Uusimmat

Sony-pomo pettyi Squaren Final Fantasy -päätöksestä

17.07.2008 13:55 Miikka Lehtonen

Kun Final Fantasy XIII:n Xbox 360 -versio julkistettiin E3-messuilla, reaktio oli melkoinen. Moni peliaiheinen keskustelupalsta kaatui suoraan ja muut täyttyivät vuoroin katkerasta valituksesta ja vuoroin ilkkumisesta. Tapahtuma tuntuu olleen raskas myös Sonyn pomoille.

Sonyn Amerikan osaston toimitusjohtaja Jack Tretton ehti puhelemaan jos jonkinlaisista asioista E3-messuilla. Pienemmän toimittajajoukon kanssa palaveria pitänyt Tretton kommentoi muun muassa Sonyn yhtiötason päätöksiä, mutta myös Squaren päätöstä julkaista Final Fantasy XIII Xbox 360:lle.

”Voi selvästi sanoa, että olen pettynyt”, Tretton kommentoi fiiliksiään. Hän selitti myös, että Sony on tehnyt selkeän periaatepäätöksen sijoittaa omat taalansa yhtiön sisäiseen pelikehitykseen ja jättää kolmannet osapuolet tekemään omia juttujaan, eli täysin päinvastoin kuin viime sukupolvessa, jolloin ulkopuolisten kehittäjien yksinoikeuspelit olivat suuri syy PlayStation 2:n menestykseen. Trettonilta ei ole mennyt ohi, että Microsoft harrastaa parhaillaan samaa taktiikkaa.

”Minun nähdäkseni Microsoft on käyttänyt suuren osan rahoistaan ulkopuolisten kehittäjien voitelemiseen”, hän totesi. ”Luulen, että ulkopuoliset softafirmat tarkastelvat omaa tilannettaan ja huomaavat, että yhdelle konsolille kehittäminen ei kannata taloudellisesti. Uskon, että jatkossa ulkopuolisten kehitystiimien yksinoikeuksien saaminen tulee olemaan aina vain vaikeampaa.”

Samaan syssyyn Tretton perusteli myös muita yhtiönsä närää aiheuttaneita päätöksiä, kuten PlayStation 2 -yhteensopivuuden pudottamista PlayStation 3:n ominaisuuksista. Kyse ei ollut rahasta, vaan periaatteista.

”Yhteensopivuuden varmistaminen rauta- tai softatasolla ei sinänsä olisi ollut kallista, mutta me myymme PlayStation 2 -pelejä Playstation 2:n omistajille ja PlayStation 3 -pelejä PlayStation 3:n omistajille. Minä olisin henkilökohtaisesti halunnut pitää ominaisuuden, mutta Sony päätti yhteisesti, että se oli poistettavissa. Olemme lähteneet nyt tälle tielle, emmekä ole kääntymässä takaisin.”

Lähde: Engadget.com

Lisää aiheesta

Miljoona PlayStation 3 –konsolia jenkkilässä

80 gigatavun PlayStation 3 tulee myös Eurooppaan

E3: Sony ei yllättänyt, mutta ei myöskään pettänyt

E3: Final Fantasy 13 myös Xbox 360:lle

Lue myös

Sonyn läski prinsessa tarjoilee vuoden erikoisinta online-pelaamista

Nintendon Reggie: hardcore-pelaajien pitäisi olla tyytyväisiä

Suomen myydyimmät pelit viikoilla 27-28/2008 – pohjoisrintamalta ei mitään uutta