Uusimmat

Will Wright puhuu SimCityn julkaisuhuolista ja pelialan tilasta

07.05.2013 18:00 Miikka Lehtonen

Will Wright on mies, jolla riittää paljon fiksua sanottavaa. Eräs todellisista pelialan neroista on uppoutunut todella syvälle pelikehityksen ja -teorian maailmoihin, mutta nousee välillä pintaan jakamaan ajatuksiaan myös meidän kuolevaisten kanssa. Niin tapahtui nytkin.

GamesIndustry.biz -saitin toimittajien kanssa puhellut Wright kommentoi muun muassa SimCityn paljon puhuttuja julkaisuhuolia.

”Olisin voinut ennustaa ja tavallaan ennustinkin, että DRM tulisi saamaan aikaan negatiivisen reaktion. Peli itsessään on hyvä ja pelasin sitä mielelläni.”

Mutta julkaisu ei silti mennyt hänen mielestään ihan nappiin.

”Oli mielestäni anteeksiantamatonta, että joltain veloitetaan 60 taalaa pelistä, jota he eivät sitten pysty pelaamaan. Jos olisin itse kuluttajana ostanut pelin ja noin olisi käynyt minulle, olisin ollut yhtä käärmeissäni.”

Wrightin mielestä peliala voisi yleensäkin katsoa hieman peiliin, sillä heillä on käytössään todella voimakas ja potentiaalisesti mullistava media, jota suurin osa ei jaksa hyödyntää kunnolla. Mutta ei toivo silti ole menetetty, se vain sijaitsee ehkä toisaalla kuin aiemmin.

”Nythän on niin, että maailmalla on kymmeniä tuhansia darwinilaisia pelikehittäjiä, joiden tekemisiä ei rajoita mikään ja he keksivät kaikenlaisia hulluja ideoita. Tilanne on paljon terveempi kuin 10 vuotta sitten, jolloin pari suurta julkaisijaa istui kymmenen miljoonan taalan rahakirstujen päällä.

Muistan kun 10 vuotta sitten kävelin E3-messuilla ja kyselin kavereiltani, mitä siistiä he olivat nähneet. ’Ei mitään, ei mitään, ei mitään.’ Nyt joka viikko joku on löytänyt jonkun uuden ja oudon ohjelman. Ei mitään suuren budjetin juttuja, mutta kiinnostavia ja hauskoja suoraan sellaisenaan. Minusta tilanne on paljon tasaisempi kuin koskaan ennen.”

Wright uskookin, että pelialan tulevaisuus ei ole uusissa konsoleissa — joiden hän uskoo olevan teknisesti parempia kuin aiempien, mutta muuten lisää samaa huttua — vaan mobiililaitteissa ja uusissa mahdollisuuksissa. Sellaisissa, joiden kautta pelejä voi kokea muuallakin kuin sohvallaan. Tästä johtuen mies onkin aika kiinnostunut siitä, mitä esimerkiksi Google aikoo jatkossa tehdä. Hehän palkkasivat juuri kokeneen peliveteraanin johtamaan pelijaostaan, tuskin aivan lämpimikseen. Ei ole ihme, että Wright puhuu tällaisista asioista, sillä mieshän vetää nykyään omaa pientä pelipajaansa, joka on keskittynyt juuri kokeiluihin ja uusiin asioihin. Odotankin innolla, mitä sieltä vielä tuleekaan.

Lähde: GamesIndustry.biz

Lisää aiheesta

Will Wright rakentelee robotteja

”Konsolityyppejä pelottaa”, sanoo Will Wright 

Will Wright karkasi EA:lta tekemään tyhmiä, hauskoja pelejä

Will Wright jakaa viisautta