Arvostelija: Miikka Lehtonen

The Walking Dead

Amerikkalainen Telltale Games on noussut pienestä nyrkkipajasta modernin seikkailupelaamisen suureksi johtotähdeksi. Matka alkoi vuonna 2012, jolloin The Walking Dead -pelin ensimmäinen kausi räjäytti pankin, ja jatkuu nyt samoissa zombitäyteisissä merkeissä.

The Walking Deadin elokuvamainen, mestarillisesti kirjoitettu ja koskettava tarina hurmasi niin pelaajat kuin kriitikotkin, ja avasi Telltalelle oven taivaisiin saakka. Sittemmin firma on tehtaillut seikkailuja miltei jokaisesta kuviteltavissa olevasta lisenssistä, mutta historiallisista syistä johtuen The Walking Deadilla on yhä erityinen paikka monen Telltale-fanin sydämessä.

Samalla paineet ovat suuret. Ensimmäinen kausi oli puhdasta interaktiivisen tarinankerronnan juhlaa, eikä samalle tasolle ole helppo nousta uudelleen, kuten The Walking Deadin hyvä, mutta selvästi vaisumpi kakkoskausi osoitti.

Nyt edessä on kolmas yritys, joka tuntuu ensimmäisten episodien perusteella olevan ainakin kulkemassa oikeaan suuntaan. The Walking Dead Season 3 on kaikkiaan viiden jakson mittainen tarina. Tarina käynnistyi kaksiosaisella Ties That Bind -kokonaisuudella, ja loput kolme jaksoa julkaistaan vuoden 2017 aikana.

The Walking Dead -pelit ovat pyörineet tiiviisti Clementine-tytön ympärillä. Ensimmäisessä kaudessa pelattiin Clementinen ottoisänä toimineen Leen roolissa ja kasvatettiin pikkutyttöä kamalassa maailmassa. Toinen kausi asetti pelaajan itsensä Clementinen ohjaksiin, eikä meno muuttunut ainakaan yhtään helpommaksi. Kun kolmannen kauden trailereissa ja promokuvissa esiteltiin tiheään hieman varttuneempaa Clementineä, olisi helposti voinut kuvitella, että sama järjestely saisi taas jatkoa. Näin ei kuitenkaan ole, sillä uuden The Walking Dead -pelin pääosassa on uusi hahmo:

Javier Garcia on entinen baseball-lupaus, joka sössi uransa vedonlyöntiskandaalin seurauksena ja päätyi lusmuilemaan väkivaltaisen isoveljensä nurkkiin. Näitä asioita käsitellään lähinnä takaumissa, sillä itse tarina sijoittuu kauemmas tulevaisuuteen. Javier kiertää maata romussa pakettiautossaan yhdessä veljensä entisen vaimon ja tämän kahden lapsen kanssa. Veljestä itsestään ei ole tietoa, eikä oikein kenestäkään muustakaan: uusioperhe on kovin yksinäinen.

The Walking Deadin ”ihmiset ovat se todellinen paha” -teeman mukaisesti tämä asetelma ei tietenkään kestä kovinkaan kauaa, vaan Javier joutuu pikaisesti vastakkain The New Frontieriksi itseään kutsuvan militaristisen järjestön kanssa. The New Frontier pyrkii nimensä mukaisesti rakentamaan Amerikan raunioihin uutta rajaseutua ja toimimaan sen lakina ja järjestyksenä.

Kerralla julkaistut kaksi ensimmäistä TWD-episodia toimivat tuttuun tyyliin pohjustuksena tulevalle. Uudet hahmot esitellään, panoksia kovennetaan tasaiseen tahtiin ja pelaaja pistetään tekemään hyvin kiperiä ja vaikeita valintoja. Draamaa, väkivaltaa ja yllättäviä käänteitä seuraa kuin liukuhihnalta. Ehkä turhankin tiheään tahtiin, sillä välillä homma uhkaa lipsahtaa saippuaoopperan tasolle. Mukana on silti sen verran toimivaakin menoa, että kokonaisuutena jäädään selvästi voiton puolelle.

Telltalen perinteiseen tyyliin pelaajan valinnoilla on väliä, joskin on toki hieman epäselvää, missä määrin. Kaksi edellistä kautta pelanneet voivat ladata valmiit tallennuksensa peliin, jolloin aiemmat valinnat kuulemma otetaan huomioon muun muassa tällä kertaa sivuhenkilönä nähtävän Clementinen persoonallisuutta määrittäessä. Jos aiemmat pelit jäivät väliin tai tallennus on hukassa, ei tarvitse luottaa sattumaan. Pelin mukana kun tulee työkalu, jolla voi reilun 40 erilaisen valinnan avulla rakentaa oman lähtötilanteensa.

The Walking Dead

Telltale pisti Batman-seikkailupelin myötä moottoriaan hieman uuteen uskoon, ja The Walking Deadin kolmoskausi hyötyy myös parannuksista. Hahmomalleihin ja erityisesti näiden kasvoihin on tullut reippaasti lisää yksityiskohtia ja ne näyttävät aiempaa elävämmiltä. Joskus hieman turhankin, sillä samalla päälle piirretyt sarjakuvamaiset viivat ja korostukset näyttävät joskus läpinäkyviltä vappunaamareilta.

Selvästi aiempaa paremmasta moottorista otetaan myös hyötyä irti aiempaa hienompien valoefektien muodossa. Eräässä kohtauksessa rämmitään pilkkopimeissä tunneleissa taskulampun avulla vaaroja etsien, mikä ei olisi aiemmin ollut läheskään näin näyttävää ja siistiä puuhaa. Peukkua siis siitä, että pelimiljoonat on vihdoin pistetty takaisin kehitykseen.

Yksi asia ei ole uudistusten myötä muuttunut: The Walking Dead ei ole vieläkään seikkailupeli.

Mukana oli omien laskujeni mukaan yksi todellinen puzzle, joka sekin oli niin helppo, että sen ratkaisi silmänräpäyksessä. Toisaalta kahden kauden ja sivupelien jälkeen tuskin monikaan enää sitä edes odottaa. Telltale on selvästi valinnut elokuvamaisemman interaktiivisen tarinankerronnan suuntauksen ja ratkaisulla tuntuu riittävän faneja.

Kokonaisuutena on tietenkin vaikea sanoa, mihin The Walking Deadin kolmoskausi suuntaa, sillä itse tarina on hädin tuskin päässyt vielä liikkeelle. Hahmokatras on hyvin kiinnostava ja monipuolinen, ja kun kaksi ensimmäistä episodia ovat ohitse, selviytyjäporukka on taas kerran sellaisessa liemessä, että oksat pois. Itse en ainakaan malta odottaa, että pääsen näkemään, mihin Javier kumppaneineen seuraavaksi päätyy, joten voitaneen todeta The Walking Deadin yhä toimivan.

The Walking Dead

Jukka O. Kauppinen

Muropaketin uusimmat