Uusimmat

Kuinka tehdä rahaa ilmaisilla peleillä?

24.10.2012 12:00 Juho Anttila

Kuinka ilmaisilla peleillä voi tehdä rahaa? Kysymys, joka tuntuisi oudolta, ellei tietäisi, että ilmaiset pelit ovat kaikkea muuta kuin ilmaisia. Ne näet rahoitetaan joko mikromaksuilla tai mainostuloilla. Kilpailu on kuitenkin kovaa eikä näillä keinoilla tehdä tuottoa, elleivät perusasiat ole kunnossa. Edge keräsi listan asioista, jotka ilmaispelien kehittäjien pitäisi muistaa ottaa huomioon.

Kaiken taustalla on ymmärrettävyys. Jos pelaaja ei ymmärrä pelin sääntöjä ja tavoitteita, ei pelaaminen ole hauskaa. Tällöin pelikin jää sivuun eikä siihen tule sijoitettua rahaa. Kehittäjät yliarvioivat usein sen, kuinka pitkään pelaajat jaksavat panostaa uuden pelin sääntöjen ja mekaniikkojen opettelemiseen. Valtteja ei siis pidä pantata liian pitkään.

Käytettävyys on äärimmäisen tärkeää. Jos valikot ovat epäselviä ja pelin kontrollit toimivat huonosti, tuntuu muuten mahdollisesti hyväkin peli äkkiä kömpelöltä. Heikko käytettävyys ei ole sama asia kuin oikealla tavalla haastava peli.

Lähellä käytettävyyttä on kysymys siitä, onko pelaaminen oikeasti hauskaa. Peliä tulee testauttaa muutenkin kuin kehittäjien itsensä puolesta ja ongelmakohdat on selvitettävä, jos tahtoo, että peli käy kaupaksi.

Viimeinen ja bisnesmielessä tärkein asia on se, kuinka pelillä lopulta tehdään rahaa. Mikromaksupelit vaativat sen, että pelaajat tekevät ostoksia yhä uudestaan ja uudestaan. Jotta näin kävisi, on pelaajan koettava, että sijoitetulle rahalle saa vastinetta. Jos rahat tuntuvat kaivoon heitetyiltä, ei uusia ostoksia tee mieli tehdä ja peli hiipuu pian olemattomiin.

Itsestään selviltä tuntuvia asioita, mutta todellisuudessa näistä suuntaviivoista on yllättävän helppo lipsua. Kilpailu ilmaispelimarkkinoilla on jo nyt huikea kovaa, joten jos yhdelläkin tärkeällä osa-alueella lipsuu, jää peli unohduksiin.

Lähde: Edge

Lisää aiheesta

Ilmaisuus elvytti MMO-vanhuksen

Late Lammas ilahduttaa nyt 3D:nä!

Pelikehittäjät: perinteiset MMO:t ovat tulleet tiensä päähän

Pelikehittäjä: Ilmaispelit vääjäämättämiä Xboxilla

Lue myös

Cypher (Mac, PC)

Medal of Honor Warfighter – melkein todellisia sotia ja taisteluja

Kulkee se pizza lentävälläkin lautasella

Onko XCOM muka jo pelattu? Asenna nämä modit ja palaa rintamalle!