Uusimmat

ARAIG –pue pelitärinäliivi ja tunne luotien iskemät vartalossasi

06.06.2013 10:00 Jukka O. Kauppinen

Kickstarterin kautta yritetään kerätä kokonaista 900 000 dollaria projektiin, joka ei varsinaisesti tarjoile edes mitään uutta, saati kiinnostavaa. ARAIG on näet pelaajan päälleen puettava peliohjainliivi, joka sisältää  haptisia tärinäantureita. Anturien avulla – siis periaatteessa – pelaaja kokee omassa vartalossaan fyysisesti videopelihahmonsa elämykset. Käytännössä useimmiten luotien iskemät tai törmäilyt.

Ihan kiva idea. Tosin vanha kuin taivas. Tärinäliivejä on ollut markkinoilla jo vuosikymmeniä, ja on parhaillaankin. Ja halvemmalla kuin ARAIGeja. Alimmillaan ARAIGin saa Kickstarterista 299 dollarilla, kun esimerkiksi kaupoista löytyvän 3rd Space Vest –tärinäliivin saa kahden liivitärinöitä tukevan pelin kera 139 dollarilla. Lisäksi 3rd Space Vest –tärinöille löytyy varsin hyvä pelituki, sillä tuettujen listalta löytyvät esim. Metro 2033, Rage, Borderlands, Quake 4, FEAR ja Fallout.

ARAIGilla on toki etuja, teoriassa. Se on uudempaa tekniikkaa, siinä on enemmän antureita ja enemmän tärinöitä. Mutta ei pelitukea.

Firman edustaja näet kertoo jokseenkin karusti, ettei tärinäliiveille edes haeta tukea pelivalmistajilta, vaan laitteen valmistajat haluavat yhteisönsä, ARAIG-fanien, olevan yhteydessä pelintekijöihin ja suostuttelevan nämä mukaan.

”Meistä tämän täytyy olla yhteisövetoinen projekti, eikä suinkaan peliteollisuuden vetämä.”

Jeah right.

 

Aura Interactor Vest – Sega Megadrive, 1994

Laitesuunnittelijat kehuvat myös, että ”ARAIG toimii teoriassa minkä tahansa pelin kanssa, millä tahansa konsolilla”. Käytännössä tämä tarkoittaa vain sitä, että pelien bassoäänet ja räjähdykset tuntuvat vartalossakin, mutta ei sen kummempaa.

ARAIG tähtääkin markkinoille ilman peli- ja ohjelmistotukea, luottaen että yhteisörahoittajat huolehtivat yhteydenpidosta pelitaloihin. Kyllä pelituki sieltä perästä tulee, ihan itsekseen. Juu, varmasti.  No, muutama indie-kehittäjä on sentään tiemmä kiinnostunut. Kyllä se siitä!

Anteeksi negatiivisuuteni, mutta ARAIGilla tuskin on tulevaisuutta.  Jotakuinkin kaikki vastaava tärinäliivi-lisälaiteet ovat kadonneet floppisuohon, kun ketään ei oikeasti kiinnostanut. Ja yrittäjiä on kuulkaa ollut monia. 3rd Space Vest on siitä harvinainen tuote, että sitä sentään yhä myydään.  Muutamat tee-se-itse-henkiset projektit, kuten Massage Me, sentään tyytyvät idealla leikittelyyn, ilman kaupallisia tavoitteita.

Skeptisyyttäni alleviivaa projektin hidas startti. Kicktraqin arvioiden mukaan se yltää vain 39 prosenttiin tavoitteestaan. Fail.

Lisätietoja: ARAIG – As Real As It Gets

Lisätietoja: 3rd Space Vest

Lue myös: Project Glass and the epic history of wearable computers

Lue myös: Wearable Gamer Gadgets

Lisää aiheesta

Gioteck FR-1 Freedom Racing Wheel – oiva langaton ratti PS3:lle

Logitechin uutukaiset: surround-kuulokkeita ja pelihiiriä

Suuri hiirimattovertailu 2013

Thrustmaster julkaisi A-10C-joystickin simumiehille

Maksaisitko 400 euroa tärinäliiveistä?

Katso tilanne vastaamatta