Uusimmat

Chaintech 7NJS Zenith

17.03.2003 00:00 Muropaketin toimitus

Chaintechin nForce2-emolevy, joka tunnetaan paremmin nimellä 7NJS Zenith, rantautui juuri Suomeen ja Muropaketti saikin tutustua emolevyn tarjoamiin runsaisiin ominaisuuksiin. NVIDIAn nForce2-emolevyt ovat saaneet Suomessa erittäin lämpimän vastaanoton yhdessä uusien Thoroughbred-prosessoreiden kanssa.

Emolevyn pakkauksen sisältö

Chaintechin 7NJS Zenith -emolevyn pakkaus on kooltaan kahden normaalin emolevylaatikon kokoinen ja se onkin suorastaan aarrearkku. Emolevystä on saatavilla myös halvempi Apogee-malli, jonka varustelu on hivenen heikompi.

Emolevyn lisäksi ostajaa hemmotellaan koteloon liitettävällä liitäntäpaneelilla, pyöreillä IDE- ja Floppy-kaapeleilla, kahdella SATA-kaapelilla, SPDIF In/out -lisäkortilla, Firewire-kortilla, audio-liitännällä, reilunkokoisella manuaalilla ja kaksi CD:tä sisältävällä ohjelmisto- ja ajuripaketilla. Mukaan on heitetty myös Zenith-avaimenperä. Henkilökohtaisesti en ole koskaan nähnyt näin runsasta varustelua emolevyn mukana.

Chaintech 7NJS Zenith -ominaisuudet

Chaintech 7NJS Zenithin piirilevy on väriltään musta ja kaikki liittimet ovat prosessorikantaa, ATX-liitintä ja AGP-väylää lukuunottamatta väriltään keltaisia. Väritys on tuttu Chaintechin Apogee-emolevymallistosta ja samoilla linjoilla jatketaan Zenith-sarjan kanssa.

7NJS Zenith on leveydeltään hieman kapeampi kuin aikaisemmin testattu Asus A7N8X Deluxe ja emolevy on vähän ahtaamman oloinen. Ilmeisesti kaikissa nForce2-emolevyissä piirisarjan northbridge on sijoitettu 45° kulmaan prosessorikantaan nähden lyhyempien linjojen toivossa.

Hieman ahtaampi tunnelma syntyy viiden PCI-paikan lisäksi emolevylle tungetusta ACR-paikasta, joka on fyysisesti PCI-paikka väärinpäin. ACR-väylään voidaan asentaa esimerkiksi mukana tullut Firewire-ohjain. AGP-näytönohjain pysyy tiukasti paikoillaan lukitusklipsun avulla.

Emolevylle on integroitu valmistajien suosiossa oleva Promisen PDC20376-ohjain, joka sisältää Serial ATA -ohjaimen ja RAID-ohjaimen. Ohjaimen avulla voidaan master-kiintolevylle tehdä RAID-tasot 0 ja 1. 0-tasolla tiedot jaetaan kahdelle kiintolevylle ja 1-tasolla molempien kiintolevyjen sisältö on sama. 0-tasolla saavutetaan parempi suorituskyky ja 1-tasolla taas varmistetaan, että tiedot pysyvät varmasti tallessa.

Promisen ohjain tarjoaa myös kaksi Ultra DMA-150 -liitintä Serial ATA -kiintolevyjä varten. Valitettavasti Muropaketin testilaboratoriossa ei vielä ole Serial ATA -kiintolevyä, joten testit sen osalta jäivät tekemättä.

Testasin kuitenkin liitäntää ja yllätykseksi kaapelia irroitettaessa emolevyn SATA-liittimen muovikehys tuli mukana! Muovikehyksen liitäntäjalat eivät ole juotettu emolevylle, kuten esimerkiksi Asus A7N8X Deluxe -emolevyssä. En tiedä onko kyseessä valmistusvirhe vai ainoastaan testikappaleen ongelma. Onneksi liitin ei mennyt rikki vaan sen pystyi painamaan takaisin kiinni.

