Uusimmat

eDomen arvosteluviikko – testissä hurjat 14 peliä

27.06.2008 18:54 Jukka O. Kauppinen

eDomen arvosteluviikko-yhteenveto jäi kerran välistä kesäisten loma- ja hässäkkäaktiviteettien, joten tällä kertaa tarjolla onkin oikein mahtiannos pelillisiä muisteluita.

eDomen arvostelussa Apollo Justice: Ace Attorney (DS), Requital (PC), Fading Shadows (PSP), Mass Effect (PC), The Bourne Conspiracy (PS3, 360), Boom Blox (Wii), Ninja Gaiden 2 (360), LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360), Dark Sector (PS3, 360), Overlord: Raising Hell (PS3), Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3), Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots -ensifiilikset (PS3), Elefunk (PS3), Race Driver: GRID (PC, PS3, 360) ja Democracy (PC).

Apollo Justice: Ace Attorney (DS)

Phoenix Wright –sarja kuuluu ehdottomasti Nintendo DS:n parhaimpiin peleihin. Sen juju piilee sekoituksessa seikkailupeliä, etsiväntyötä sekä oikeusistuntoja, joissa pelaaja puolustaa asiakastaan paljastamalla todistajien hatarat väitteet sekä toisinaan suorat valheet. Kaikkea tätä maustavat mitä hullunkurisimmat hahmot ja loistava japanilainen huumori.

Sarjan neljännessä osassa päähenkilön virka siirtyy Phoenix Wrightilta uudelle keltanokka-asianajajalle Apollo Justicelle. Toisin kuin kolme ensimmäistä peliä, Apollo Justice on alusta asti suunniteltu Nintendo DS:lle Game Boy Advancen sijaan. Niinpä kosketusnäyttöä hyödynnetään aikaisempaa enemmän.

Requital (PC)

Jo lähes kuolleeksi julistettu PC-roolipelien genre on viimeisen parin vuoden aikana saanut paljon kaivattua tekohengitystä useiden laadukkaiden pelien muodossa, etenkin viime vuoden lopussa julkaistun puolalaisperäisen Witcherin kautta.

Tässä tohinassa voi helposti unohtua, että myös vähemmän laadukkaita roolipelejä julkaistaan. Venäläisvalmisteinen Requital on surullinen muistutus tästä tosiasiasta.

Fading Shadows (PSP)

Palkinto vuoden harhaanjohtavimmasta pelikannesta menee tältä istumalta Fading Shadowsille. Kannessa komeilee synkeä velho demonikoiriensa kanssa keskellä pahansuopaa linnoitustaan. Onko tarjolla jännää kauhua vai kenties eeppistä fantasiaa? Ei kumpaakaan – tässä pelissä pyöritellään kuulaa.

Niin vaikea kuin se onkin kannen perusteella hyväksyä, Fading Shadows on todellakin simppeli puzzle-peli parhaassa Marble Madnes -hengessä. Antiikkisesta esi-isästään poiketen peli tosin kompastuu jo varhain Ö-luokan tekniseen toteutukseensa.

Mass Effect (PC)

Viime vuoden lopussa Xbox 360:lle julkaistu Mass Effect oli eräs vuoden ylistetyimmistä ja nautituimmista roolipeleistä. Eikä suotta. Sen loi konsolien ruuduille upean tieteismaailman ja häikäisevän tarinallisen eepoksen. Tarinan siirtymistä PC-muotoon saatiin odottaa jonkin aikaa, mutta onneksi odotus palkittiin.

Mass Effect on yksinkertaisesti yksi upeimmista roolipeleistä PC:lle, koskaan. Sen laajuus, monimuotoisuus ja tarinan vetovoima vievät mukanaan. Täysin.

The Bourne Conspiracy (PS3, 360)

Elokuvapelien ollessa yleiseltä tasoltaan kauniisti sanottuna vaatimattomia, on aina piristävää törmätä niitä harvoja poikkeuksia. Supermurhaaja Jason Bournen seikkailuihin pohjautuva The Bourne Conspiracy on yksi näistä peleistä.

On toki myönnettävä, että elokuvapelin leima on sinänsä hieman turha. Elokuvien sijaan peli nimittäin pohjautuu yleisesti Bourne-mytologiaan kirjoja ja kehitystiimin omia ideoita myöten. Tuloksena on muikea toimintapläjäys.

