Uusimmat

Boktai 2 Solar Boy Django (GBA)

31.08.2005 00:00 Antti Mutta

Hideo ”Metal Gear Solid” Kojiman vuosi sitten julkaistu toimintaroolipeli Boktai: The Sun is in Your Hand oli kiinnostava yritys tuoda palanen oikeata maailmaa peleihin auringonvalon ja vuorokauden vaihtelujen avulla. Tuore jatko-osa syventää kokemusta, mutta pitäytyy muuten ensimmäisen pelin peruselementeissä.

Boktai 2: Solar Boy Djangossa vampyyrejä metsästävä Django ja ilmassa leijuva Master Otenko -auringonkukka palaavat kotikaupunkiinsa San Migueliin, jota riivaavat epäkuolleet voimat. Matkalla tuntematon vampyyrihahmo anastaa sankarilta Gun Del Sol -aurinkoaseen, ja näin Django joutuu aluksi pärjäämään nyrkein ja myöhemmin lyöntiaseiden avulla. Django kehittyy myös roolipelimäisesti, ja päähahmon taitoja voi kehittää mieleiseensä suuntaan.

Rinnakkaiset maailmat

Boktain erikoisuus on pelikasettiin asennettu aurinkotunnistin. Peliruudulla näkyvä mittari kertoo valon määrän. Django lataa automaattisesti aurinkoenergiaa tunnistimen altistuessa auringonsäteille.

Auringon voimaa käytetään monin tavoin: aseiden lisäpotkuna, pulmien ratkomiseen ja uusien aseiden takomiseen sepän luona. Ilman valoa ei pärjää pitkään, vaikka pimeässäkin voi pelata. Tämä onkin Boktain suola ja samalla kompastuskivi.

Valon puutteeseen tarjoavat apua aurinkopähkinät sekä pelikaupungin pankki, johon voi tallettaa myös rahana käypää valoa. Djangon elämänenergian suhteen tilanne on hankalampi: energiajuomat toimivat ensiapuna ja kuollessa pankin pimeältä puolelta voi taas lainata uuden elämän.

Pelimaailma muuttuu myös sisäisen kellon mukaan – jos ulkona on yö, niin on myös pelissä. Jos on päivä ja aurinko pilvessä, pelissä sataa. Äänimaailma on elävä puhe- ja tehostesamplejen sekä lännenelokuvien inspiroiman musiikin cocktail.

Paikka auringossa

Pelkkä aurinkoinen pelipaikka ei kuitenkaan riitä Boktain valloitukseen. Suurin osa pelistä tapahtuu maanalaisissa luolastoissa, joista päävastustajina toimivat vampyyrit on raahattava arkuissaan kaupunkiin Pile Driver -puhdistusrituaalia varten.

Koska valonsäteet eivät pääse maan alle kuin harvaan ripotelluista kohdista, huoneiden katossa olevat valoa sisään päästävät reiät ja San Miguelin pankin valoautomaatit ovat kuin keitaita aavikolla.

Hideo Kojiman kädenjälki on läsnä etenkin luolastoissa, joissa hiippailu on elintärkeä selviytymistaktiikka. Tutut huutomerkit vihollisten pään yläpuolella muistuttavat, kuka on istunut suunnittelupöydän takana.

Boktai 2 on tutustumisen arvoinen pelikokemus, jonka vaikeustaso erottaa jyvät akanoista. Kun haastavuuteen lisätään vielä kotomaamme vaihtelevat vuodenajat, on Boktai 2:n pelaaminen välillä hermoja raastavan kiehtovaa.

Megaman vastaan Django

Boktaissa on neljää pelaajaa tukeva moninpelimahdollisuus, jonka mielenkiintoisin ominaisuus on mahdollisuus linkittää Boktai 2 -pelikasettien joukkoon Megaman Battle Network 5. Näin moninpeliotteluissa erää toisistaan voivat ottaa Djangon lisäksi Megaman-hahmot.

Korvikkeita auringolle?

Vaikka Boktaita on tarkoitus pelata aidossa auringonvalossa, etenkin Suomen hankalissa oloissa tulee mieleen huijauksen mahdollisuus. Huhujen mukaan mustavalo-lamput ovat testatusti toimineet auringon korvikkeena Boktain käyttämissä tunnistimissa.

Tekijä: KCEJ
Julkaisija: Konami
Testattu: Game Boy Advance
Saatavilla: Game Boy Advance
Pelaajia: 1-4
Pelin kotisivu: konami.com/gs/boktai2