Chaintech on tyytynyt käyttämään emolevyllään kaksivaiheista virransyöttöä Asuksen tapaan, joka on kieltämättä heikompi ratkaisu kuin esimerkiksi Epoxin ja Abitin käyttämä kolmivaiheinen virransyöttö. Onneksi ATX-virtaliitin on sijoitettu aivan prosessorikannan viereen, joten ainakaan turhaa jännitehäviötä pitkistä etäisyyksistä ei pääse syntymään.

Peruskäytössä jännitteet pysyivät tasaisina mutta rajummissa ylikellotussessioissa notkahduksia saattaa tapahtua.

DDR-muistipaikat ovat väriltään myös keltaiset ja niihin voidaan juuri ja juuri asentaa muistikammat, vaikka näytönohjain olisikin paikoillaan. Yksi muistipaikka on sijoitettu hieman erilleen, koska sitä käytetään kaksikanavaisen muistiohjaimen kanssa.

Emolevyn takaliittimet ovat tunnelmaan sopivasti väriltään kultaisia ja Chaintech 7NJS tarjoaa varsin perinteisen liitinyhdistelmän. 7NJS-emolevy hyödyntää nForce2-piirisarjaan integroitua verkko-ohjainta ja liittimien joukosta löytyy RJ-45 -liitin kahden USB2.0-liittimen yläpuolelta.

Chaintech 7NJS Zenith käyttää CMedian 8738 Audio -piiriä, joka tukee kuutta äänikanavaa. Piirin viereen liitetään emolevyn mukana tullut erillinen liitin kuusikanavaiselle audiolle ja subwooferille. Emolevyn mukana tulee myös erillinen liitinkortti SPDIF sisään- ja ulostuloille.

Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä ominaisuutena esitellään vielä Cbox2-paneeli, joka asennetaan kotelon 5,25″-paikkaan. Paneeli tarjoaa debug-ledit, neljä USB-porttia (1.1 & 2.0), yhden Firewire-portin sekä mikrofoni- ja line-in -liitännät. Paneelin ansiosta esimerkiksi digitaalikameran ja USB-flashmuistin voi liittää koneeseen ilman kokoonpanon taakse konttaamista.

Pari suunnitteluvirhettä emolevyllä

Asennusvaiheessa tuli vastaan kaksi hieman kiusallista ongelmaa. Thermalrightin SLK-900 -kuparicoolerin asentaminen ei onnistunut Socket A -kannan vieressä olevien neljän reiän kautta sillä coolerin kiinnitysruuvit eivät mahtuneet kiertymään kunnolla. Kiinnitysruuvit ottivat ikävän näköisesti kiinni reikien vieressä oleviin komponentteihin ja niiden väkisin paikoilleen kiertäminen olisi luultavasti rikkonut ainakin pari komponenttia.

Kuvassa näkyy, että ainoastaan alempiin reikiin voi turvallisesti asentaa muoviprikat ja ruuvit. Ylempien reikien aivan lähituntumasta löytyy yksi IC-piiri ja vastuspaketti sijoitettuna siten, että hiemankin suurempi kiinnitysruuvi tai muoviprikka ottaa niihin kiinni.

Toinen ongelma ilmeni Jimm’s PC-Storen vesijäähdytyspakettia ja esimerkiksi Kanien Wings-cooleria asennettaessa. Aivan Socket A -kannan kiinnityskynsien kohdalle on sijoitettu kolme pintaliitoskomponenttia. Vesiblokin ja Kanie Wingsin kiinnike ottaa L45-komponenttiin kiinni ja sitä ei saa paikoilleen ilman pujottamista. Ongelma esiintyy sellaisien jäähdytysratkaisuden kanssa, jossa käytetään kaikkia kolmea Socket A:n kiinnityskynttä. Ratkaisu tähän ongelmaan on kiinnikkeen hiominen sopivasta kohdasta.

NVIDIA nForce2-piirisarja

NForce2-piirisarja tuskin enää lisää esittelyitä kaipaa sillä tutustuimme siihen jo Asus A7N8X Deluxe -artikkelin yhteydessä. Tärkeimpinä ominaisuuksina mainittakoon kaksikanavainen DDR-muistiohjain, AGP8X-, USB2.0-, Firewire- ja 10/100MB Ethernet -tuki.

