Uusimmat

eDomen arvosteluviikko: Harpoon, Mortal Kombat vs. DC Universe, Mount & Blade, Rise of the Argonauts, EndWar

10.02.2009 16:45 Jukka O. Kauppinen

Viikko 6/2009 tarjosi vähän erikoisempaa meininkiä. Testaajiemme suurennuslasin alla piipahti supersankarimättöä ja erikoisempia strategiapelejä. Historian lainehilla liplatettiin oikein Kreikan muinaistarustoa myöten.

eDomen arvostelussa:

Larry Bond’s Harpoon – Commander’s Edition (PC)

Harpoon on helposti yksi kaikkein pisimpään meikäläisen koneella pysyneistä peleistä. Vuonna 1989 julkaistu modernia meri- ja ilmasotaa kuvaava raskaammanpuoleinen strategiapeli oli tuolloin – ja edelleenkin – erittäin pelattava, monipuolinen ja jännittävä kuvaus pienten ja suurvaltojen nykysodinnasta maailman merillä.

Ihka ensimmäinen Harpoon on ollut niin hämmästyttävän hyvä peli, että se on pysynyt pinnalla, vaikka jatko-osiakin on tullut ja mennyt. Uusin Commander’s Edition yhdistää kaikki kahden vuosikymmenen aikana julkaistut parannukset ja laajennukset yhteen pakettiin, minkä lisäksi peli toimii nyt sulavasti myös nykyisillä pelikoneilla. Jos siis etsit kunnon sotapeliä, tässä se on.

Mortal Kombat vs. DC Universe (PS3, 360)

Monet väittävät tappelupelien olevan kuollut genre. Syynä käytetään yleensä sitä, että mätkintäpelejä tuntuu nykyään ilmestyvän vuodessa vähemmän kuin ennen hyvänä kuukautena. Itse näkisin pikemminkin, että mätkintäpelit – ja niiden harrastajat – ovat painuneet undergroundiin, tavallisen peliväen tietoisuuden alapuolelle.

Mitä siis tapahtuukaan, kun casual-mätkinnän ykkösnimi yrittää kiillottaa omaa kilpeään? Mortal Kombat alkaa olla kuollut juttu, mutta piristyisikö peli siitä, jos mukaan heitettäisiin Teräsmies ja pino muita DC-sarjakuvalehtien sankareita? Vastaus voi yllättää.

Mount & Blade 1.0 (PC)

PC-roolipelimaailmassa ollaan viime aikoina pelattu lähinnä laadulla määrän sijaan. Valitettavasti The Witcherin ja Neverwinter Nights 2:n jälkeen se kuuluisa laatukin loppuu jossain välissä kesken, ja lisää pitäisi saada.

Helpotusta on tällä kertaa luvassa indie-pohjalta väsätyn Mount & Bladen muodossa. Tale Worldsin tuotos lupaa varsin hengästyttävän paketin linnanpiiritystä, satoja kyliä tehtävineen, armeijoiden välistä taistelua, realistista miekkataistelua ja vaikka mitä. Kuinka pitkälle näin hengästyttävällä ominaisuuslistalla päästään pienellä budjetilla ja porukalla?

Rise of the Argonauts (PC, PS3, 360)

Antiikin mytologia on mitä muikeinta inspiraatiota pelien kehittäjille. Kuin suoraan saippuaoopperoista repäistyt juonikuviot ja elämää suuremmat sankarit ovat kuin pelejä varten luotua materiaalia. Onkin siis ihme, että niin harva viitsii hyödyntää niitä.

Vielä suurempi harmi on, että kun joku yrittää, homma menee pääasiassa reisille. God of War näytti oikean tien ja nyt kaikki haluavat sodan jumalaksi Kratoksen paikalle, myös tuorein yrittäjämme. Sota kyllä löytyy, mutta jumaluuteen Rise of the Argonauts ei yllä.

Tom Clancy’s EndWar (DS, PSP)

Tom Clancyn nimellä ratsastava PS3:lle ja Xbox 360:lle julkaistu EndWar oli ensimmäinen reaaliaikainen naksustrategia, jota voi häpeilemättä ja punastumatta kehua oikeasti hyvin toteutetuksi genrensä edustajaksi konsoleilla. Mutta hyvä tavaton sentään – vaikka Ubisoft yrittääkin parhaansa mukaan salailla asiaa, pelistä on julkaistu versio myös taskukonsoleille.

Hämmästys on sitäkin suurempi, kun DS/PSP:n EndWar on sekin hyvä peli. Eikä se edes matki liikaa Advance Warseja.

Edelliset peliarvostelut

Edellisen viikon peliarvosteluista mielenkiintoisimmaksi äänestettiin Miikka Lehtosen ylistävä näkemys PlayStation 3:n räiskinnästä Killzone 2. 66 prosentin äänisaaliin jälkeen suosituin arvio oli samaten Lehtosen testi Call of Duty: World at Warista.

Call of Duty: World at War (PC, PS3, 360)

Fracture (PS3, 360)

Killzone 2 (PS3)

Naruto: Broken Bond (360)

Need for Speed: Undercover (PS3, Wii, 360)

Rubik’s Puzzle World (Wii)

Mielenkiintoisin arvostelu oli

Katso tilanne vastaamatta