3DMark Vantage: Skulltrail vedellä ja Quad SLI

14.06.2008 18:00 | Sampsa Kurri

Muropaketissa testattiin maaliskuussa Intelin kahdella neliytimisellä Core 2 Extreme QX9775 -prosessorilla ja D5400XS-emolevyllä varustettua Skulltrail-tehokokoonpanoa. 3,2 GHz:n kellotaajuudella toimivat LGA771-kantaiset prosessorit tarjosivat kahdeksan ytimen turvin testiohjelmasta riippuen 26 – 85 prosentin teholisäyksen neljään ytimeen verrattuna. Skulltrail-kokoonpano todettiin maaliskuisessa artikkelissa kuitenkin reilusti ylihintaiseksi ja sen menohaluja rajoittaa lähinnä ohjelmistokehitys, sillä suurin osa sovelluksista ei vielä osaa hyödyntää neljää saati sitten kahdeksaa ydintä.

Huhtikuun lopulla Skulltrail-kokoonpanon prosessorit jäähdytettiin kuivajäällä reilusti pakkasen puolelle ja testejä saatiin ajettua läpi lähes viiden gigahertsin kellotaajuudella. wPrime 32M -testistä saatiin tulokseksi 3,938 sekuntia ja 3DMark06 rullasi läpi kahdella AMD Radeon HD 3870 X2 -näytönohjaimella CrossFireX-konfiguraatiossa 27998 pisteen arvoisesti.

Päätimme palata kesäkuun alussa Skulltrail-kokoonpanon pariin vielä ainakin kerran, kun Futuremark julkaisi hiljattain uuden DirectX 10 -rajapintaa tukevan 3DMark Vantage -testiohjelman. Vantage tarjoaa neljä eri resoluutiolla, kuvanlaatuasetuksilla ja pistepainotuksella varustettua testiä, joista Enrty- ja Performance-presetteihin vaikuttaa prosessorin suorituskyky enemmän, kun taas High- ja Extreme-presetit ovat melko pitkälle näytönohjainriippuvaisia. Skulltrailin kahdeksan prosessoriytimen turvin lähdettiin tällä kertaa hakemaan hyvää tulosta Entry-presetissä ja siinä sivussa ajettiin läpi myös Performance-preset samoilla asetuksilla.

Prosessoreille nikkaroitiin vesijäähdytys Asetekin Waterchill -jäähdytysjärjestelmästä, johon liitettiin Zalmanin ZM-WB2 vesiblokki jäähdyttämään toista QX9775-prosessoria. Jäähdyttimen kylkeen pultattiin kaksi 120 mm tuuletinta, joiden avulla nestekierron akkuveden lämpötila saatiin pidettyä kurissa kahta prosessoria jäähdyttäessä.

Grafiikkaosastolle asennettiin Asuksen ja EVGA:n GeForce 9800 GX2 -näytönohjaimet Quad SLI -konfiguraatioon. Paremman jäähdytyksen toivossa näytönohjaimista poistettiin alumiiniset suojakuoret ja tuulettimet asetettiin Rivatunerin avulla pyörimään täydellä nopeudella. Molemmat GeForce 9800 GX2 -näytönohjaimet on varustettu kahdella G92-grafiikkapiirillä ja gigatavun muistimäärällä, joten kokoonpanon käytettävissä on yhteensä neljä grafiikkapiiriä ja kaksi gigatavua näytönohjainmuistia. Testeissä käytettiin WHQL-hyväksyttyjä GeForce 175.16 -ajureita ja käyttöjärjestelmänä Windows Vistan 32-bittistä Ultimate-versiota, sillä NVIDIAn Quad SLI -tekniikka ei ole tuettuna Windows XP:llä.