Piirisarjan jäähdytyksestä huolehtii kullan värinen alumiinisiili ja sen päällä pieni ja hiljainen tuuletin. Northbridgen ja jäähdytyssiilin välistä ei löytynyt lämpöäjohtavaa tahnaa tai teippiä, joten suosittelen jokaista irroittamaan jäähdytyssiilen ja levittämään ohuen kerroksen esimerkiksi piitahnaa piirin päälle. Emolevyn northbridge oli valmistettu vuoden 2002 viikolla 48 ja sen versio oli A2.

Southbridgen päältä ei valitettavasti löydy jäähdytyssiiliä, kuten ei juurikaan minkään muunkaan valmistajan emolevyistä. Ainoastaan Epox 8RGA+ -emolevystä taitaa löytyä vakiovarustaana pieni siili southbridgen päältä. Southbridge lämpiää käytössä melko paljon, joten sen päälle olisi emolevyvalmistajien hyvä asentaa siili jo tehtaalla aivan kuten northbridgellekin.

Chaintech 7NJS Zenith BIOS-asetukset

Chaintechin 7NJS-emolevy käyttää Asuksen ja muiden nForce2-emolevyjen tapaan Phoenixin Award BIOS:ia. BIOS on hyvin samantapainen Epox 8RDA+:aan verrattuna, joten säätövaraa löytyy erittäin hyvin.

Muisti-, prosessori- ja AGP-asetukset säädetään Advanced Chipset Features -valikon alta.

Prosessorin väylänopeutta on mahdollisuus nostaa yhden megahertsin askelin. Loppupäässä säädöt 250 megahertsiin tapahtuvat kuitenkin pienin harppauksin.

Prosessorin kerrointa voidaan vaihtaa uusilla Barton- ja Thoroughbred-B -ytimeen perustuvilla prosessoreilla ilman ongelmia. Kertoimia löytyy aina 24:ään asti.

Muistiväylän nopeus määritellään prosentteina. Testien mukaan nForce2:n muistiohjain on todella heikko asynkroonisessa tilassa, joten muisteja kannattaa ajaa samalla väylänopeudella kuin prosessoria (esimerkiksi 166 MHz / 166 MHz tai 200 MHz / 200 MHz).

Integroidut ohjainpiirit & PC Health

Audio, verkko-ohjain ja RAID voidaan ottaa käyttöön Onboard Device -valikon alta.

PC Health kertoo emolevyn jännitteet, lämpötilat ja tuulettimien kierrosnopeuden. Kokoonpano voidaan säätää sammumaan turvallisuussyistä, kun prosessori saavuttaa tarpeeksi korkean lämpötilan.

Jännitesäädöt

Chaintech 7NJS Zenith tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet säätää prosessorin, DDR-muistien ja AGP-väylän käyttöjännitettä.

Prosessorin jännitettä on mahdollista korottaa aina 2,150 volttiin asti, mutta jos näin korkeita jännitteitä aletaan prosessorilla syöttämään, on myös jäähdytyksen oltava kunnossa.

DDR-muistien jännitettä voidaan korottaa ilman modifiointeja jopa 3,2 volttiin asti.

AGP-väylän jännitettä voidaan puolestaan asettaa aina 2,0 volttiin asti.

Chaintech Digidoc & Wcpuid

Emolevyn ajuri-CD:n mukana tulee Digidoc-ohjelma, joka tarkkailee emolevyn jännitteitä, lämpötiloja ja tuulettimien kierrosnopeuksia aivan BIOS:in PC Healthin tapaan. Piirisarjan käyttöjännite on vakiona 1,60 volttia.

H-Odan Wcpuid kertoo todelliset prosessoriväylät 133, 166 ja 200 megahertsin asetuksilla. Kaikki väylät ovat suhteellisen hyvin alueella.

Testikokoonpano

Chaintech 7NJS Zenith -emolevyn ominaisuudet ja oheisvarusteet ovat erittäin runsaat, joten seuraavaksi onkin aika tutustua emolevyn suorituskykyyn.