Boom Blox (Wii)

Kun nettiin levisi viime vuonna tieto siitä, että Steven Spielberg oli kehittämässä omaa Wii-peliään, monet hymähtelivät partoihinsa. Kun kävi ilmi, että Spielbergin megapelissä heiteltäisiin palikoita palloilla, hymähtely vaihtui räkäiseksi nauruksi.

Nyt on kuitenkin itse kullakin tilaisuus nieleskellä naurunsa, sillä Boom Blox osoittautuu sangen mainioksi peliksi. Joku voisi jopa väittää, että ainakin ohjausmetodiltaan se voisi olla jopa Wiin paras peli.

Ninja Gaiden 2 (360)

Muutaman vuoden takainen Ninja Gaiden on kulttipelin oppikirjaesimerkki. Tautisen vaikea, komea ja addiktiivinen ninjamäiske viihdyttää edelleen sen uskollisia oppipoikia kuin tuore peli konsanaan. Hartaasti odotetulla jatko-osalla on siis niskassaan melkoiset paineet.

Ninja Gaiden II yrittää parhaansa ja nousee hetkittäin huikeisiin sfääreihin, mutta kärsii samalla muutamista perustason virheistä. Riittääkö yritys vai jääkö Team Ninjan joutsenlaulu torsoksi?

LEGO Indiana Jones: The Original Adventures (PC, PS2, PS3, Wii, 360)

Tähtien sota –elokuvien siirtäminen Lego-palikoiksi kuulosti erikoiselta ajatukselta. Hämmennys kasvoi, kun konseptista tehtiin videopelejä. Mutta absurdiksi asiat kävivät vasta, kun kävi ilmi, että pelit olivat viime vuosien viihdyttävimpiä ja myydyimpiä lisenssipeliluomuksia.

LEGO Star Warsien menestyksen innoittamana kolme ensimmäistä Indiana Jones –elokuvaa on rakennettu Lego-muotoon. Palikkaseikkailu on samalla kesän ainoa Indy-peli. Aivan. Tuoreen Indiana Jones ja kristallikallon valtakunta –elokuvan rinnalla ei nähdä muuta oheistuotepeliä.

Dark Sector (PS3, 360)

Dark Sector on jälleen yksi räiskintä Xbox 360:n jo hyvin kansoitetulle toimintataivaalle, mutta kuten useimmilla muillakin kavereillaan, silläkin on ässä hihassaan.

Kehittäjä Digital Extremes tunnetaan parhaiten Unreal Tournamentista ja Pariahista, joka jäi mieleen kenttäeditoristaan.

Overlord: Raising Hell (PS3)

Vuosi sitten PC:n ja Xbox 360:n omistajat hykertelivät tyytyväisinä päästyään vapauttamaan sisäiset pahiksensa mainiossa Overlord-pelissä. Nyt on PlayStation 3 -pelaajien vuoro.

Overlordissa pelaaja asetetaan pahan yliherran rooliin, kostamaan hänet aikanaan tuhonneille sankareille ja siinä sivussa kurittamaan kaikkia hänen valtakuntaansa pesiytyneitä hyviksiä. PlayStation 3 -versiota on vieläpä tuettu lisäsisällön muodossa!

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots (PS3)

Edellisen konsolisukupolven kiistattomaksi voittajaksi selviytyneen Sonyn PlayStation 3:n taival on ollut hienoiseen vastatuuleen luovimista. Microsoft sai Xbox 360:n julkaisulla tiukan etumatkan, kun taas kotipesällä Japanissa uusi casual-peliaalto ja sen harjalla ratsastava Nintendo on ainakin toistaiseksi jättänyt kaikki kilpailijansa varjoonsa.

Samalla moni PlayStation 3:n isoa yksinoikeuspeliä on jouduttu joko odottamaan harmillisen pitkään, tai sitten ne ovat osoittautuneet Hazen tapaan vähemmän laadukkaiksi teoksiksi. Tässä ikävässä tilanteessa kaikki lupaukset lunastavaksi pelastajaksi on nostettu Hideo Kojiman menestyssarja Metal Gear Solidin neljäs osa, Guns of the Patriots. Kuten jo ensifiilistelyissä todettiin, pelin ilmeisestä laadukkuudesta ei liene epäselvyyttä. Suurempi kysymys onkin se, että saiko PS3 lopulta oman Mass Effectinsä?

Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots -ensifiilikset (PS3)

Pelisuunnittelija Hideo Kojimaa pidetään tietyissä piireissä uuden ajan messiaana. Mies on hieman yli 20 vuodessa luotsannut Metal Gear -hiiviskelypelisarjansa konsolilta ja aikakaudelta toiselle. Todelliseen maailmanmaineeseen mies nousi vasta vuonna 1998 ilmestyneen Metal Gear Solidin myötä, joka monien mielestä mullisti elokuvamaisen tarinankerronnan peleissä.

Kojiman kieroa ja hämärää visiota lähitulevaisuuden sodankäynnistä on todistettu kolmen osan verran. Tänään puolestaan ilmestyi sarjan neljäs osa. Sarja on saanut kritiikkiä lähinnä toisinaan vaikeaselkoisesta juonenkuljetuksesta sekä ylimalkaisista välianimaatioista. Näin vakavien ”puutteiden” siivittämänä Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots on kesän ja helposti koko vuoden odotetuimpia PS3-julkaisuja. Nyt peli on valmis ja kaupoissa, joten lienee syytä kerrata hieman parin ensimmäisen tunnin tuntemuksia. Saammeko vaatimattomasti esitellä: A Hideo Kojima game by Hideo Kojima of Kojima Productions.

Elefunk (PS3)

Lemmings on varmasti yksi rakastetuimmista puzzle-peleistä kautta aikojen. Vuosien varrella onkin julkaistu monia pelejä, joissa on samantyylinen tavoite saada erilaisia otuksia ja asioita paikasta A määränpäähän B käyttämällä tarjolla olevia keinoja. Yksi näistä peleistä on PC:lle julkaistu freeware-peli Bridge Builder, jossa piti rakennella siltoja kestämään junien aiheuttamaa rasitusta.

PS Storessa kesäkuussa julkaistava Elefunk toimii samalla periaatteella, mutta siltojen kestävyyttä testataankin elefanteilla.

Race Driver: GRID (PC, PS3, 360)

Codemastersin suosittu TOCA-sarja saa jatkoa useamman vuoden hiljaiselon jälkeen. Otolliseen julkaisuaikaan ilmestyvä katukaahailu ei kuitenkaan jatka edellisten osien viitoittamaa tietä, vaan saapuu viivalle uusin eväin. Ratojen ja autojen määrää on karsittu, mutta vastapainona onnistunut kisaamisen tunne nostaa uutukaisen konsoliajopelien kärkikahinoihin.

 Reilu vuosikymmen sitten konsoliautoilijoiden sydämiin murtautunut vakioautoilusarja tekee kaivatun paluun. Kokonaisuuden selkärankana toimiva uratila on kokenut suurimman muutoksen, sillä juonellinen ura on korvattu pelkillä kilpailuilla ja henkilökohtaisella sihteerillä. Perusteet ovat kuitenkin ennallaan, sillä pelaajan tehtävänä on metsästää voittoja Aasiasta, Euroopasta ja Amerikasta.

Democracy (PC)

Tässäpä peli, joka pitäisi melkeinpä määrätä pakolliseksi niin kouluihin kuin kansanedustajillekin. Jos kaikenkarvaiset kaupunginvaltuutetut ja Arkadianmäen isokenkäiset pakotettaisiin viettämään vähintään yksi päivä Democracyn parissa, niin luulisi pahimpien haihattelujen haihtuvan ja päätöksentekoon löytyvän annos tervettä realismia.

Democracy on näet valtiosimulaattori, joka kuvaa demokraattisten valtioiden raskasta taivalta halki poliittisten ja taloudellisten myrskyjen. Ja aika ankara sellainen.

Poimintoja artikkelirintamalta

Fable 2 -haastattelussa peliguru Peter Molyneux

eDome vieraili taannoin Britanniassa Lionhead-studiolla tutustumassa Fable 2 -seikkailupeliin. Microsoftin Xbox 360:lle tuottama seikkailupeli on pitkän linjan pelisetä Peter Molyneuxin tuotantoa, eikä kyseessä ole aivan se kaikkein perinteisin seikkailu.

Kuten ensimmäinenkin Fable, myös Fable 2 yrittää luoda kokonaista pientä elämäsimulaatiota ja tarjota pelaajille paljon vaihtoehtoja oman pelityylinsä etsimisessä. Millaisia, siitä kertoo Peter itse.

