Uusimmat

Space Ace (Blu-ray)

17.04.2008 13:18 Jukka O. Kauppinen

Kun puhutaan raivostuttavista peleistä, niin Dragon’s Lairin ja Space Acen kaltaisia muinaisia dinosauruksia ei voida välttää. Teknologialähtöinen pelintekeminen ei ole ollut koskaan järkevä tapa tehdä videopelejä, mikä näkyy erityisen selkeästi näissä laserlevypelien modernisoinneissa.

Space Acen aikaisempi PC-versio aiheutti allekirjoittaneessa lähinnä näppylöitä ja henkistä tuskaa. Blu-ray-muodossa Space Ace on huomattavasti miellyttävämpi elämys, mutta ei pelin vaan extrojen takia.

Blu-ray-versio Space Acesta itsestään on edelleen silkkaa raivostuttavaa, hermojarassaavaa helvettiä. Voin ymmärtää, että tämä oli aikoinaan kova juttu pelihalleissa, kun videopelit olivat karuja sprite-klöntsyjä, värimäärät laskettiin muutamalla käsiparilla ja pelien animaatio tarkoitti juoksevaa äijää, jonka jaloilla ja käsillä oli kaksi eri asentoa.

Sen sijaan en todellakaan tajua sitä, että vanhaa roskaa kierrätetään näin epätoivoisesti kerta toisensa jälkeen, sama peli aina uudelle alustalle. Tai jos kyseessä edes olisi peli, mutta kun kyseessä on hemmetin pitkä animaatioelokuva, jossa pelaajan on tökittävä joystickiään oikeilla hetkillä oikeaan suuntaan. Jos et ehtinyt tökätä sauvaa puolen sekunnin raossa oikeaan suuntaan, kuolema höökii ja nauraa räkäisesti päälle. Minusta peli jossa kuolema koittaa noin 10 sekunnin välein ei ole hauska. Ainakaan enää, nykypelien tai meikäläisen mittapuulla.

Pelinä Space Ace Blu-ray onkin silkkaa helvettiä. Se sopisi palaa lieskoissa ikuisesti, palaamatta koskaan keskuuteemme. Pelillisesti levyn parasta antia ovat joko asetuksista valittava huijauskoodi, joka takaa ikuiset elämät, tai sitten se maanmainio Play All -nappi, jonka painamisen jälkeen peli pelaa itsensä läpi.

No, annetaan kuitenkin kehuja pelin HD- ja Blu-ray-versioiden tekniselle toteutukselle. HD-tasoinen grafiikka on kaunista ja tarkkaa. Pelikuva ja äänet on työstetty tyylikkäästi uusiksi nykypäivän tasolle, mikä tekee visuaalisesta tarjonnasta nautinnollista.

Historiallisena dokumenttina Blu-ray-versio kuitenkin toimii jo kohtalaisen hyvin.

Levyllä on näet mukavaa runsaasti historiallista aineistoa kuten. Eri versioiden vertaaminen nykyiseen remasteroituun HD-versioon on kivaa, joskin mielelläni katsoisin vaikkapa Amiga-versionkin läpipeluun alkuperäisvideona.

Paketin parasta antia ovat alkuperäisten pelintekijämestareiden ja animaattoreiden haastattelut. Don Bluth, Rick Dyer ja Gary Goldman ovat veteraaneja animaation, elokuvien ja videopelien alalla, joten heidän muistelujaan ja kommentaariaan katselee mieluusti.

On kuitenkin todella sääli, ettei pelilevylle ole vieläkään tuupittu vaikkapa alkuperäisiä mainosvideoita tai filmiä muinaisista pelihalleista, joissa haltioitunut pelikansa väänsi laserlevypelejä silmät huurussa.

Space Ace Blu-Ray on sinänsä mielenkiintoinen vilaus pelaamisen historiaan, mutta pelillisistä syistä tätä en voi suositella kenellekään. Jos Space Ace tai Dragon’s Lair herättävät jostain syystä positiivisia muistikuvia hienoudellaan, niin harkitse tarkoin:  kannattaako riskeerata muistojen pirstoutumista törmäyksessä todellisuuden kanssa. Nuoremmalle pelaajasukupolvelle elämys saattaa olla tosin jopa jännittävä kokemus, joka viehättää erikoisuudellaan.

 

Tekijä: Digital Leisure
Julkaisija: Digital Leisure
Testattu: PlayStation 3
Saatavilla: Blu-ray, PC
Pelaajia: 1
Pelin kotisivu: Space Ace Blu-ray

 

Lue lisää eDomesta

Space Ace HD (PC)

Dirk the Daring ja Dragon’s Lairin eeppiset uudet seikkailut

Dragon’s Lair (HD DVD, Blu-Ray)

Dragon’s Lair 3D: Return to the Lair (pc)

Historiallista raiskausta: Dragon’s Lairit tungetaan taskuun

Frontlines: Fuel of War (PC, 360)

Gran Turismo 5 Prologue (PS3)

Professor Layton and the Curious Village (DS)

Shin Megami Tensei: Persona 3 (PS2)

Time Crisis 4 (PS3)

Tom Clancy’s Rainbow Six Vegas 2 (PC, PS3, 360)

Uncharted: Drake’s Fortune (PS3)

WipEout Pulse (PSP)

Ovatko laserlevyvidepelit tuttuja edes käsitteenä?

Katso tilanne vastaamatta