Testeissä vastaan asettuu suuren suosion saavuttanut Epox 8RDA+ -emolevy, jonka ominaisuudet ovat hieman niukemmat mutta suorituskyky on saanut paljon kiitosta. Kokoonpanoissa käytetään AMD Athlon XP 2600+ -prosessoria, jonka kellotaajuus on 2067 megahertsiä ja väylänopeus 166 MHz. Näytönohjaimena käytettiin Herculeksen valmistamaa Radeon 9700 Pro -näytönohjainta ja uusimpia Catalyst 3.2 -ajureita. Näytönohjain toimi testeissä tietenkin vakiokellotaajuuksilla (325 MHz / 610MHz).

Testiohjelmista mukana ovat tutut Pifast, SuperPi, Sisoft Sandra 2003, PCMark2002, Unreal Tournament 2003 ja 3DMark03.

  • AMD Athlon XP 2600+ (166 MHz FSB)
  • Chaintech 7NJS Zenith (NVIDIA nForce2)
  • Epox 8RDA+ (NVIDIA nForce2)
  • 2 x Corsair PC3200 256MB (4-2-2-2)
  • Hercules 3DProphet Radeon 9700 Pro
  • Catalyst 3.2 (7.84)
  • IBM Deskstar 10,2GB
  • Fortron 350W
  • nForce2-ajurit (2.03)
  • Windows XP

Testeissä emolevyjen väylänopeudet olivat kerrankin tismalleen samat eli 167,04 MHz.

Pifast 3.3 & SuperPi

Muropaketin myötä Suomessa tunnetuksi tulleet Pifast 3.3 ja SuperPi ovat tietenkin niitä pakollisia testejä, kun testaan prosessorin, emolevyn tai muistien suorituskykyä. Kumpikaan softa ei hyödynnä Athlon XP -prosessorin SSE- tai MMX käskyjä tai muita optimointeja, vaan kyseessä on raakaa laskemista.

Pifast- ja SuperPi-testit aloittavat tämän varsin tasaväkisen testituloksien sarjan. Pifast-testissä eroa syntyy ainoastaan 0,07 sekuntia ja SuperPi-testissä aika on sekunnilleen sama.

Madonion PCMark2002

PCMark2002 on Futuremarkin vastine kokoonpanon testaukselle. Testit koostuvat varsin yksinkertaisista perustoiminnoista joita suoritetaan n. 40 kpl. Mukaan mahtuu JPG- ja MP3-pakkausta, tekstihakua sekä muistista lukua ja sinne takaisin kirjoittamista. Mukana ovat CPU- ja muistitestit.

Myös PCMarkin tulokset ovat tasaiset. Muistitestissä eroa tulee vain yksi piste ja prosessoritestissä 11 pistettä.

SiSoft Sandra 2003

SiSoft Sandrasta julkaistiin juuri uusi 2003-versio ja otimmekin sen heti käyttöön. Uudessa Sandrassa on tuki Hyperthreading-ominaisuudelle ja se näkyy selvästi testituloksissa. Sandra on varsin mainio ohjelma testaamaan prosessoria ja muistiväylän suorituskykyä. Testeissä käytetty versio on SiSoftware Sandra Standard 2003 (2003.1.9.26).

Parin vuoden aikana Sandran CPU Benchmark on kehittynyt huomattavasti rasittavampaan suuntaan ja nykyään se on lähes samaa tasoa Pifastin kanssa.

SiSoft Sandran prosessoritestissä Epox 8RDA+ ottaa ALU- ja FPU-testissä muutaman kymmenen pisteen voiton, mutta muistitestin vie puolestaan Chaintech 7NJS.

Unreal Tournament 2003

Unreal Tournament 2003 käyttää tällä hetkellä ehkäpä uusinta 3D-pelimoottoria ja se soveltuu hyvin osaksi nopeustestejä. UT2K3 julkaistiin syyskuussa ja Muropaketin testeissä käytetään netistä löytyvää ilmaista demoa (102MB). Testit ajettiin HardOCP:n julkaisemalla skriptillä, joka ajaa kolme kenttää läpi 1024×768-, 1280×1024- ja 1600×1200-resoluutioilla.

