Uusimmat

Ensituntumat: Nokia Lumia 1520 ja 2520

01.11.2013 20:17 Juha Kokkonen

Nokia julkaisi uusimmat Lumia-mallinsa Abu Dhabissa lokakuun 22. päivä, jolloin virallisen ensiesiintymisensä tekivät 1520- ja 1320-älypuhelimet sekä 2520-taulutietokone. Tänään 1. marraskuuta Nokia ilmoitti 1520- ja 2520-mallien ennakkomyynnin alkaneen Suomessa sekä laitteiden tulevan kauppojen hyllyille 4. joulukuuta. TaskuMuro piipahti Helsingin Messukeskuksessa DigiExpo-tapahtuman ennakkomainingeissa tutustumassa Lumia 1520- ja 2520-malleihin.

 

Lumia 1520 -ensituntumat

Lumia 1520 on Nokian ensimmäinen ns. phablet-kokoluokan puhelin, jolla tarkoitetaan siis erittäin suurikokoisella näytöllä varustettua älypuhelinta. Muodoiltaan sen tunnistaa oitis Lumia-perheen jäseneksi ja samaa voi sanoa myös värivaihtoehtojen osalta. Lumia 1520 tulee saataville kiiltäväpintaisena punaisena sekä mattapintaisena valkoisena, keltaisena ja mustana. Ulkoisesti 1520 tuo mieleen suurennetun 720-mallin kaikilta sivuilta pyöristettyine reunoineen.

Puhelimen suuresta koosta johtuen näytön alapuolella sijaitsevat taustavalaistut kapasitiiviset toimintopainikkeet näyttävät hieman hassuilta, sillä ne vaikuttavat sijaitsevan normaalia lähempänä puhelimen keskikohtaa. Todellisuudessa painikkeiden etäisyys toisistaan on normaali, mutta puhelin niiden ympärillä on totuttua suurempi. Jos reunimmaiset painikkeet sijaitsisivat kovin lähellä alanurkkia, olisi peukaloon nähden vastakkaisen puolen painiketta hankala käyttää. Näytön alapuolelle jäävä kaistale on varsin matala, joten painikkeet ovat melko lähellä puhelimen alareunaa, joka ei ainakaan helpota niiden käyttöä. Puhelimen alapäädystä löytyy ainoastaan micro-USB 2.0 -liitäntä. Mikrofonin aukko on lovettu näyttölasin alareunaan. Näytön yläpuolelta löytyy lasiin tehdyn aukon muodossa toteutettu kuuloke, perinteiset sensorit sekä 1,2 megapikselin etukamera f2.4-optiikalla.

Yksi Lumia 1520:n mielenkiintoisimmista ominaisuuksista on suurimman osan etupuolesta peittävä kuuden tuuman Full HD -näyttö (1080×1920, 368 PPI). Näyttö perustuu Nokian ClearBlack-tekniikalla paranneltuun IPS LCD -paneeliin, jonka kehittelyssä on keskitytty erityisesti hyvään näkyvyyteen auringonpaisteessa. Näyttöpaneeli on suojattu Gorilla Glass 2 -lasilla, joka pyöristyy reunoilta miellyttävästi puhelimen sivujen muotoja myötäileväksi. Ensisilmäysten perusteella näytön kuvanlaatu ja tarkkuus vakuuttivat allekirjoittaneen, mutta tarkempaa analyysiä osaan kertoa vasta testiartikkelin yhteydessä. Käyttöjärjestelmän osalta näytön suurta pinta-alaa pystyy hyödyntämään entistä paremmin kotinäkymän uuden ruutusarakkeen myötä.

Lumia 1520:n takakuorirakenne on yksiosainen ja umpinainen, eikä käyttäjän avattavissa. Kuorten materiaali on muista Lumia-malleista tuttua polykarbonaattimuovia, joka tuntuu erittäin tukevalta ja yhtenäiseltä kokonaisuudelta. Takakuoren alaosasta löytyy kaiuttimen ritilä ja yläosasta erittäin suurikokoinen kameran linssi. Oikean kyljen (edestä katsottuna) yläosassa on kaksi pientä luukkua, joiden takaa löytyy nano-SIM- sekä micro-SD-korttipaikat. Muistikortin maksimikoko on 64 gigatavua, joka mahdollistaa sisäisen 32 gigatavun muistin parina kohtalaisen mukavan tallennustilan. Takakuoren alta löytyy kookas 3400 mAh akku, jonka lataaminen onnistuu langattomasti Qi-laturin avulla.

