Uusimmat

Ensituntumat: HTC One M8

26.03.2014 14:20 Juha Kokkonen

HTC esitteli tiistaina Lontoossa uuden huippumallinsa, jonka nimeksi tuli edeltäjän tapaan One. Mallit erottaa toisistaan mallikoodin avulla, joka uudessa mallissa on M8 ja vanhassa M7. HTC:n mukaan ajatus nimeämisen takana on vastaava, kuin BMW:llä – vaikka sukupolvi vaihtuu, mallinimi pysyy samana. TaskuMuro pääsi tutustumaan uuteen Oneen jo aiemmin päivällä ennen julkaisutilaisuutta ja sai oman testikappaleen mukaansa julkistustilaisuuden päätyttyä. Tässä artikkelissa käydään läpi ensituntumia – varsinainen testiartikkeli on luvassa parin viikon päästä.

Uusi HTC One muistuttaa ensisilmäyksellä paljon edellisen sukupolven mallia, mutta lähemmässä tarkastelussa huomaa, että muutoksia on tehty lähes joka puolelle. Uusi One on kooltaan hieman aiempaa suurempi, joka johtaa juurensa 0,3 tuumaa suurempaan näyttöön. Kuorirakenne on muotoiltu reunoilta pyöreämmäksi, jotta laite olisi miellyttävämpi pitää kädessä. Lisäksi puhelien sivut on karhennettu, jotta laite pysyisi pitävämmin kädessä.

HTC ei päätynyt tekemään laitteesta vesitiivistä, koska muotoilu ja laaduntuntu olivat prioriteettilistalla korkeammalla. Puhelimen kaksiosainen sandwitch-rakenne koostuu etupuolen näyttöosasta sekä yhdestä kappaleesta valmistetusta alumiinisesta takaosasta. Alumiinia käytetään nyt myös kyljissä ja puhelimen rakenteista 90 % on alumiinia. One M8:n ulkomitat ovat 146,4 x 706 x 9,35 mm ja paino 160 grammaa, joka on melko paljon tämän kokoluokan laitteelle.

Uusi HTC One tulee saataville kolmessa eri värissä, joista lanseerausvärinä toimii uusi tummanharmaa gunmetal. Gunmetalissa käytetään mustia korostuksia ja takakuori on viimeistelty vaakasuuntaan harjatulla pinnalla. Muita värivaihtoehtoja ovat myöskin uusi amber gold sekä edellisestä Onesta tuttu silver white. Allekirjoittaneen mielestä uusi gunmetal on väreistä ehdottomasti näyttävin ja tyylikkäin.

Onen etupuolelta löytyy uusi viisituumainen Super LCD 3 -näyttö, jonka tarkkuus on pysynyt 1080×1920 pikselissä. Näytön kuvanlaadusta emme pystyneet lyhyen testihetken perusteella muodostamaan vielä tarkempaa analyysia, mutta rinnakkain edellisen Onen kanssa vertailtuna se vaikuttaa vähintään yhtä hyvältä.

Alumiinisen kuoren sisältä löytyy Snapdragon 801 -järjestelmäpiiri (MSM8974AC) neljällä 2,3 GHz Krait 400 -prosessoriytimellä sekä Adreno 330 GPU:lla. RAM-muistia on kaksi gigatavua, joka on hieman vähemmän, kuin mitä jotkut ovat odottaneet. Euroopan markkinoilla uuden Onen ominaisuuksiin lukeutuu 16 gigatavun sisäinen tallennustila, joka on laajennettavissa jopa 128 Gt muistikortilla sekä ilmaiseksi tarjolla olevalla 65 Gt Google Drive -pilvitallennustilalla.

Laitteen muihin keskeisiin teknisiin ominaisuuksiin lukeutuvat LTE Cat4- ja NFC-yhteydet sekä infrapunalähetin kaukosäädintoimintoja varten. SIM-korttipaikka tukee uusinta nano-SIM-kokoa. Käyttöjärjestelmä on Android 4.4 ja sen päällä pyörii yrityksen uusi Sense UI 6 -käyttöliittymä.

Uuden Onen näytön ylä- ja alapuolelta löytyy edellismallista tutut BoomSound-kaiuttimet, joiden luvataan tarjoavan 25 % voimakkaamman äänen ja paremman toiston eri taajuusalueilla. Pikaisen vertailun perusteella uuden Onen kaiuttimet toistavat entistä paremmin matalia ääniä, mutta samalla äänen terävyys on hieman heikentynyt. Sekä micro-USB 2.0- että kuulokeliitäntä sijaitsevat rinnakkain puhelimen alapäädyssä. Näytön alapuolelta ei löydy enää fyysisiä toimintonäppäimiä, vaan HTC on korvannut ne Googlen referenssipuhelimissa jo Android 4.0 ICS:stä asti olleilla ohjelmistopohjaisilla painikkeilla, jotka saa tarvittaessa pyyhkäistyä piiloon näytöltä.