Tällä kertaa esillä ovat pelkästään tulokset 1024×768 resoluutiolla, sillä suuremmilla resoluutioilla ruudunpäivitysnopeus on kiinni lähinnä näytönohjaimen suorituskyvystä.

Testeissä käytettiin DirectX-rajapintaa ja High quality -asetuksia. Demossa ei kuitenkaan ole mukana kaikkein korkeinlaatuisimpia tekstuureita, jotka löytyvät suuren kokonsa takia vasta kokonaisesta pelistä.

UT2K3-tulokset kertovat jotain emolevyjen suorituskyvystä pelitilanteessa. Kuten tuloksista näkee, emolevyjen suorituskyky on lähes identtinen.

3DMark03

Futuremarkin tuore 3DMark03 on tarkoitettu DirectX 9.0 -näytönohjaimien testaamiseen. Testi sisältää yhteensä neljä näyttävää pelitestiä, joista muodostetaan lopullinen tulos. Uudessa versiossa lopputulokseen vaikuttaa eniten näytönohjaimen suorituskyky, mutta myös muun kokoonpanon suorituskyky näkyy tuloksessa.

Koska 3DMark03-testin lopputulos on suurimmaksi osaksi riippuvainen näytönohjaimen suorituskyvystä, jäävät marginaaliset erot emolevyjen suorituskyvyssä lähestulkoon huomaamatta. Eroa syntyy lopputuloksissa ainoastaan kaksi pistettä Chaintech 7NJS Zenithin hyväksi.

Ylikellotus

Chaintechin 7NJS -emolevy tarjoaa todella runsaat ylikellotusominaisuudet, jotka löytyvät BIOS-valikoista. Ainoastaan piirisarjan jännitteen muuttaminen ei valitettavasti onnistu, joka olisi erittäin toivottava ominaisuus muiltakin valmistajilta. Epoxin uudesta 8RGA+-emolevystä löytyy VDD-jännitteen säätö aina 2,0 volttiin asti.

Kokeilin AMD Athlon XP 2100+ -prosessorin ylikellotusta Chaintech 7NJS -emolevyllä seuraavin tuloksin:

Ilman modifiointeja emolevy suostui venymään 205 megahertsin väylänopeudelle, kun käytettiin kaksikanavaista muistiohjainta ja CAS 4-2-2-2 -muistiasetuksia. VDD-jännitettä korottamalla pitäisi emolevyn venyä reilusti pidemmälle, mutta se vaatii pientä modifioimista emolevylle.

Athlon XP 2100+ venyi kokonaiskellotaajuutta 1,85 voltin käyttöjännitteellä 2433 megahertsiin, joka on 700 megahertsin ylikellotus prosessorin alkuperäisestä kellotaajuudesta (1733 MHz).

Loppusanat

Chaintech 7NJS Zenith -emolevyn suurin yllätys oli sen mukana tuleva huikea varustelu. Oheissälää on tuhottomasti ja myös itse emolevy on ominaisuuksiensa puolesta erittäin tuhti pakkaus. Integroitu verkko-ohjain, firewire, 6-kanavainen audio, Serial ATA, RAID sekä SPDIF in- & out-liitännät ovat varmasti monen mieleen ja tekevät samalla erilliset PCI-lisäkortit turhiksi.

Emolevyssä yhdistyy Epox 8RDA+:n suorituskyky ja Asus A7N8X Deluxen runsaat ominaisuudet, joten ainoat miinukset tulevat Socket A -kannan ympärille hieman omituisesti sijoitetuista komponenteista. Kolmivaiheinen virransyöttö, kuten Epoxin ja Abitin emolevyissä, olisi ollut vakauden kannalta parempi ratkaisu.

Testitulokset osoittivat, että nForce2-emolevyjen suorituskyvyssä ei ole juurikaan eroja, joten kannattaakin kiinnittää huomiota siihen, mitä ominaisuuksia emolevyltä todella tarvitsee.

Chaintech 7NJS Zenith emolevyn varustelu on aivan omaa luokkaansa, joten sen hintakin sijoittuu yläpäähän. Emolevyä tuo maahan Indeport ja sitä jälleenmyy Indesol 189 euron hintaan.

Chaintech 7NJS Zenith -tuotesivu

>> Takaisin pääsivulle