Uusimmat

Alphacool Eisberg 240

27.02.2015 22:47 Muropaketin toimitus

Asetek-pohjaisten esitäytettyjen nestejäähdyttimien täyttämillä markkinoilla valmistajat yrittävät erottua joukosta lähinnä muokkaamalla pumppuyksikön ulkoasua ja käyttämällä kukin omia tuuletinmallejaan. Alphacoolin Eisberg 240 on virkistävä poikkeus perustuen täysin yrityksen omiin ratkaisuihin. Eisberg-nestejäähdyttimiä myytiin aikaisemmin Cooler Masterin toimesta, mutta tuotemerkki palasi äskettäin takaisin Alphacoolille.

Muropaketin Hintavertailun mukaan Alphacool Eisberg 240:n hintataso Suomessa on alkaen 92 euroa.

Alphacool ei ole lähtenyt lisäämään Eisberg 240:n pakkaukseen mitään ylimääräisiä koristeluja tai tuotetietoja. Valkoisen pahvilaatikon etupuolella on vain pieni tarra, jonka perusteella sisällä odottaa jotain nestejäähdytykseen liittyvää tavaraa. Sisältä paljastuu lähes kaikille valmisnestejäähyille tyypillinen pahvikaukalo, johon osat on pakattu tukevasti.

Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n tuuletinta, kiinnitysraudat AMD- ja Intel-alustoille, jatkojohto tuuletinliittimelle, tuulettimen molex-virta-adapteri, lämpötahnaa, kuusiokoloavain, pussillinen ruuveja ja muita pientarvikkeita sekä asennusohjeet.

Yhteensopivuus luvataan Intelin LGA 775-, 115x-, 1366- ja 2011-prosessorikannoille sekä AMD:n Socket FM1-, FM2-, AM2- ja AM3-suoritinkannoille.

Eisberg 240:n kenno on Alphacoolin omaa valikoimaa. Kennon ulkomitat ovat 124 x 275 x 30 mm ja se on useimmista valmisnestecoolereista poiketen kuparia, mikä lupailee hyvää jäähdytystehon suhteen. Kennosta löytyy kiinnitysreiät neljälle 120 mm:n tuulettimelle. Keskellä olevien kiinnitysreikien väli on 15 mm.

Eisberg 240 ei ole suljettu nestejäähdytin, sillä kenno ja pumppuyksikkö on varustettu avattavilla ruuviliittimillä, joissa on G1/4-kierteet. Nestekiertoa voidaan siis laajentaa lisäämällä osia käyttäjän niin halutessaan. PVC-letkujen ulkohalkaisija on 11 mm, sisähalkaisija 8 mm ja niiden ympärillä on liiallista taipumista estävät jouset. Letkujen pituus on noin 32 cm.

Kennossa on 14 nestekanavaa ja rivaston tiheys on noin 14 lamellia tuumalle. Ohuen mattamustan maalipinnan alta kuultaa läpi selvä kuparin sävy.

Alphacoolin omaa suunnittelua oleva pumpun, nestesäiliön ja prosessoriblokin yhdistävä mattamusta blokkiyksikkö on selvästi yleisiä Asetek-pohjaisia malleja kookkaampi. Pumppu saa virtansa kolmepinnisestä tuuletinliittimestä ja mukana toimitetaan molex-virta-adapteri 12 ja 7 voltille. Blokkiyksikön kyljessä on pieni ikkuna, josta voi tarkastella nesteen tasoa ja pumpun toimintaa. Nesteen lisäämistä varten blokkiyksiköstä löytyy täyttökorkki.

Mukana toimitetaan kaksi 120 mm:n Alphacoolin Coolmove 2 -tuuletinta, joiden maksiminopeudeksi ilmoitetaan 1300 RPM. Tuulettimet saavat virtansa kolmepinnisestä tuuletinliittimestä. Tuulettimet eivät ole maksiminopeudella äänettömiä, mutta testin hitaimpina niiden melutaso on kohtuullisen alhainen. Alphacool ilmoittaa tuulettimien ilmavirraksi 58,6 CFM ja melutasoksi 23 dBA.

Alphacool on saanut mahdutettua asennusohjeet yhdelle A4-kokoiselle paperilapulle. Suttuisten pikkukuvien katselulla pääsee juuri ja juuri perille, mitä pitäisi tehdä, mutta käytännössä ohjeet ovat vähintäänkin epäselvät. Asennusohjeissa ei ole suomenkielistä tekstivaihtoehtoa.

Tuulettimet kiinnitetään kennoon kahdeksalla pitkällä kuusiokoloruuvilla. Mukana toimitetaan sopivan kokoinen avain ja kiinnitystarvikkeita riittää myös kahdelle lisätuulettimelle.

Testikappaleen blokkiyksikön kylmälevyssä oli ikävännäköinen hapettuma. Vika on lähinnä kosmeettinen eikä vaikuttane jäähdytystehoon. Pohja on heikosti peilaava ja koneistuksen jäljet tuntuvat selvästi sormella kokeiltaessa. Blokkiyksikkö valmistellaan kiinnitettäväksi Intelin prosessorikannoille painamalla kaksiosainen kiinnitysrauta reunan uriin.

Asennuksessa ei tarvita takalevyä vaan emolevyn kiinnitysreikiin asennetaan muovitapit, joihin pyöritetään kierretangot. Ratkaisu ei ole erityisen tukeva ja muovitapit tuhoavat helposti kierretankojen kierteet käyttökelvottomaksi.

Prosessorin päälle puristetaan pieni määrä lämpötahnaa ja blokkiyksikkö lasketaan kierretankojen varaan prosessorin päälle. Taipuisat letkut helpottavat prosessoriblokin asettelua merkittävästi. Kierretankoihin pujotetaan lopuksi kumiprikat, jouset ja sormiruuvit, joita kiristetään vastakkaisista kulmista kunnes jouset ottavat tiukasti vastaan.

Valmiiksi asennettu kokonaisuus on tyylikkään musta ja pelkistetty. Letkujen ympärillä oleva jousi antaa jäähdytykselle massasta poikkeavan viimeistelyn. Korkeasta blokkiyksiköstä huolimatta prosessorikannan ympärille jää paljon tilaa esimerkiksi korkeille muisteille eikä yhteensopivuusongelmia pitäisi olla Intelin suunnitteluohjeita noudattavien emolevyjen kanssa.

Sisältö

  1. Esitäytetyt nestejäähdytykset prosessorille (240 mm)
  2. Alphacool Eisberg 240
  3. Cooler Master Nepton 240M
  4. Corsair H105
  5. Fractal Design Kelvin S24
  6. Raijintek Triton
  7. Lämpötila- ja melumittaukset ja subjektiivinen meluarviointi
  8. Loppuyhteenveto