Näytön yläpuolelle jäävä alumiinikaistale sisältää BoomSound-kaiuttimen lisäksi kuulokkeen, sensorit ja viiden megapikselin etukameran, joka hyödyntää BSI-kuvakennoa sekä valovoimaista f2.0-optiikkaa. Näytön pitkille sivuille jäävät kaistaleet eivät ole nykymittapuulla aivan kapeimmasta päästä, johtuen HTC:n mukaan rakenteellisista seikoista. Kapeammilla reunoilla puhelimesta olisi saanut hieman paremmin yhdellä kädellä käytettävän.

HTC on kiinnittänyt edeltäjämallia enemmän huomiota laitteen kylkiin, jotka ovat nyt täyttä alumiinia ja pyöristyvät miellyttävästi takakuoren suuntaan. Ratkaisu tekee puhelimesta selvästi miellyttävän pidettävän kädessä. Lisäksi kyljet on käsitelty kuulapuhalluksella, jonka aikaansaama karhennus parantaa puhelimesta saatavaa otetta. Ensituntumien perusteella uusi One on kuitenkin varsin liukas pideltävä. Uutena ominaisuutena Oneen tuleva muistikorttipaikka löytyy SIM-korttipaikan lailla laitteen kyljestä ja sen irrottamiseen tarvitaan pieni terävä työkalu.

Alumiininen takakuorirakenne on työstetty yhdestä osasta ja se jatkuu aina näytön reunoille asti. Gunmetal-värissä se on saanut pintaansa näyttävän harjatun viimeistelyn, joka on tyylikkäästi puolikiiltävä. Takakuoren ylä- ja alaosasta löytyy edelleen saumattomasti kuoreen istuvat muovikaistaleet, jotka toimivat antenneina. Takakuoren muoto on sivusuunnassa kaareva, joka tekee siitä miellyttävän tuntuisen. Puhelimen äänenvoimakkuuden säätöpaneeli on oikeassa kyljessä ja virta-/lukituspainike yläpäädyssä. Lukituspainiketta ei onneksi juurikaan tarvita, sillä näytön saa herätettyä näpäyttämällä tai pyyhkäisemällä Motion Launch -ominaisuuden ansiosta.

Takakuoren alla lymyilee 2600 mAh Li-ion-akku, jonka valmiusajan luvataan olevan 40 % parempi, kuin edeltäjässä. Akku on mahdollista ladata tyhjästä 80 % varaustasoon tunnissa. Lisäksi puhelimesta löytyy erityinen alhaisen virrankulutuksen tila, joka samalla rajoittaa puhelimen toimintoja.

Yksi uuden Onen pisimpään hämärän peitossa pysyneistä ja samalla mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on uusi HTC Duo -kamera, joka käyttää neljän megapikselin UltraPixel-kameramoduulia sekä 2,1 megapikselin apukameraa (ylempi) syvyystietojen selvittämiseen. UltraPixel kamera on sama 1/3-tuuman ja 28 mm f2.0 yksilö, joka nähtiin jo viime vuoden Onessa. Kahden kameran ratkaisu mahdollistaa syvyystietojen tarkentamisen, joten käyttäjä voi muuttaa kuvan tarkennuspistettä kuvan ottamisen jälkeen. Syvyystieto integroitu JPG-kuvatiedoston metatietoihin ja se kasvattaa tiedoston koko vain noin 200 kt.

Duo-kamera hyödyntää sekä järjestelmäpiirin kuvaprosessoria että erillistä Image Chip 2 -piiriä. Kameran keskimääräisen tarkennusajan kerrotaan olevan 0,3 sekuntia ja digitaalisen kuvanvakautuksen kykenevän samaan, kuin optiset ratkaisut. Lyhyiden testien perusteella kamera on erittäin nopea sekä tarkentamaan että ottamaan kuvan. HTC:n mukaan digitaalinen kuvanvakautus nappaa nopeasti viisi kuvaa ja hyödyntää niitä tärähdysten minimoimiseen. Kameran parina on kaksois-LED-salama, jossa valot ovat eri värisiä mahdollisimman luonnollisen kuvan aikaansaamiseksi.

