Uusimmat

Ratkeaako Rubik? Osallistu kääntelykisaan

08.01.2007 13:53 Jukka O. Kauppinen

Suomessa järjestetään avoin kansallinen Rubikin kuution ratkaisukilpailu 13.1.2007. Tapahtuma järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä, ja mukana on muun muassa useiden Ribik-maailmanennätysten haltija Anssi Vanhala.

Rubikin kuutio on askarruttanut ja viihdyttänyt meitä jo yli 25 vuotta eikä sen suosio ota laantuakseen. Kuution kehitti unkarilainen professori Erno Rubik jo vuonna 1974, alun perin kehittääkseen arkkitehtiopiskelijoiden kolmiulotteista ajattelua.

Hän kehitteli kuutiota vielä kuusi vuotta ennen kuin se tuli virallisesti markkinoille, vuonna 1980. Siitä alkaen kuutio on nostanut suosiotaan ja saanut yhä uusia harrastajia.

Rubikin kuutiota on myyty jo yli 300 miljoonaa kappaletta, se on suosituin lelu maailmassa. Jos sitä nyt leluksi voi sanoa, sillä sen ratkaiseminen on haastava tehtävä ja kiehtoo harrastajia ikään katsomatta ympäri maailman.

Rubikin kuution ratkaisukisat ovat kiinnostaneet alusta asti. Viiden tuloksen keskiarvon maailmanennätys – 13,22 sekuntia – on suomalaisen Anssi Vanhalan nimissä. Kuutiota ratkotaan myös jaloilla, sekin ennätys on Anssi Vanhalan hallussa – 1.18,15. Anssi Vanhala oli myös EM-kisojen kolmonen Pariisissa viime syyskuussa. Yksittäistuloksen maailmanennätys on tällä hetkellä 10,48 sekuntia, ja se on yhdysvaltalaisen Toby Maon hallussa.

Tapahtumassa on mukana World Cube Associationin virallinen valvoja, joten kilpailujen tulokset ovat virallisia.

 

Helsinki Open 2007

Päivämäärä: 13.1.2007

Aika: klo 11-16

Paikka: Tieteiden talo, Kirkkokatu 6 / Huone 309, Helsinki

Järjestäjä: Petri Vanhala

WCA-valvoja: Anders Larsson

 

Sarjat: Rubik’s 3x3x3 Cube, Rubik’s 4x4x4 Cube, Rubik’s 2x2x2 Cube ja Rubik’s 3x3x3 Cube yhdellä kädellä.

 

Lisätietoja:

www.rubiks.com

www.worldcubeassociation.org/results/index.php

Sujuuko Rubikin kuution kääntely?

Katso tilanne vastaamatta