Cyber Snipa Stinger – oikeasti tosikova pelihiiri

Pelihiiret ovat osa-alue, johon kiinnitetään valitettavan usein turhan vähän huomiota. Todellisilla HC-pelaajilla on toki omat suosikkirottansa, mutta moniko arkisempi pelaaja on tajunnut, että pelikäyttöön suunniteltu hiiri voi pelisuoritusten ohella parantaa käyttömukavuutta?

Tällä teemalla tutustumme koomisesti nimettyyn Cyber Snipa Stinger -hiireen, jota on monissa testeissä kehuttu jopa maailman parhaaksi pelihiireksi. Kovia väitteitä, mutta tarjoaako hiiri käytännössä mitään, mihin se hyväksi havaittu Logitechin tai Microsoftin hiiri ei pystyisi?

Sacred2 Fallen Angel – haastattelussa tuottaja Peter Kullgard

Toimintaseikkailu Sacred2 lupailee ensi syksylle reipasta toimintamättöä niille pelaajille, joille esimerkiksi Diablojen kaltaiset reippaat luolastorymistelyt ovat kovasti mieleen. Haastattelimme peliin tutustumisen päätteeksi tuottaja Peter Kullgardia.

Peter on työskennellyt pelialalla yhdeksän vuotta ja hän on ollut aiemmin muun muassa Massive Entertainmentin, Starbreezen sekä Paradox Interactiven leivissä.

Dragon Ball Z: Burst Limit -haastattelu

Manga, anime, Atari – siinä kova kolmikko, jonka myötä kelpaa loikata mukaan Dragon Ball Z: Burst Limit -pelin maailmaan. Kuuluisa Dragon Ball Z -manga on kovassa vedossa myös pelimaailmassa, minkä myötä otimmekin kidutuspenkkiimme pelin tekijät.

eDomen haastattelussa Yasu Nishimura, joka vastaa Dragon Ball Z: Burst Limit -pelin tuotannosta Euroopan markkinoille.

Mercenaries 2 -ensikosketus – suurempaa, kauniimpaa, parempaa

Mercenaries: Playground of Destruction oli jokunen vuosi sitten aikansa toimintapelien kärkeä. Avoin pelimaailma, suuri määrä sotilaskalustoa ja reilu annos hurttia huumoria pitivät huolen siitä, että peli muistellaan yhä lämmöllä.

Kauaa ei kuitenkaan tarvitse enää tyytyä vain vanhojen kunnian hetkien muisteluun, sillä pelin hartaasti odotettu jatko-osa lähestyy julkaisukuntoaan. Tutustuimme pelin tuoreeseen versioon ja havaitsimme, että peli toimii vaikka sitä ei tarkastelisi nostalgian kultalasien läpi.

Wiikon wanha: Willy Beamish

Vuonna 1991 julkaistu Willy Beamish on edelleen yksi niistä seikkailupeleistä, joka saa taatusti hymyn nousemaan pitkän linjan pelaajan ja erityisesti seikkailupelien ystävän kasvoille. Se on edelleen niin erikoinen, niin harvinaislaatuinen teos, ettei toista vastaavankaltaista peliä ole tehty vieläkään.

Täytyy myös nostaa hattua niin pelin tekijälle Dynamixille että julkaisija Sierralle rohkeudesta. Willy oli radikaali teos niin idealtaan kuin tekniikaltaan. Se oli myös kaupallinen menestys, mutta valitettavasti niin Dynamix kuin se aito ja alkuperäinen Sierra On-Line lepäävät nykyään bittien hautausmaalla.

Edelliset peliarvostelut

Roskapeliviikon arvostelusetistä lukijat arvostivat mielenkiintiosimmaksi Jukka O. Kauppinen suorittaman Conflict: Denied Opsin haukunnan selvällä 44 prosentin äänimäärällä. Tylsimmäksi peliksi päätyi samoin Kauppisen herjaama Victorious Boxers Challenge.

Conflict: Denied Ops (PC, PS3, 360)

NBA Ballers: Chosen One (PS3, 360)

Undercover: Operation Wintersun (PC)

Victorious Boxers Challenge (Wii)

 

Mikä viikon arvosteluista iski tykimmin?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat