Uusimmat

Pelit pitävät vanhemmat pelaajat vireinä ja fiksuina

23.12.2008 21:15 Jukka O. Kauppinen

Psychology & Aging -lehddessä julkaistu tieteellinen tutkimus osoittaa, että videopelit ovat erityisen tehokkaita yli 60- ja 70-vuotiaiden pirteänä pitämisessä. Erityisesti strategiapelien ääressä viihtyvät varttuneemmat pelaajat pysyvät muita paremmin kunnossa erityisesti aivotoiminnan suhteen. Strategiapelit kun pitävät synapsit liikkeessä.

Tutkijat olivat pettyneitä aiempiin menetelmiin, joissa vanhusten lyhytaikaista muistia, suunnittelukykyä ja keskittymistä tehostavat harjoitukset toimivat lähinnä laboratorioympäristössä.

Niinpä tutkijat heittivät vanhat menetelmät roskakoriin ja päättivät kokeilla jotain muuta. Tutkimusvälineeksi otettiinkin Rise of Nations -strategiapeli, jossa pelaajat joutuvat suunnittelemaan toimiaan, harjoittamaan virtuaalista diplomatiaa, rakentamaan, käymään kauppaa sotimaan ja niin edelleen.

Pelin monipuolinen toiminta osoittautui erittäin toimivaksi aivotoiminnan piristäjäksi. Verrokkiryhmään nähden pelaajat suoriutuivat jälkikäteen nopeammin useiden erilaisten tehtävien suorittamisesta, heidän muistinsa toimi paremmin, he pystyivät suunnittelemaan ja järkeilemään asioita paremmin, tunnistamaan asioita ja esineitä paremmin ja niin edelleen.

”Mitä enemmän he pelasivat ja mitä paremmin he pärjäsivät pelissä, sitä paremmin he pärjäsivät myös pelien ulkopuolella.”

Eli hommatkaapa isovanhemmillenne kunnon pelikone ja siihen sopivia strategiapelejä, niin kohta lastenlasten nimetkin pysyvät paremmin mielessä. Kaupan päälle löytyy uusia jutunaiheitakin, kun isovanhemmat voivat vaihtaa pelivinkkejä junnujen kanssa.

Lue lisää: Strategic video game improves critical cognitive skills in older adults

Lue myös

Arvostelu: Family Ski (Wii)

Arvostelu: Mirror’s Edge (PS3, 360)

Creative HS-1200 Wireless Headset – testissä langattomat pelikuulokkeet

Finnish Defence Forces julkaistu Armed Assaultiin

Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestys