Uusimmat

Scythe Kabuto II

09.11.2012 17:28 Muropaketin toimitus

Japanilainen Scythe on keikkunut jo pitkään prosessoricoolerimarkkinoiden huipulla, eikä syystä. Se on kyennyt tarjoamaan laajalla rintamalla suorituskykyisiä vaihtoehtoja. Tällä kertaa Scytheltä saatiin testiin Kabuto II, joka julkistettiin syyskuun lopulla. Täten se on siis tämän vertailun tuorein malli. Artikkelin kirjoitushetkellä Kabuto II maksaa Muropaketin Hintavertailun mukaan alimmillaan 42 euroa, joten se on tämän vertailukolmikon edullisin tuote.

Kabuto II toimitetaan Scythelle erittäin tyypillisessä värikkäässä ja jopa ylikuvitetussa pakkauksessa, jonka pinnasta voi löytää myös japanilaisia kirjoitusmerkkejä. Pakkauksen kuvitukseen on sullottu runsaasti tietoa ja kuvia, kunhan ne saa kaivettua kaiken väriloiston ja informaatiotulvan seasta. Pakkauksen sisällä cooleri on suojattu vaahtomuovipaloilla ja oheistarvikkeet ovat omassa pahvirasiassaan.

Pakkauksen toimitussisältöön kuuluu coolerin lisäksi asennusohjeet, pussi lämpötahnaa, pieni lenkkiavain sekä kiinnitystarpeet AMD- ja Intel-kokoonpanoille.

Scythe Kabuto II näyttää muita korkeammalta coolerilta, mutta se johtuu vain sen erilaisesta rakenteesta. Sen ulkomitat ovat nimittäin 132 x 140 x 130 mm ja se painaa 695 grammaa. Jäähdytyksestä huolehtii tässä tapauksessa yksi 120 mm tuuletin, joka mahdollistaa korkeamman rivaston. Yhteensopivuus luvataan kaikille viimeisimmille suoritinkannoille aina LGA 2011:een ja FM2:een asti.

Kabuto II:n rakenne perustuu korkeahkoon vaakatasossa olevaan rivastoon, kuparilämpöputkiin sekä nikkelöityyn kuparipohjaan. Koko komeuden päällä istuu 120 mm GlideStream-tuuletin, joka puhaltaa ilmaa ”top-flow”-tyyppisesti alas päin rivaston läpi. Myös coolerin pohjaosan päällä on pienempi koneistettu jäähdytyssiili, jonka tarkoituksena on haihduttaa pohjasta lämpöputkien läpi karannutta lämpöä.

C:n muotoiset lämpöputket kaartuvat kolmessa ryhmässä jäähdytysrivaston sisään. Kuparisia kuuden millimetrin putkia on kaikkiaan kuusi kappaletta. Lämpöputkien kiinnitys ripoihin on toteutettu prässäämällä ilman juotosta, joka on edullisempi, mutta lämmönsiirron kannalta huonompi tapa.

Lämpöputkien varassa oleva rakenne on tuettu coolerin alapuolelta näkyvällä 2,5 mm paksulla tukiraudalla, joka on kiinnitetty pohjan ja jäähdytysrivaston välille. Tuen todellinen hyödyllisyys jäi kuitenkin hieman kyseenalaiseksi, sillä jo paketista otettaessa rivasto osoittautui hieman vinoksi pohjaan nähden.

Kuparipohjan kontaktipinta on kooltaan 38 x 50 mm ja viimeistelyltään lähes peilikirkas. Läheltä katsottuna kuitenkin näyttäisi, että pinnan viimeistely on saatu nikkelikerroksella koneellisen kiillotuksen sijaan. Käytännön suorituskykyyn viimeistelyllä tuskin on parantavaa vaikutusta. Pinta vaikuttaisi olevan hieman keskeltä kupera, joka on nykypäivänä tyypillistä prosessoricoolereille.

Kabuto II:n mukana toimitetaan Scythen GlideStream 120 PWM -tuuletin, joka on kooltaan 120 x 120 x 25 mm. GlideStreamin erikoisuuksia ovat tavallista pienempi roottorin napa, lapojen ilmanvastusta pienentävä uritus sekä kiinnitysreikien ympärillä olevat kumiupotukset, jotka estävät värinöiden siirtymisen tuulettimesta koteloon tai cooleriin. Tuulettimen kiinnityksessä käytetään metallilankakiinnitintä, jonka päät asettuvat tuulettimen reikiin.

