Uusimmat

Jotkut nettipelaajat vain ovat kusi*****…

05.04.2008 12:00 Jukka O. Kauppinen

”Senkin homoteinineekeripaska, mutsiskin osais pelata paremmin.” Tuo vain puoliksi keksitty huutelu on valitettavasti sieltä lievemmästä päästä, mitä verkkopelien maailmassa ja etenkin räiskintäpelien parissa saattaa kuulla toisten pelaajien suusta. Näiden räyhähenkien takia moni pelaakin verkossa vain omien tuttujensa parissa – tai vetäytyy aikuisemmille tarkoitettuihin piireihin.

Toistakymmentä vuotta pelibisneksessä viihtynyt, muun muassa Microsoftilla työskennellyt Bill Fulton on perehtynyt niin ammattinsa ja oman mielenkiintonsa johdosta verkkopelaajien psyykeen. Muun muassa sosiaalipsykologiaa ja tutkimusmetodeja neljä vuotta opiskelleella Fultonilla onkin tavallista toimittajaa syvällisempi näkemys pelien ja niiden pelaajien psyykeen.

Ja ikävältä näyttää – pahimmillaan. Kuten Fulton muun muassa mainitsee,

”Tuntemani verkossa pelaavat naiset välttävät viimeiseen saakka sukupuolensa ilmaisemista. He eivät halua kutsumatonta – ja yleensä negatiivista – huomiota.”

Jopa Fox Newsin kommentaari osui taannoin lähes kohdalleen:

Ytimekkäästi tiivistettynä Halo 3:n pelaaminen voi hyvinkin tehdä sinusta rasistisen homoja vihaavan pedofiilin, joka nauttii sarjamurhaamisen iloista.

Tottahan silti on, että Halo 3:n verkkopeli on ainakin allekirjoittaneelle surullinen osoitus nettipelaajien kollektiivisesta typeryydestä, sillä kansainvälisen (lue: jenkkiteinien) porukan kanssa pelatessa kommunikaation taso on sitä luokkaa, että toisten pelaajien puheet laittaa mieluiten pois päältä.

Fulton tiivistää kokemuksensa seuraavasti:

”Verkkopelien suurin ongelma ei ole pelien hinta, eivät nettiyhteydet, ei edes millainen peli on. Suurin ongelma on se, miten ihmisistä tulee verkossa täysiä kusipäitä.”

Penny Arcade: The Fuckwad Theory

”Kuvitelkaapa tilanne: menet uuteen ravintolaan ja päätät tilata lihamureketta. Viereisessä pöydässä oleva tyyppi kuulee tilauksesi ja rupeaa huutelemaan ’lihamureketta? Millainen newbie sinä oikein olet? Hei, kaikki kuulkaa, tämä retardi tilasi juuri lihamureketta! Hitto, onneksi et ole kanssani samassa pöydässä!’

Ja ihmiset ympäröivissä pöydissä nauravat ja tuijottavat. Henkilökuntaa ei näy eikä heitä sen puoleen kiinnostakaan.

Menisitkö enää takaisin tuohon ravintolaan? Et varmastikaan – ja varoittaisit muitakin pysymään kaukana.”

Fultonin mukaan huonosti käyttäytyvien pelaajien ongelma vahingoittaa verkkopelejä laajemmaltikin. Kokeilijat eivät tule takaisin ja pelit kärsivät.

Fulton tutkailee asiaa laajemminkin, ihmisten yleisen käytöksen kautta ja miten ihmisryhmien paine vaikuttaa muihin.

Kannattaa lukea: Fixing Online Gaming Idiocy: A Psychological Approach

Lue lisää eDomesta

Fox: Halo 3 tekee lapsistasi rasistisia pedofiilihomofoobikoita

MMO-kehittäjä: ”PVP-pelaajat ovat katkeria ja vihaisia”

Neliraajahalvaantunut poika löysi ilmaisukanavan videopeleistä

Pelaajat lahjoittivat ennätyssumman sairaille lapsille

Ubisoft tarjoilee rautaisannoksen Squarea

Verkkoseikkailujen mokaisessa maailmassa osa 1: laatumorpit

World of Warcraft -taidot pelastivat pikkutytön hengen

Äiti muisti lastaan haudan takaa videopelin avulla

eDomen arvosteluviikko: seikkailuja ja räiskintää; urheilua ja ajopelejä

Viikon videojysäys: jättiannos pelitrailereita