Otimme ensimmäisen ja toisen polven Onella muutaman vertailukuvan samasta kohteesta. Kuvapareista ylempi on otettu uudella M8:lla ja alempi vanhalle M7:lla. Kuvat avautuvat täyteen kokoonsa klikkaamalla.

Muutaman rajatussa ympäristössä otetun kuvan perusteella ei kannata tehdä vielä pidempiä johtopäätöksiä, mutta ensimmäisten otosten perusteella M8 näyttäisi tuottavan kuviin selvästi paremman kontrastin ja dynamiikan. Myös hämäräkuvausominaisuudet vaikuttaisivat parantuneen jonkin verran edeltäjämallista. Jokainen voi kuitenkin tehdä omat tulkintansa kuvista. One M8:n kameran toimintaan ja kuvanlaatuun tutustutaan tarkemmin itse laitteen testiartikkelissa.

Edellisen sukupolven Onen kanssa rinnakkain vertailtuna uusi One M8 on selvästi suurikokoisempi, joka näkyy parhaiten laitteen pituudessa. M8:n kulmat ovat pyöristetymmät ja takakuoren motoilu miellyttävämpää. Näytön alapuoliset näppäimet ovat siirtyneet virtuaalisina näytön puolelle ja niiden määrässä on siirrytty kahdesta kolmeen.

Rautapuolella uusi One M8 on parempi usealla eri osa-alueella, mutta kehitys ei ole ollut niin selvää, kuin moni olisi saattanut odottaa. Järjestelmäpiiri on päivittynyt Snapdragon 600:sta Snapdragon 801:een, joka on selvä parannus raa’an suorituskyvyn osalta. Näytön tarkkuus ja RAM-muistin määrä ovat kuitenkin pysyneet samana. Tallennustilaa on vihdoin mahdollista laajentaa micro-SD-muistikortilla. Kamerapuolella hyödynnetään edelleen samaa UltraPixel-tekniikkaa, tosin toisella kamerasensorilla avustettuna. Akun kapasiteetti on kasvanut 300 mAh, mutta akunkesto kuitenkin jopa 40 %. Etukameran tarkkuus on nyt viisi megapikseliä kahden sijaan.

HTC tarjoaa uuden Onensa kaveriksi lisävarusteena myytävää Dot View -suojakantta, joka kykenee näyttämään tärkeimpiä tietoja pistematriisimuodossa näyttöä suojaavan läpän läpi. Dot View kiinnittyy puhelimen taustapuolelle muovisella suojakuorella ja etupuolelle tuleva läppä on rei’itetty ja kumipintainen. Puhelin tunnistaa läpäin pienen magneetin avulla ja osaa näyttää tietoa näytöllä siinä muodossa, että se näkyy kannen läpi yksinkertaisina kuvioina. Puhelin kykenee myös tunnistamaan yksinkertaisia näpäytys- ja pyyhkäisykomentoja läpän läpi, joka mahdollistaa mm. puheluihin vastaamisen läpän ollessa kiinni. Dot View on luonnossa erittäin tyylikäs ja pidimme siitä erittäin paljon. Värivaihtoehtoja tulee saataville useita.

One M8 sisältää uuden Sense UI 6 -käyttöliittymän, joka pitää HTC:n mukaan sisällään yli 100 uudistusta. Käyttöliittymän värimaailmaa on järkevöitetty, ikoneita yksinkertaistettu ja uusi fontti sopii paremmin korkean resoluution näytölle. Käyttöliittymän perusväri on tummanharmaa, mutta sovellusten yläpalkissa on käytetty värikoodausta sovellustyypin mukaan (info vihreä, viihde oranssi ja tuottavuus sininen). Sovellusvalikossa HTC on luopunut yläreunan kello-sää-yhdistelmästä ja kuvakkeita on nyt ruudulla yksi rivi enemmän (4×5). HTC:n Zoe-, BlinkFeed-, Galleria- ja Sense TV -ominaisuudet ovat irroitettu omiksin Play-kaupan kautta päivitettäviksi sovelluksikseen ja ne tulevat myös saataville kaikkiin muihin Android-puhelimiin kesän aikana.

BlinkFeed-näkymää on hiottu ulkoasultaan entisestään ja yläreunassa näkyvät kellonaika ja sää ainoastaan silloin, jos BlinkFeed on asennettu aloitusnäkymäksi. BlinkFeedin selausta on muutettu portaattomaksi aiemman pykälittain ruutujen mukaan liikkuneen ratkaisun sijaan. Sisällön hallintaa on parannettu ja se osaa nyt mm. hakea käyttäjän kiinnostuksenaiheet Facebookista tai Google+:sta. Myös hakua ja sisällön suodattamista on kehitetty. Näytön alareunassa BlinkFeed-sisältö liukuu tyylikkäästi läpikuultavien kuvaruutunäppäinten alle.