Kahdella näytönohjaimella ylikellotusvara supistuu hivenen yhteen näytönohjaimeen verrattuna. GeForce 9800 GX2 -näytönohjaimet testattiin kohtalaisen vakaiksi G92-grafiikkapiirien toimiessa 760 MHz:n, Shaderien 1910 MHz:n ja GDDR3-muistien 1160 MHz:n (2320 MHz DDR) kellotaajuudella. Kun prosessoria ylikellotetaan näytönohjaimien ohessa, joudutaan näytönohjaimien maksimikellotaajuuksista usein hieman tinkimään. Skulltrail-kokoonpanolla testeissä tyydyttiin 750/1890/1155 MHz:n kellotaajuuksiin (GPU/Shader/muistit), joilla kokoonpano oli tarpeeksi vakaa testien läpäisyyn kerta toisensa jälkeen. Suurin työ oli viilata prosessorin kellotaajuutta ylöspäin ja saada 3DMark Vantagen CPU-testit onnistuneesti läpi. Alla vielä listattuna testikokoonpanon komponentit:

  • 2 x Intel Core 2 Extreme QX9775 (3,2 GHz)
  • Intel D5400XS (Intel 5400)
  • 2 x Micron FB-DIMM DDR2 2 GB (5-5-5-18)
  • Asus & EVGA GeForce 9800 GX2
  • Seagate Barracuda SATA V 120 GB
  • Silverstone Olympus 1200 W
  • Fujitsu-Siemens P24-W (1920×1200)
  • GeForce 175.16 WHQL -ajurit
  • Windows Vista Ultimate 32-bit

Ilmajäähdytyksellä QX9775-prosessorit saatiin ylikellotettua 4080 MHz:n kellotaajuudelle 1,4375 voltin käyttöjännitteellä. Vesijäähdytyksellä prosessoreiden lämpötilaa saatiin laskettua ja sopivaksi käyttöjännitteeksi havaittiin 1,5375 volttia. BIOS tarjoaa Enhanced Power Slope -ominaisuuden turvin hieman enemmän virtaa ylikellotuspuuhissa molemmille prosessoreille.

Prosessorit saatiin vakaaksi muutaman tunnin viilaamisen jälkeen 4313 MHz:n (10,5 x 411 MHz) kellotaajuudella. Micronin FB-DIMM DDR2 -muistit toimivat väylätaajuuden kanssa samalla nopeudella (1:1 820 MHz DDR) ja 5-5-5-18-asetuksilla.

(Suurempi versio kuvaa klikkaamalla)

3DMark Vantagen Entry-presetissä saatiin ilmajäähdytyksellä aikaiseksi 4080 MHz:n kellotaajuudella noin 49700 pistettä. Vesijäähdytys prosessoreilla ja 4,1 GHz:n kellotaajuus siivittivät tuloksen vihdoin E50006 pisteeseen. Prosessorikellotaajuutta saatiin korotettua vielä sen verran, että tulos nousi reilulla parilla tuhannella E52267 pisteeseen. Entry-tuloksessa saattaa lopputulos ajosta riippuen heittää helposti jopa 500 pistettä, joten hyvä tulos vaatii testin läpäisyn lisäksi myös onnistuneen ajon.

Pisteet riittivät Futuremarkin Hall of Fame -listalla Entry-kategoriassa toiselle sijalle ja tässä vaiheessa jäätiin ruotsalaisen Kincin LN2:lla jäähdytetystä Skulltrail-kokoonpanosta noin 3000 pistettä. Taakse jäivät kuitenkin XtremeSystemsin omistaja Fugger ja Foxconnin Shamino.

(Suurempi versio kuvaa klikkaamalla)

Performance-preset ajettiin läpi täsmälleen samoilla kellotaajuuksilla prosessorin ja näytönohjaimien osalta ja tulokseksi muodostui P20655 pistettä.

Kyseinen tulos riitti nostamaan sijoituksen Hall of Fame -listalla Performance-kategoriassa 10. sijalle ja jälleen juuri ja juuri Fuggerin edelle. Muropaketin edellinen paras tulos oli P20053 pistettä, joka ajettiin kaskadikompressorilla jäähdytetyllä ja 5,2 GHz:n kellotaajuudelle ylikellotetulla Core 2 Quad QX9770 -prosessorilla, Asuksen Striker II Extreme -emolevyllä (nForce 790i Ultra SLI), DDR3-muisteilla ja GeForce 9800 GX2 Quad SLI -konfiguraatiolla.

Ensi viikolla yritämme napata 3DMark Vantagen Entry-presetin kärkisijan kuivajään turvin ja toivottavasti QX9775-prosessorit saadaan rullaamaan testeissä vakaasti viiden gigahertsin kellotaajuudella.

