Uusimmat

THQ: piraatit ajoivat Iron Loren (Titan Quest) konkurssiin, kiitti vain

04.03.2008 11:44 Jukka O. Kauppinen

THQ-pelitalon toiminnanjohtaja Michael Fitch kokee Iron Lore -studion ovien sulkeutumisen raskaana taakkana niskassaan – ja kaataa nyt syytä jotakuinkin koko muun maailman niskaan. Vuodatus alkaa piraateista ja minne se päättykään…

”Jos edes pikkuruinen osa kaikista niistä pelaajista, jotka kopioivat pelin, olisivat maksaneet saamastaan 40+ tunnin pelikokemuksestaan, olisi Iron Loren tilanne nyt aivan erilainen.”

Tai kuten Fitch suorassa lainauksessaan toteaa,

It’s a rough, rough world out there for independent studios who want to make big games, even worse if you’re single-team and don’t have a successful franchise to ride or a wealthy benefactor. Trying to make it on PC product is even tougher, and here’s why.

Vaikka Titan Questejä pidetään yleisesti erinomaisen laadukkaina Diablo-tyyppisinä toimintaseikkailuina, niin myynti vain ei yltänyt odotetulle tasolle – vaikka pelaajia piisasikin.

Lisäksi piraatit onnistuivat vahingoittamaan pelin mainetta. Tavallaan on jopa hupaisaa, että Fitch otti hampaisiinsa surkeat kräkkerit – pelin piraattiversiot kun olivat huonosti murrettuja ja wareversiossakin oli yhä jäljellä useita kopiosuojauksia, joita piraattiversion pelaajat sitten luulivat bugeiksi ja vinkuivat niistä julkisilla foorumeilla. Tällöin moni potentiaalinen asiakas saattoi jättää pelin ostamatta – syyttä.

So, before the game even comes out, we’ve got people bad-mouthing it because their pirated copies crash, even though a legitimate copy won’t.

Haukkuja saivat lisäksi kuulla niin laitevalmistajat, pelaajat kuin pelikriitikotkin. Yhdet tekevät epäyhteensopivaa rautaa ja valmiiksi bugaavia näytönohjaimen ja äänikortin integroivia etulevyjä, toiset eivät tajua käyttää virustorjuntaohjelmia, huolehtia tietoturvastaan tai päivittää ajureitaan – ja kaatavat taas syyn pelitalon niskaan.

Ja ne kriitikot sitten:

”Eräskin arvostelija ei edes huomannut pelissä olevaa teleporttausjärjestelmää, toinen testasi peliä bugisella arvosteluversiolla ja valitti bugeista, jotka oli jo korjattu”, Fitch  lataa epäpätevistä arvostelijoista.

”Olen pitkän linjan PC-pelaaja ja toivon, että pystyn tekemään PC-pelejä vielä kauan tulevaisuudessa – mutta voi pojat, ei se ole helppoa”, Fitch lataa.

Varmasti päteviä pointteja nuo kaikki, mutta piratismi ja kaatuilevalla piraattiversiolla pelaavien aiheuttama perusteeton maineenmenetys nettifoorumeilla on kuitenkin ihan eri asia kuin pelikehityksen pulmat tai typerät kriitikot.

Mutta mikäs siinä, bensan kaataminen liekkeihin ja kaikkien syyttäminen on toki yksi tapa purkaa pottuuntumistaan. eDomenkin lukijat pitivät kovasti Titan Questeista ja olisivat halunneet pelisarjalle jatkoa. Toisin kuitenkin kävi.

Lue Fitch koko vuodatus täältä: Venting my frustrations with PC game-dev

Lue lisää eDomesta

Titan Questin tekijä konkurssiin

THQ keskittyy konsoleihin, PC-pelimyynti tuotti pettymyksen?

Titan Quest – 2000-luvun Diablo?

Titan Quest (PC)

Titan Quest: Immortal Throne (PC)

Pelaa Lego-nettipeliä, tilaa suunnittelemasi legovekottimet postitse

Lisää pelitehoa virusohjelmat sammuttamalla?

Muropaketin uusimmat