Scythe ilmoittaa PWM-ohjatun tuulettimen spekseiksi 0 – 1300 RPM, 0 – 26,1 dBA ja 73,39 CFM (maks). Tuulettimen johto on varustettu suojapunoksella sekä nelipinnisellä virtaliittimellä.

Kabuto II:n rivasto koostuu tarkalleen ottaen kolmesta osasta, jotka ovat yhdessä toisiinsa vain pienillä 10 mm alumiinikaistaleilla. Jokaisen kolmen osion reunat on taivutettu 45 asteen kulmaan, jonka tarkoituksena on ilmeisesti kanavoida ilmavirtaa osioiden sisään. Rivaston mitat ovat noin 132 x 115 x 50 mm, eli hyvin samaa luokkaa, kuin Phanteksissa. Rivasto koostuu 55 lamellista, jotka ovat keskimääräistä ohuempia. Mitattu ripaväli on noin parin millin luokkaa. Laatuvaikutelmassa olisi hieman parannettavaa, sillä joissain kohdissa ripaväleissä on heittoa ja päätymmäiset rivat ovat painautuneet vasten toisiaan.

Asennusohjeet on printattu kaksipuoleiselle A3:lle. Ohjeissa on käytetty erittäin selkeitä ja suurikokoisia havainnekuvia ja teksti on jätetty hieman sivurooliin. Tekstiä on kuudella eri kielellä, mutta sen vähäisen määrän ansiosta siitä ei jää sekavaa vaikutelmaa.

Kabuto II:ssa käytetään Scythen N.G.C.S.-kiinnitysmekanismia (New Generation Clip System), joka onnistuu pitämään asennustarvikkeiden määrän varsin maltillisena. Kuvassa vasemman alakulman kiinnitysraudat ja niiden yläpuolella olevat ruuvit ovat tarkoitettu Intelin LGA 2011 -suoritinkannalle. Keskellä ylhäällä olevat mekanismit ovat AMD-suorittimille ja oikeassa reunassa olevat painotappikiinnittimet ovat puolestaan Intelin LGA 775-, 1155-, 1156- ja 1366 -kannoille.

Kaikkien vaihtoehtoisten kiinnitysmekanismien asentaminen cooleriin on erittäin yksinkertaista – ne yksinkertaisesti kiinnitetään coolerin pohjan reunoille neljällä ristikantaruuvilla. Emolevyyn ei tarvitse kiinnittää mitään coolerin kiinnittämiseen liittyviä komponentteja. Esimerkkitapauksessa Kabuto II:n pohjaan on asennettu painotappikiinnittimet LGA 1155 -kantaista emolevyä varten. Tapit lukittuvat emolevyn reikiin painamalla ne pohjaan.

Teoriassa tappikiinnitysratkaisu on erittäin yksinkertainen, mutta Kabuto II:n tapauksessa asennusta hankaloittaa painotappien sijainti ahtaassa paikassa rivaston alla. Tähän kun vielä lisätään esimerkiksi prosessorikannan ympärillä sijaitsevat korkeat piirisarjan ja virransyötön jäähdytyssiilit, on sormilla varsin vähän tilaa kiinnitystappien operoimiseen.

Vaikka Kabuto II onkin saatu kiinnitettyä emolevylle tukevan tuntuisesti, Intelin vakiocoolereista tuttu muovitappeihin perustuva kiinnitysmenetelmä jää hieman epäilyttämään tämän kokoluokan coolerissa. Epäilys saattaa hyvinkin olla turhaa. Emolevylle asennettuna Kabuto II vaikuttaa testikolmikon korkeimmalta coolerilta, sillä sen alapuolelle jää vajaat 55 mm tyhjää tilaa. Tämä on tietysti seurausta siitä, ettei rivaston alapuolelle ole sijoitettu toista tuuletinta. Alapuolelle jäävä tila tarkoittaa tietysti hyvää yhteensopivuuden kannalta.

 

Sisältö

  1. Vaakamalliset prosessoricoolerit: Noctua NH-L12, Phanteks PH-TC14CS & Scythe Kabuto II
  2. Noctua NH-L12
  3. Phanteks PH-TC14CS
  4. Scythe Kabuto II
  5. Testikokoonpano ja -metodit, melumittausten tulokset ja subjektiivinen meluarviointi & lämpötilamittausten tulokset
  6. Loppuyhteenveto