Keskustelu

Aika kämäset muistit. :/ Mutta hyviä tuloksia, vaikken Vantagen pistemääriin olekaan perehtynyt :)

@27, ei siihen tarvita kummoista konetta kun jopa minun koneella toimi pelattavasti kaikki paitsi viimeinen kenttä ultra-high conffeilla XP:llä. Kokoonpanon löydät foorumeiden puolelta allekirjoituksesta. Tolla vois jo pyörii kuitenkin silleen ”kunnolla” ja vähän AA:takin uskaltaa kenties laittaa. Itsellä oli 0xAA, mutta komealta silti näytti.

Miksi ihmeessä käytitte vain kahta muistipalikkaa? Varsinkaan kun niitä ei kellotettu mitenkään älyttömästi.

Skulltrailissa on neljä muistikanavaa ja kaistaleveyttä saa lisää neljällä palikalla. Nopeuslisä on helposti enemmän kuin pienellä muistien ylikellotuksella.

@ 21
Taitaapi olla A.C.Ryanin oranssi+sininen ledituuletin.

@21 vaikuttaisi AC Ryanilta. Hyvä vehje hiljennettynä tai lämpötila ohjattuna. 12V jännitteellä aivan liian äänekäs normikäyttäjälle.

Taitaa olla valmistus lopetettu, kun ei näkynyt heidän verkkosivuillaankaan mitään tietoja niistä.

Murolla on aina toi oranssi 120mm tuuletin käytös ku ajetaa markkeja. Mitäs merkkiä ja malli se on:)?

”…varustettua testiä, joista Enrty- ja…”

Enrty -> Entry

Vesijäähdytys todellakin näyttää kasatun varaston perältä löytyneistä romppeista.

Kovemmat kalikat ja latenssit sekä parempaa jäähdytystä osalle jos toisellekin niin voipi olla että kärkeen päästää 8) Gj! (ainakin entry-presetillä) . Loppuunsa tosiaan hyvät pisteet… Tuota vesijäähyä minäkin vähän katsoin että kuinkahan vanha tuo mahtaa olla mutta jos kerta jäähdyttää niin ei kai siinä :D .

väsäkkääs kupit noille korteille ja rossuille ja pistäkää vähän tasokkaammat muistit niin kärkipaikka heruu varmasti!!! hyvä SUOMI!!!

Ja vedellä kulkee, nää kärkipaikkalaiset vetelee vähän kylmemmällä kamalla…..

Onnittelut, hienoa työtä.

btw miks noin hitaat muistit ja vielä noin suurilla latensseilla?

Tuo vesijäähdytys tosiaan näyttää vanhoista romuista kasatulta, ihmeen hyvin silti jaksoi jäähdyttää.

Missä high ja extreme sarjat :)
Hienoa tulosta kieltämättä.

Miksei käytetty tehokkaampaa vesijäähdytystä? Tuo viritelmä näyttää laatikon pohjalta lojuneista osista kootulta.

Aina olisi varaa nipistää vähän lisää ;)

Näytä kaikki kommentit

Kaunista tulosta kieltämättä, kauan tweakkailu sessio kesti?
mato78.com tuloksetkin näkystä HoF shoteissa :)

Niimpä, täytyy sanoa että teillä on homma hanskassa. Hieno juttu!

@ 4

Heh, huomasin itsekin vasta nyt että tuollahan on tuommoinen hirveän pitkä silta ihan mutkalla. :)

Vai tuosta ne pisteet tuli kun siinä uutisessa missä puhuttiin niistä uusista nVidian ohjaimien 3-way sli pisteistä, kommentoin tuota tulosta ja luulin että olitte artikkelin siitä julkaissut jo ajat sitten. Huomasinpas sen ennen tätä artikkelia!

Luulen näkeväni ylipitkän SLI-sillan, vai onko sillä tarkoituskin? :)

Saisko vielä nähdä komponenttien lämmöt levossa ja rasituksessa?

Kovaa kulkee, ja hienoa työtä! Erittäin mukava nähdä suomalaisia 2. sijalla. :)

Loistavaa pojat! Hienoa nähdä suomalaisia kärjen tuntumassa!
Toivottavasti prossut venyvät ainakin sinne viiteen gigahertsiin, niin luulisi kärkipaikan irtoavan.

Muropaketin uusimmat