Uusimmat

Artikkeliyhteenveto: retroa, listoja, haastatteluja ja tietokonerasismia

31.12.2008 13:30 Jukka O. Kauppinen

eDomen artikkelipuolella on ollut mukavasti vilinää. Niin uudet kuin retrohenkisetkin haastattelut ovat tarjonneet katsauksia pelien tuolle puolen, etenkin kun GTA4:n ensitestissä Rockstarin kehut eivät lopulta ihan kestäneet päivänvaloa. Olemme myös nautiskelleet lukijoiden peli- ja elokuvasätkyistä.

Luku- ja pelijuttuja

Kauhistuttavia elokuvakokemuksia – lukijoiden kertomuksia

Taannoinen kauhupelikilpailumme poiki ison kasan tarinoita pelottavista ja järisyttävistä peli- ja elokuvakokemuksista. Kauhistuttavat pelikokemukset ovat jälkikäteen ajateltuna usein lystikkäitä tapahtumia, mutta entäpä kauhistuttavat elokuvakokemukset? Sellaisetkin, joissa kauhu ei aiheudu pelkästään elokuvan kamaluudesta.

Koosteessa lukijoidemme tarinoita pelottavimmista elokuvakokemuksista.

Kauhistuttavia pelikokemuksia – lukijoiden kertomuksia

Taannoinen kauhupelikilpailumme poiki ison kasan tarinoita pelottavista ja järisyttävistä peli- ja elokuvakokemuksista. Pelaaminenkin voi joskus jännittää! Etenkin kun siihen yhdistyy vielä jotain ulkopuolista, jotain yllättävää. Kuten kesken hurjan pelituokion olkapäälle loikkaava kissa tai ilkeä tyttö/poikaystävä.

Koosteessa veikeitä ja hauskojakin tarinoita lukijoidemme pelottavimmista pelikokemuksista.

Stardust – retrohaastattelu suomipelien muinaisuudesta

Tänään vietetään ehtaa Stardust-päivää. Helsingissä juhlitaan Suomen pitkäikäisimmän pelisarjan uusinta osaa, Super Stardust Portablea, minkä ohella eDomessa muistellaan wanhoja oikein huolella.

Retrohaastattelussa tartutaan nykyään Housemarquella vaikuttavan Harri Tikkasen kraiveliin. Arkistojen kätköistä löytynyt haastattelu on tehty vuoden 1993 lopussa, julkaistu joko 1993 puolella tai 1994 alussa.

Wiikon wanha: Stardust

Stardust on mielenkiintoinen tapaus suomalaisen pelikehittämisen historiasta. Peli osui juuri siihen dramaattiseen käännekohtaan, jossa 80-luvun suomalaisten pelikehittäjien ensimmäinen sukupolvi oli kadonnut kuvioista. Nyt eturintamaan astelivat demoskenen kasvatit, jotka olivat muuttumassa perinteisistä peräkammarikoodereista oikeiksi pelintekijöiksi ja yrittäjiksi.

Stardust on mitä kaunein esimerkki yhden miehen visiosta, josta syntyi kaupallinen peli – ja ihan oikea suomalainen pelibrändi. Stardust julkaistiin vuonna 1993 – ja tänään torstaina 11.12.2008 vietetään Super Stardust Portablen julkaisubileitä.

Grand Theft Auto 4 PC: entistäkin nätimpi ja vaikuttavampi

Grand Theft Auto IV ilmestyi konsoleille jo aikaisemmin tänä vuonna. PC-pelaajakansa on sen sijaan joutunut odottelemaan omaa peliään pöksyt tutisten. Hätäisimmät pelkäsivät, ettei sitä nähtäisi ollenkaan PC-versiona mutta ei hätää, Rockstarin taktiikka on julkaista GTA-pelit ensin konsoleille ja tehdä puolen vuoden sisään parannettu PC-painos.

Ja nyt pääsemme ajelemaan Liberty Cityn komeille kaduille.

