Uusimmat

Parempi näkö toimintapelejä pelaamalla

08.02.2007 13:26 Jukka O. Kauppinen

Rochesterin yliopiston tutkija väittää, että vivahteikkaat ja eläytymistä vaativat videopelit voivat parantaa näkökykyä. Professori Daphne Bavalier tutki joukkoa pelaajia ja havaitsi, että kuukauden ajan päivittäin pelanneiden näkö- ja hahmotuskyky parani noin 20 prosentilla.

Testiryhmän kyky hahmottaa sotkusta muodostuvia kirjaimia parani selvästi. Testimetodit vastaavat silmäklinikoilla käytettäviä testejä.

”Toimintapelit muuttavat aivojemme tapaa prosessoida visuaalilista informaatiota. Vain 30 tunnin pelaamisen jälkeen pelaajien kyky hahmottaa erilaisia tiloja oli selvästi aiempaa parempi. He kykenivät erottamaan erilaisia symboleja selkeämmin, vaikka niitä sotkettiin muilla symboleilla. Heidän näkökenttänsä jopa terävöityi reuna-alueilla”, kertoo Bavalier.

Vertailussa käytetiin myös silmälääkärien käyttämiä testejä.

Tutkijat testasivat opiskelijoita, jotka eivät olleet pelanneet videopelejä edeltävän vuoden aikana.

”Sellaisten löytäminen oli melkoinen homma. Lähes kaikki opiskelijat nykyään pelaavat videopelejä.”

Kahteen ryhmään jaetut opiskelijat pelasivat Tetristä ja Unreal Tournamentia, jokainen tunnin verran päivässä. Kuukauden pelaamisen jälkeen Tetriksen pelaajien näkökyvyssä ei havaittu muutoksia, mutta Unreal Tournamentin pelaajien näkökyky oli terävöitynyt.

Bavalierin mukaan ”toimintapeleissä näköjärjestelmä joutuu pinnistelemään äärirajoillaan. Tämä muuttaa aivojen visuaalista informaationkäsittelyä. Uusien asioiden oppiminen vaikuttaa myös muihin aktiviteetteihin ja kenties jopa jokapäiväiseen elämään.”

Lisätietoja: http://www.rochester.edu/news/show.php?id=2764

Daphne Bavelier ja Shawn Green. Kuva: University of Rochester