Uusimmat

Habbo Hotel failasi Kiinassa – kiinalaiset välttelevät selainpelejä

29.02.2008 21:28 Jukka O. Kauppinen

Suomalainen Habbo Hotel -verkkopeli on yksi mainioimmista suomalaisesta it- ja peliteollisuuden menestystarinoista. Selaimella pelattava nuorten online-pelimaailma on ollut suunnaton menestys – kaikkialla muualla paitsi Kiinassa.

Habbo Hotelin Kiinan palvelu itse asiassa suljettiin jo viime vuoden elokuussa. Syitä oli useitakin, mutta kaksi tärkeintä liittyi niin asenteisiin kuin tekniikkaankin.

Ensinnäkin kiinalaiset inhoavat selainpelejä. Aivan. Kiinalaiset välttelevät kaikkia verkkoselaimiin asennettavia sovelluksia – ja syystäkin. Suuressa maassa ongelmatkin ovat suuria ja internet-hypen kasvuvuosina kiinalaiset verkkohuijarit tunkivat selaimiin asennettaviin jos jonkinlaisia haitta- ja vakoiluohjelmia. Vaikka ongelmasta on nyttemmin jo päästykin eroon, niin kiinalaiset internet-käyttäjät ovat yhä pohjimmiltaan erittäin epäluuloisia kaikkia nettiselaimiin asennettavia lisukkeita kohtaan.

Lisäksi kiinalaiset verkkopelaajat ovat erittäin aktiivisia nettikahviloiden asiakkaita, eivätkä nettikahviloidenkaan asenteet selainten lisäosien suhteen ole mitenkään valoisia. Asiakkaiden asentamat lisukkeet – kuten Habbo Hotelin vaatima selainlaajennus – putsataan armotta.

Vaikka Kiinassa onkin valtava potentiaalinen asiakaskunta, niin asenteet selainten lisäosien lataamiseen olivat suuri henkinen kynnys. Jos siitä päästiin yli, niin seuraava ongelma olikin vaadittavan Shockwave-laajennuksen lataaminen – se kun kesti ja kesti. Tuntimaksulla nettikahvilassa istuva pelaaja joutui siis ensin lataamaan ja asentamaan selainlaajennuksen joka päivä uudestaan, kun se puhdistettiin yöllä nettikahvilan koneilta.

Shockwaven latausongelma selvisi lopulta ohjelmistovalmistaja Macromedian avulla, mutta liian myöhään. Asenne- ja teknisten ongelmien ohella Habbo törmäsi myös niin mittaviin lokalisointiongelmiin, että Habbon Kiinapainos päätettiin lakkauttaa.

Parhaatkaan tuotteet eivät siis välttämättä aina menesty, jos uuden kohdemarkkina-alueen asenteet ja kulttuuri poikkeavat merkittävästi ja yllättävilläkin tavoilla aiemmin totutuista.

Mielenkiinnolla kuitenkin odotamme milloin ensimmäinen kiinalaiskopio Habbosta ilmestyy…

Lue lisää eDomesta

Langattomat liikunta- ja muut hyötypelit – digitaalisen pelaamisen tulevaisuus?

Miljardin taalan kysymys – mistä World of Warcraftin haastaja?

Panostakaa tarinankerrontaan, pyytää Bioshockin tekijä

Suomalainen peliala saa merkittävää tukea kansainvälistymiseen ja demoihin

Titaanit taistelevat – Habbo vastaan WoW

Windows Vista: ei hyötyä pelikäytössä

Vuosikymmenen huippupelit pelisuunnittelijan päiväkirjan mukaan

Muropaketin uusimmat