Takakuoren yläosassa sijaitsevan kameran linssi on muutaman millin muusta pinnasta kohollaan ja sen reunat sulautuvat loivasti tasoon. Kahden ledin salama sijaitsee kameralinssin yläpuolella. Itse kamera käyttää Nokian uutta 20 megapikselin PureView-kennoa, jonka fyysinen koko on tavallista suurempi 1/2,5-tuumaa. Kameran parina on kuvanvakaimella varustettu 26 mm f2.4 Zeiss -optiikka. Kamera tallentaa 19 megapikselin täyden resoluution kuvia, viiden megapikselin ylinäytteistettyjä PureView-kuvia sekä mielenkiintoisena vaihtoehtona myös käsittelemättömiä DNG RAW -raakakuvia. Kamera tukee 1080p-videokuvausta 3x häviöttömällä zoomauksella. Lisäksi puhelimen mukana toimitetaan Refocus-sovellus, jolla otettujen kuvien tarkennuspistettä on mahdollista muuttaa jälkikäteen.

Kuuden tuuman näyttökoon myötä Lumia 1520 on suorastaan valtavan kokoinen puhelin 162,8 x 85,4 x 8,7 millimetrin ulkomitoillaan. Painoa on 209 grammaa, mutta puhelin ei siitä huolimatta tunnu painavalta ulkomittoihinsa nähden. Laite tuntuu poikkeuksellisen solakalta, sillä paksuus on Lumia-malliston ohuimmasta päästä. Pyöristettyjen muotojen myötä puhelin tuntuu erittäin mukavalta kädessä ja keltaisen version mattapinta tuntuu sormissa miellyttävän samettiselta.

Uuden Snapdragon 800 -neliydinpiirin lisäpotkun huomaa käyttöjärjestelmän entistä sulavampana toimintana esimerkiksi Lumia 1020:n kanssa rinnakkain vertailtuna. Parantunut suorituskyky on havaittavissa myös kameran toiminnassa, joka on sisarmalleja sujuvampaa. Näytön suuresta resoluutiosta pääsee nauttimaan ainakin kotinäkymässä ja nettiselaimessa, mutta kaikissa Windows Phonen vakiosovelluksissa sitä ei pääse täysin hyödyntämään. Nokian uusi Storyteller-albumisovellus vaikutti nopealla tutustumisella varsin näppärältä apuvälineeltä kuvien ryhmittelyyn ja selaamiseen.

Vertailun vuoksi asetimme Lumia 1520:n lopuksi rinnatusten phablet-markkinoiden ylivoimaisen johtajan ja kantaisän Samsung Galaxy Note 3:n kanssa. Kuva paljastaa hyvin Lumia 1520:n kokoluokan, Note 3 näyttää sen rinnalla suorastaan kompaktilta. Lumia 1520 on 11,3 mm pidempi, 6,2 mm leveämpi sekä 0,4 mm paksumpi. Näytön koossa eroa on 0,3 tuumaa. Näytön tarkkuus ja järjestelmäpiirin tyyppi on molemmissa sama – paremmaksi Lumia laittaa akun kapasiteetissa sekä kameratekniikassa.

 

Lumia 2520 -ensituntumat

Lumia 2520 on Nokian ensimmäinen taulutietokone kautta aikain ja sen julkaisuajankohta Microsoft-kaupan varmistumisen kynnyksellä on varsin mielenkiintoinen. Muotoilultaan se edustaa Lumia-perheestä tuttua linjaa ja Lumia 1520:n tapaan se muistuttaa kooltaan rajusti venytettyä Lumia 720 -mallia. Polykarbonaattikuorien väripaletti on tyypilliseen Lumia-tyyliin pirteä – musta ja sininen ovat mattapintaisia ja punainen sekä valkoinen kiiltäväpintaisia. Käyttöjärjestelmäksi Nokia on valinnut Windows 8.1 RT:n, joka on ainoa mobiilirautaa hyödyntävä vaihtoehto taulutietokoneeseen Microsoftin käyttöjärjestelmävalikoimasta.

Lumia 2520:n näyttö on kooltaan 10,1 tuumaa ja sen pinta on Gorilla Glass 2 -lasia. Tarkkuudeltaan ClearBlack IPS LCD -paneeli on 1920×1080 pikseliä, joka tarkoittaa 218 PPI:n pikselitiheyttä. Nokia kertoo panostaneensa myös 2520:n näytön luettavuuteen auringonpaisteessa ja ilmoittaa sen kirkkaudeksi 665 nitsiä. Ensikokemusten perusteella näytön kuva vaikutti värikylläiseltä ja kirkkaalta myös voimakkaiden spottien valossa. Myöskään kosketustuntumassa ei ollut moitteen sijaa. Ainoa näppäin laitteen etupuolella on keskellä näytön alareunaa sijaitseva kapasitiivinen Windows-näppäin. Näytön alareunaan on viistetty huomaamattomat aukot stereokaiuttimille ja keskellä yläreunaa on puolestaan kahden megapikselin etukamera sekä mikrofoni.

