Uusimmat

The Bourne Conspiracy (PS3, 360)

24.06.2008 19:00 Miikka Lehtonen

Elokuvapelien ollessa yleiseltä tasoltaan kauniisti sanottuna vaatimattomia, on aina piristävää törmätä niitä harvoja poikkeuksia. Supermurhaaja Jason Bournen seikkailuihin pohjautuva The Bourne Conspiracy on yksi näistä peleistä.

On toki myönnettävä, että elokuvapelin leima on sinänsä hieman turha. Elokuvien sijaan peli nimittäin pohjautuu yleisesti Bourne-mytologiaan kirjoja ja kehitystiimin omia ideoita myöten. Tuloksena on muikea toimintapläjäys.

Vaikka juuri äsken totesinkin, että The Bourne Conspiracy ei varsinaisesti ole elokuvapeli, joudun heti ottamaan sanojani ainakin hieman takaisin. Elokuvan visuaalisesta ilmeestä vastanneet tahot ovat nimittäin lainanneet apuaan pelin kehitystiimille, jotta peli saataisiin näyttämään elokuvilta. Tarjolla on siis sinertävää värimaailmaa, täriseviä kameroita ja leikkauksia, jotka saisivat kolibrinkin pään pyörimään.

Muuten elokuvista ei juuri perustetakaan. Bourne ei näytä Matt Damonilta, eikä peli keskity vain leffojen tapahtumiin. Vaikka toki yleistä Bournen matkaa seurataankin, peli poikkeaa tiheästi miehen menneisyyteen, asettaen pelaajan keskelle legendaarisen salamurhaajan uran tähtihetkiä. Ratkaisu toimii, sillä näin peliin saadaan mukavasti vaihtelua ja tuoreen tuntuisia tapahtumapaikkoja.

Vapaa tyyli tappaa

Oli kyseessä sitten elokuvassakin nähty keikka tai tekijöiden oma luomus, pelin tyyli on puhdasta toimintaa. The Bourne Conspiracy yhdistelee kolmannesta persoonasta kuvattua räiskintää, tiukkaa lähitaistelua ja uskomattoman huonoa autoilua tiukaksi paketiksi. Pelaajan matka vie muun muassa luksusristeilijälle, Prahan yliopistoalueelle sekä öisille satamalaitureille.

Itse räiskinnässä ei ole juuri mitään erityismaininnan arvoista, vaan se toimii pätevällä perustasolla. Kontrollit ovat sujuvat, aseissa on mukavasti tehoa ja vihollisten tekoäly on siinä määrin tehokasta, että pelaaja joutuu välillä hikoilemaan tosissaan. Peli ei siis ainakaan kaadu tälle osa-alueelle, mikä on toki hyvä, sillä räiskintää nähdään useasti.

Huomattavasti mielenkiintoisempaa on lähitaistelu, jota harrastetaan muun muassa kaikkia pelin pomoja vastaan. Mätkintä perustuu yksinkertaiseen systeemiin, jossa Bournella on käytössään heikko ja voimakas hyökkäys sekä torjuntanappi. Näitä yhdistelemällä voi luoda erilaisia komboja, joiden kehutaan tehoavan eri tavalla eri vihollisiin. Tiedä sitten siitä, mutta se on kyllä totta, että pelkästään parilla kombolla ei pitkälle pötkitä, vaan pelaaja joutuu ajattelemaan luovasti.

Bournen mätkiessä vihollisiaan turpaan hän kerää adrenaliinia kolmitasoiseen supermittariinsa. Jokainen täyttynyt taso avaa yhden kerrasta poikki -henkisen tappoliikkeen, jolloin Bourne pistää vihollisensa pakettiin rujon ja näyttävän animaation saattelemana. Hilpeästi animaatiot sulautuvat hyvin ympäristöön, joten vaikka ikkunan vieressä patsasteleva vihollinen voi saada ensin murtuneen polven ja tämän jälkeen ilmalennon suoraan pihalle.

Pätevää toimintaa

Pelin suurin kompastuskivi onkin se jo mainittu autoilu, joka on suorastaan loukkaavan huonoa. Ruudunpäivitys tökkii, grafiikka on rumaa ja kentät ovat onnettoman kokoisia sokkeloita, joissa on vain yksi oikea reitti menestykseen. Onneksi autoilua ei juuri tarvitsekaan harrastaa, joten kyse on vain pienestä rasitteesta.

Muuten peli on sangen pätevä. Tiheästi vaihtuvat tapahtumapaikat tarjoavat riittävästi uusia virikkeitä, jotta peliin ei pääse heti kyllästymään. Myös toiminta on sen verran tiukkaa ja viihdyttävää, että vihollisten päiden takominen pöytälevyihin jaksoi kiinnostaa pelin loppuun saakka. Mitään massiivista uudelleenpeluuarvoa on turha odottaa, mutta kepeää toimintapläjäystä etsivät voisivat sijoittaa rahansa paljon huonomminkin.

 

Tekijä: Highmoon Studios
Julkaisija: Sierra / Vivendi
Testattu: PlayStation 3, Xbox 360
Saatavilla: PlayStation 3, Xbox 360
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: http://www.bournethegame.com/

 

 

Lisää aiheesta

Medusan sinetti (***)

Robert Ludlumin jännärit pelimuotoon

Viikon traileri: Medusan sinetti (The Bourne Ultimatum)

Lue lisää eDomesta

Boom Blox (Wii)

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Ninja Gaiden 2 (360)

Overlord: Raising Hell (PS3)

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)