Uusimmat

Ridge Racer (PSP)

05.09.2005 00:00 Muropaketin toimitus

Ridge Racer, missä olet oikein ollut? Ridge Racer V:n odotettua heikomman menestyksen takia Namco päätti kokeilla siipiään tarinapohjaisten autopelien saralla. Tuloksena oli surkea R: Racing Evolution, jonka jälkeen Namcon autopelien tulevaisuus oli hämärän peitossa. Ei kuitenkaan enää, sillä Namco on nähnyt valon ja palaa Ridge Racer -sarjan pariin PSP:n fantastisella Ridge Racerilla.

Paluu on enemmän kuin onnistunut. Sitä enteilee jo orgastinen alkudemo, jossa esiintyy Ridge Racer Type 4:stä tuttu fanipoikien märkä päiväuni, Reiko Nagase. Namco on viime vuosien harha-askelien jälkeen palannut takaisin oikealle polulle.

Uutta ja vanhaa

PSP:n Ridge Racer on sarjalle uusi aloitus, minkä takia peliin onkin ahdettu lähes koko sarjan historia radoista ja musiikista alkaen. Toisin kuin aluksi luultiin, Ridge Racer ei sisällä uusia ratoja, vaan valikoiman parhaita ratoja kaikista sarjan peleistä. Mukana on esimerkiksi ratoja vain kolikkopelinä julkaistusta Rave Racerista. PSP:n Ridge Racerin ratavalikoima on suurempi kuin yhdessäkään aiemmassa sarjan pelissä. Niissä on pahimmillaan ollut vain yksi rata ja sen peilikuvaversio.

Radat ovat ehostettu hyödyntämään uutta teknologiaa. Namco on aina osannut loihtia mitä näyttävämpiä näkymiä, joita PSP:n laajakuvanäyttö palvelee hyvin. Radat ovat komeasti kuvitettuja, mutta sarjan pelien radat ovat olleet temaattisesti hyvin samanlaisia, joten nyt kaikkien

Jos on pelannut kyllästymiseen asti sarjan aiempia pelejä, niin ratatarjonta voi tuntua rajoittuneelta – määrästään huolimatta. Uusilla pelaajilla ei tällaista ongelmaa tietenkään ole. Namco on kuitenkin tehnyt sen verran hienosäätöä, että allekirjoittanutkin, joka on pelannut kaikki Ridge Racer -pelit alusta loppuun, innostui vanhoista radoista.

Kun pelin tekoäly on sarjan perinteiden mukaisesti yksinkertaista ja ajomalli omituinen, voisi luulla, että pelaaminen ei olisi hauskaa. Sitä se kuitenkin on. Fysiikan laeilla ei koskaan ole ollut sijaa Ridge Racereissa. Törmäys toiseen autoon aiheuttaa epäluonnollisen pompahduksen taaksepäin, ja autot tuntuvat höyhenenkevyiltä ja muovisilta näyttelyautoilta. Ne myös ampaisevat hanakasti satojen metrien sivuluisuihin. Nyt voi tehdä jopa 360 asteen piruetteja vauhdin juurikaan laskematta.

Ridge Racer on nautinto, jota pelaa hymy suupielessä. Vauhtia piisaa niin perkeleesti, ja kierrosten ajaminen jatkuvassa sivuluisussa törmäämättä mihinkään on pelin henki. Jos tämä miellyttää, niin Ridge Racer on fantastinen pelikokemus, mutta Gran Turismoa ei kannata odottaa.

Koska valtaosa Ridge Racerin sisällöstä on peräisin olemassa olevista peleistä, on ilahduttavaa nähdä, että Namco on panostanut suunnitteluun. Siinä huomioidaan se, miten PSP:llä todennäköisesti pelataan – lyhyitä sessioita. Tämä näkyy ennen kaikkea siinä, että Ridge Raceria voi pelata lyhyissä bussi- tai ratikkamatkan pituisissa erissä ja silti edistyä World Tour -tilassa.

Kiirehditystä kehitysaikataulustaan huolimatta Ridge Racer huokuu Namcolle ominaista laatua. Pelattavaa on paljon, ja audiovisuaalinen toteutus hyödyntää hyvin PSP:n ominaisuuksia. Erinomainen julkaisupeli.

Thomas Puha

Tekijä: Namco
Julkaisija: SCEE / Namco
Testattu: PSP
Saatavilla: PSP
Pelaajia: 1, 2-8 verkossa
Pelin kotisivu: playstation.fi