Yksi merkittävimmistä käytännön käyttökokemusta parantavista uudistuksista on Motion Launch -ominaisuus, joka mahdollistaa puhelimen ruudun herättämisen lepotilasta näpäyttämällä tai pyyhkäisemällä. Ominaisuuteen liittyy erillinen piiri, joka pitää huolen puhelimen antureilta tulevasta datasta. Tuplanäpäyttämällä puhelin aukeaa lukitusnäkymään ja pyyhkäisemällä eri toimintohin pyyhkäisysuunnasta riippuen (blinkfeed, kotinäkymä, äänikomento, edellinen sovellus). Motion Launch toimii ensituntumien perusteella sujuvasti ja eliminoi hyvin virtapainikkeen käytön. HTC:n mukaan älypuhelinkäyttäjä avaa puhelimensa päivän aikana keskimäärin 75 kertaa.

HTC on uudistanut kamerasovelluksen täysin ja siitä on tullut pääpiirteissään yksinkertaisempi ja helppokäyttöisempi. Kuvaustila valitaan oikean alanurkan neljä palloa sisältävällä näppäimellä, josta aukeavasta valikosta löytyy kuusi pyöreillä kuvakkeilla esitettyä vaihtoehtoa (kamera, video, Zoe-kamera, omakuva, kaksoiskuvaus ja Pan 360). Perus kameratilassa valittavana on lisäksi 11 eri kuvaustilaa, joihin lukeutuu mm. HDR, panoraama ja manuaalitila, joka antaa käyttäjän valita mm. suljinajan ja tarkennuspisteen manuaalisesti.

HTC on päivittänyt kuvien jälkikäsittelymahdollisuuksia ja ehkäpä mielenkiintoisimpia ovat kahden kameran mahdollistamat UFocus sekä Dimension Plus. UFocus mahdollistaa kuvan tarkennuspisteen valinnan jälkikäteen yksinkertaisesti kuvaa koskettamalla. Ensivaikutelman perusteella toiminto ei aivan vakuuttanut, sillä kuvissa näkyneet sumennusrajat näyttivät paikoin hyvin karkeilta. Dimension Plus puolestaan mahdollistaa kuvan tarkastelun hieman eri kulmista puhelinta kääntelemällä. Vaikutelma on hauska, mutta se ei toiminut kaikkien otosten kanssa erityisen hyvin.

One M8 tarjoaa uuden Extreme Power Saving -tila (äärimmäinen virransäästö), joka karsii pois käytöstä kaikki ylimääräiset toiminnot ja avaa ruudulle yksinkertaistetun käyttöliittymän virran maksimaaliseksi säästämiseksi. Tällön ruudulta löytyy vain puhelin, viestit, kalenteri, sähköposti ja laskin, eikä edes tilarivi ole käytettävissä. HTC lupaa akun kestävän Extreme Power Saving -tilassa 5 % varauksella 15 tuntia ja 20 % varauksella 60 tuntia.

Pyöräytimme One M8:lla nopeasti muutaman synteettisen suorituskykytestin ja saimme niistä seuraavia tuloksia:

  • AnTuTu 33480
  • Quadrant Standard 23945
  • Linpack Multi 0,17 s
  • Vellamo 1743/1270
  • Sunspider 694 ms
  • GFXBench 3.0 T-Rex 1080p offscreen 28,4 FPS

Ensituntumien yhteenvetona todettakoon, että HTC on eittämättä onnistunut jo toisena vuotena peräkkäin luomaan fyysisesti yhden markkinoiden upeimmista puhelimista, joka on varustettu mielenkiintoisella kameratekniikalla. Myös ohjelmistopuoli on HTC:lla Sense UI 6:n myötä entistä paremmin hanskassa. Vuosi sitten One M7:n kamera tuotti pienen pettymyksen, emmekä ole vielä aivan varmoja tekeekö se niin tänäkin vuonna. Ensituntumien perusteella HTC ei ole hyödyntänyt tarpeeksi kahden kameran ratkaisun mukanaan tuomia mahdollisuuksia. Lopullisen tuomiomme HTC One M8:n suhteen saatte lukea parin viikon päästä, kunhan olemme saaneet kerättyä laitteetsta hieman kattavammat käytännön kokemukset.

 

Muropaketin uusimmat