Taustapuolelta Lumia 2520 on käytännössä täysin umpinaista polykarbonaattimuovia. Punaisen esittelylaitteen kiiltävä kuori tuntui keräävän varsin lahjakkaasti sormenjälkiä, joka ei näyttänyt kovinkaan edustavalle ankarassa valaistuksessa. Takakuoren alta löytyy 8000 mAh akku, jonka Nokia lupaa tarjoavan jopa 25 päivän valmiusajan. Kaikki liitännät on ripoteltu laitteen kylkiin. Alasivulta löytyy leveä telakkaliitäntä, toisesta päädystä 3,5 mm ääniliitäntä, vastakkaiselta puolelta HDMI-D- ja micro-USB 3.0 -liitännät sekä yläpuoliselta pitkältä sivulta micro-SD-korttipaikka ja äänenvoimakkuus- sekä lukituspainikkeet.

Takakuoren vasempaan ylänurkkaan on sijoitettu mustalla renkaalla ympyröity kameralinssi, jonka takaa löytyy Lumia 720:sta tuttua tekniikkaa. Kamera käyttää 6,7 megapikselin ja 1/3,4 tuuman kamerakennoa, jonka parina on valovoimainen 26 mm f1.9 Zeiss -optiikka. Kameraa voidaan käyttää myös 1080p-videokuvan tallentamiseen. TaskuMuron Lumia 720 -testin perusteella kyseessä pitäisi olla varsin hyvälaatuinen kamera taulutietokoneiden mittapuulla. Kameraa ohjastetaan Nokian oman kamerasovelluksen avulla.

Käsissä Lumia 2520 tuntuu erittäin tukevalle ja laadukkaalle laitteelle muovikuorista huolimatta. Havaittavissa ei ole mitään taipumista tai nitinöitä. Näytön reunukset eivät ole erityisen kapeat, mutta toisaalta ne mahdollistavat varsin huolettoman otteen laitteesta. Reunojen pyöristetty muotoilu sekä maltillinen 8,9 mm paksuus tekevät Lumia 2520:sta varsin mukavan pideltävän. Fyysisiltä mitoiltaan Lumia 2520 on hieman Microsoft Surface 2:ta pienempi – 7,6 mm kapeampi, 4,5 mm lyhyempi ja 60 grammaa kevyempi.

Sisuksista löytyy identtistä rautaa Lumia 1520:n kanssa – neliytiminen Snapdragon 800, 2 Gt RAM-muistia ja 32 gigatavun tallennustila. Lisäksi ominaisuuslistaan lukeutuvat mm. NFC- ja Bluetooth 4.0 -tuki sekä 3G- ja 150 Mbit/s LTE -mobiiliyhteydet. Suorituskyvyn suhteen ei nopean testihetken perusteella löytynyt valittamisen aihetta – Windows 8.1 RT pyöri sujuvasti. Yleisellä tasolla käyttöjärjestelmä on Microsoftin vakiotavaraa ainoastaan muutamalla Nokian omalla sovelluksella varustettuna. Tällaisia sovelluksia ovat myös älypuhelinpuolelta tutut Nokia Musiikki, Camera, Kartat sekä Storyteller.

Lumia 2520:n pariksi Nokia tarjoaa 170 euron hintaista Nokia Power Keyboard -lisälaitetta, jossa suojakotelon muotoon on integroitu useita lisäominaisuuksia. Power Keyboard liitetään laitteen takakuoren päälle ja sen tekstiilimäinen läppä taittuu näytön eteen suojaksi. Avattuna läpän sisäpinnasta löytyy kuitenkin täysimittainen fyysinen näppäimistö sekä kosketushiiri. Taulutietokone tukeutuu pystyasentoon näppäimistön taakse magneetin avulla. Power Keyboardin sisältä löytyy lisäakku, jonka luvataan lisäävän käyttöaikaa jopa viidellä tunnilla. Lisäksi Power Keyboardin kyljessä on kaksi täysikokoista USB-liitäntää. Pikaisen hypistelyn perusteella Power Keyboard vaikutti toimivalta kapistukselta, joka tosin lisää laitteen paksuutta ja hintaa melko paljon.

 

Yhteenveto

Ensituntumien perusteella molemmat uudet Lumia-mallit vaikuttavat fyysisesti ja teknisesti lupaavilta laitteilta. Kysymysmerkit kohdistuvatkin ennemminkin ohjelmistopuolelle – varsinkin Lumia 2520:n tapauksessa. Lumia 1520:n mukana saadaan sentään aimo annos parannuksia ja uusia ominaisuuksia WP8-käyttöjärjestelmään. Nokia Lumia 1520:n ja 2520:n myynti alkaa 4. joulukuuta 730 ja 680 euron suositushinnoilla. TaskuMuro odottelee toistaiseksi omia testikappaleitaan, mutta pyrimme mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan testiartikkelin ennen myynnin alkamista.