Uusimmat

Timeshift (PC, PS3, 360)

18.07.2008 12:13 Tero Lehtiniemi

Aikatemppujen hyötykäyttö räiskintäpeleissä ei ole mikään uusi juttu. Suomalaisessa Max Paynessa ensimmäistä kertaa kunnolla hyödynnettyä aikakikkailua on myöhemmin nähty lukuisissa lajityypin peleissä, muun muassa Strangleholdissa ja F.E.A.R:issa.

Siinä missä näissä peleissä aikatemput ovat olleet lähinnä hyödyllisiä apuvälineitä, Saber Interactiven Timeshift-pelissä aikatemput ovat kantava elementti ja koko pelin idea.

Pelin valitettavan huonosti avautuva tarina kertoo aikamatkailun parissa työskennelleestä Crone-nimisestä tiedemiehestä, joka eräänä kauniina päivänä nappaa aikamatkailun mahdollistavan puvun, hyppää sillä menneisyyteen ja räjäyttää vanhat työkaverinsa taivaan tuuliin. Pelaaja on Cronen perään säntäävä kollega, jolla onnekseen on aikamatkailupuvun kahdesta versiosta se tehokkaampi.

Sankarimme päätyy toisen maailmansodan aikaiseen vaihtoehtoiseen maailmaan, jossa kansa elää Cronen totalitaarisen hallinnon rautaisen nyrkin alla. Uuden Johtajan valtaa vastustavan vastarintaliikkeen avulla näistä asetelmista alkaakin sitten vimmattu kilpajuoksu Cronea vastaan. Vaikka tarina ei tällaisissa peleissä olekaan tärkein juttu, aiheuttaa epäselvä ja epäjohdonmukainen kerronta  harmillisia tilanteita. Pelin tilanteet ja niihin johtaneet tapahtumat kerrotaan pelaajalle huonosti, eikä tehtävien etenemisessä aina ole ainakaan mitään kovin eksplisiittistä logiikkaa.

Paluu tulevaisuuteen

Itse räiskintä toimii onneksi astetta paremmin. Viholliset ovat pääasiassa mitä moninaisempia robottikävelijöitä ja mustapukuisia kommandoja, joiden tulivoima on vähintäänkin kunnioitusta herättävää. Onneksi myös sankarillamme on sekä varsin kattava asearsenaali että yleensä niihin myös riittävästi ammuksia.

Tämä ei kuitenkaan ole vielä tarpeeksi. Sankarin aikamatkailupuku mahdollistaa muun muassa menneeseen palamisen ja ajan pysäyttämisen taikka hidastamisen. Puvun keinoäly valitsee pääosin tilanteeseen näistä varsin hyvin sopivan toiminnon, mutta keinoälyn valinnat voi myös kätevästi ohittaa. Aikatempuilla on kahdenlaista käyttöä: ne ovat monissa taisteluissa lähes välttämättömyys, mutta samalla räiskinnän hurmaa häiritään välillä satunnaisilla puzzleilla, joiden ratkaisussa aikakikkailu on avainasemassa. Vaikka näitä puzzleja ei olekaan kovin montaa erilaista tyyppiä, ovat aikamatkailua hyödyntävät pikku pähkinät mukavaa vaihtelua ja yleensä jopa ihan hauskoja.

Ripeästi latautuva ja sankarin haavat parantava aikavoima tekee suurimmasta osasta taisteluista kuitenkin melko triviaaleja. Tietyillä aseyhdistelmillä pelaajasta tulee jopa täysin pysäyttämätön tappokone.

Kovin haastavaksi peliä ei siis voi sanoa, mutta voiman tunnetta ja meininkiä piisaa senkin edestä. Suuri osa tuliluikuista on teholtaan ja efekteiltään myös varsin tyydyttäviä.

Teknisesti peli on vahvaa keskitasoa. Grafiikka ei varsinaisesti säväytä, mutta pääpiirteittäin jälki on tasaisen laadukasta. Pelin postapokalyptinen urbaani meininki ja suuret kävelijärobotit luovat mukavan ilmapiirin.

Kokonaisuutena Timeshift on hieman harmittava tapaus. Sen perusvarmasti toteutettu FPS, jossa olennaiset asiat ovat kunnossa. Aseet ovat tehokkaita ja sankarin supervoimat palkitsevia, eikä teknisellä puolella ole suurempaa valittamista. Pelin sankari, tarina ja tapahtumat vain jäävät harmittavan puolinaisiksi huonon rytmityksen ja heikon tai vähintäänkin epäselvän tarinankerronnan takia.

Heikkouksistaan huolimatta se kuitenkin valaa uskoa Saber Interactiven kykyyn pelintekijänä. Perusasioiden kanssa ollaan hyvällä pohjalla ja osaamista löytyy, ja kun tarinankerronta puoli vielä saadaan kuntoon niin poppoolta voi odottaa vielä jotain paljon parempaakin.

Lisää kuvia galleriassa.

 

Tekijä: Saber Interactive
Julkaisija: Vivendi
Testattu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, PS3, PC
Laitevaatimukset: 2 GHz prosessori, 1 Gt muistia, 128 Mt näytönohjain
Pelaajia: 1-16
Pelin kotisivu: http://www.timeshiftgame.com/us/

 

Lue myös

Actionloop (DS)

ATV Offroad Fury Pro (PSP)

Beijing 2008 (360, PS3)

Diablo III – eeppinen ennakko, osa 2

Drawn To Life (DS)

Enemy Territory: Quake Wars (360, PS3)

High School Musical 2: Work This Out! (DS)

Ninja Reflex (DS, Wii)

Spore Creature Creator (PC)

Wrath of the Lich King -ennakko: osa 2

XIII Century: Death or Glory (PC)