Uusimmat

Yllätyksiä Windows Vistan peliäänitoistossa?

25.01.2007 13:48 Jukka O. Kauppinen

Creative varoittaa pelaajia yllätyksistä Windows Vista –käyttöjärjestelmän kanssa. Yhtiön mukaan osa pelaajista on havainnut käyttöjärjestelmän hukkaavan tilaäänet ja toistavan peliäänet vain stereona. Mutta ei huolta, Creativen uusi Alchemy-ohjelmisto parantaa tämänkin vaivan.

Creative Labs on julkaissut julkisen betaversion Creative ALchemy -sovelluksesta, joka takaa aiemmin julkaistujen pelien monikanavaisen äänentoiston toimivuuden Sound Blaster X-Fi –äänikorteissa myös Windows Vistassa. Creativen mukaan ongelmia on esiintynyt muun muassa peleissä World of Warcraft, Rome: Total War ja F.E.A.R. Pelien monikanavaäänet toimivat mainiosti XP:ssä, mutta eivät Vistassa. Miksi?

Creativen Steve Ericksonin mukaan ”Microsoft on poistanut laitetason äänentoiston tuen (Hardware Abstraction Layer, HAL) Windows Vistasta, minkä takia moni pelaaja tulee hämmästymään.”

”Monet Windows Vistan betaversioita kokeilleet käyttäjät ovat jääneet kokonaan ilman monikanavaista äänentoistoa aiemmin julkaistuissa peleissä. Tämä on tapahtunut niin Creativen kuin muidenkin valmistajien äänikorteilla ja emolevyjen integroiduilla äänentoistoratkaisuilla. Tätä tilannetta ei voi korjata pelkällä ajuriohjelmistojen päivityksellä, mutta Creative on kehittänyt ALchemy-sovelluksen, jotta Sound Blaster X-Fi – äänikorttien omistajat voivat nauttia samasta laadukkaasta monikanavaisesta äänentoistosta, johon he ovat tottuneet Windows XP:ssä.”

Creativen mukaan laitetason äänentoiston poistaminen Windows Vistasta heikentää äänentoistoa peleissä, jotka käyttävät EAX- tai DirectSound3D (DS3D) –rajapintoja. Tämän johdosta pelit toimivat vain stereoäänillä ilman minkäänlaisia lisäefektejä.

Tilanteen korjaava Creative ALchemy on yksinkertainen ladattava sovellus, joka tunnistaa useimmat huippupelit ja kääntää näiden DS3D- ja EAX-kutsut OpenAL-kutsuiksi. Tämä mahdollistaa taas täysimittaisen äänentoiston monikanavaäänillä ja laitetason lisäefekteillä.

Yhä useampi nykyaikainen peli, mukana lukien Battlefield 2142, Doom3, Quake 4 ja  Prey, käyttää suoraan OpenALaudiorajapintaa. OpenAL tarjoaa laitteistokiihdytyksen sekä monipuoliset ääniominaisuudet kaikille pelaajille.

Betaversio Creative ALchemy -sovelluksesta on ladattavissa osoitteesta http://preview.creativelabs.com/alchemy/default.aspx.

Päivitetyt ohjelmistoversiot tulevat tukemaan yhä useampia DS3D-pohjaisia pelejä Windows Vistassa. Creative ALchemy -sovelluksen vaatimat päivitetyt Windows Vista -ajuriohjelmistot Sound Blaster X-Fi -äänikorteille on ladattavissa osoitteesta http://fi.europe.creative.com/support.

Vista-käyttäjille: oletko huomannut tämänkaltaista ongelmaa monikanavaäänissä?

Katso tilanne vastaamatta

Muropaketin uusimmat