Halo Wars – Ensemblen joutsenlaulu ei vielä vakuuttanut

Naksustrategiat ovat pelilaji, jonka ahtaminen konsoleille on ollut aina melkoista väkisinvänkäystä. Harva konsoleille julkaistu reaaliaikastrategia on tarjonnut edes puolivillaista pelielämystä.

Yrittäjiä kuitenkin riittää. Esimerkiksi Command & Conquer: Tiberium Wars keräsi yllättävän hyviä arvosteluja, joskin epäilen suuresti että syyt olivat muualla kuin pelissä itsessään. Miellyttämisenhalu ja ”kyllä rts konsoleillekin sopii” -todistelu taisivat jyrätä monella kriittisen näkökulman. Joskus on kuitenkin pakko sanoa suoraan: ensikosketuksen perusteella Halo Warsia on vaikea nähdä hyvänä naksustrategiana.

Tietokonerasismi kumpuaa vuosien ja vuosikymmenten takaa

Konsoliuskovaiset fanipojat ovat hämmentävän näkyvä ja kovaääninen ilmiö nykypäivän pelimaailmassa. Että jotkut jaksavatkin vouhkata siitä omasta monikansallisesta voittoa tavoittelevasta liikeyrityksestään, jonka tuotteet ja toimintamalli eivät mainittavasti kilpailijoistaan eroa.

Siinä samalla kuitenkin huvittaa se, etteivät jotkut asiat koskaan muutu. 80-luvun kultaisina vuosina tapeltiin ensin kotimikrouskollisuudesta. Sitten vähän konsolisotia. Sen jälkeen sodittiin ensin ataristien ja amigistien välillä, sen jälkeen Amiga-käyttäjät kävivät sissisotaa PC:tä vastaan. Sitten vähän PC vastaan Mac -kahinaa ja laitesukupolvesta toiseen jatkuvaa konsolisotaa. On jotenkin surkuhupaisaa, että oheinen vuonna 1993 kirjoittamani kolumni on edelleen ajankohtainen.

Listoja ja äänestyksiä

Vuoden 2008 pettymykset

Pelivuosi 2008 oli pitkä ja iloisia yllätyksiä täynnä. Mutta kaikki hartaasti odotetut tai isosti hypetetyt teokset eivät yltäneet ennakko-odotusten tasolle.

eDomen toimitus- ja avustajakuntaa pyydettiin listaamaan kaksi pahinta pelipettymystään vuoden 2008 ajalta. Mitkä saivat surun puseroon ja vaaransivat viattomien peliohjainten terveyden?

Vuoden 2008 yllätyspelit

Pelivuosi 2008 hiipii hiljalleen kohti loppuun. Maali häämöttää mutta vielä on hieman pinnisteltävää.

Joulusuositusten ohella eDomen toimitus- ja avustajakunta on miettinyt myös vuoden yllätyksiä ja pettymyksiä. Mitkä pelit ovat saaneet kulmakarvat koholle ja otsan ilorypyille? Listaamme vuoden yllättäjät!

eDomen joulupelisuositukset 2008 – mitä pukinkonttiin?

Vielä on muutama päivä aika jouluun. Ovatko ostokset vielä tekemättä? Onko toiveita vielä esitettävänä?

eDomen tiimiläiset kertovat kukin nyt omia suosituksiaan joululahjapeleiksi. Kukin valitsi kolme peliä, joita uskaltaa suositella pukinkonttiin sujautettavaksi.

Vuoden 2008 parhaat pelit -äänestys

Vuosi 2008 lähestyy loppuaan. On aika tehdä suuria päätöksiä. Ostaa joululahjoja. Ja miettiä mitkä olivatkaan vuoden 2008 parhaat pelit. Ja se paras. Ylivoimaisesti paras.

eDomen vuoden peli –äänestys tapahtuu kahdessa osassa. Ensin lukijat voivat ehdottaa haluamilleen pelikoneilleen vuoden parasta peliä. Sen jälkeen eniten ääniä saaneista peleistä äänestetään kunkin laitteen paras peli vuodelta 2008 sekä erikseen lukijoiden suosikkipeli. Ei muuta kuin äänestämään!

 

Muropaketin uusimmat