Uusimmat

Night Visions -vinkki 2: Rasismia, eläinrääkkäystä ja naisvihaa – Näin tehtiin Cannibal Holocaust

11.04.2016 09:26 Tuukka Hämäläinen

Dome.fi luo jo perinteeksi muodostuneen katsauksen Night Visions -festivaalin antiin. Toisena on vuorossa dokumentti Eaten Alive! kannibaalileffojen noususta ja tuhosta

Night Visions -festivaali esittää tällä viikolla Ruggero Deodaton kulttiklassikon Cannibal Holocaust (1980), jota tituleerataan usein historian rankimmaksi elokuvaksi. Jos olet menossa todistamaan, kuinka pahamaineinen kannibaalielokuva saa Suomessa teatteriensi-iltansa, suosittelemme ehdottomasti sen rinnalle toista elokuvaa NV:n ohjelmistosta, Calum Waddellin dokumenttia Eaten Alive! The Rise And Fall Of The Italian Cannibal Film.

Viime vuonna Night Visionsissa esitetystä 42nd Street Memories -dokumentista tunnettu Waddell valottaa tällä kertaa italialaisten kannibaalielokuvien 1970-luvulta seuraavalle vuosikymmenelle kestänyttä genreä, jonka merkkiteoksena Cannibal Holocaustia pidetään.

Dokumentissa seuraan genren syntyä ja kehitystä Umberto Lenzin vuoden 1972 Man from Deep Riveristä aina 1988 ilmestyneeseen Cannibal Holocaust 2:een, jossa vaiheessa tyylilaji oli jo käytännössä kuollut, unohtamatta kannibaalileffojen ontuvaa paluuta 2000-luvulla.

Cannibal Holocaust

Ääneen dokumentissa pääsevät niin ohjaajat, näyttelijät kuin asiaan perehtyneet toimittajatkin, jotka ruotivat genren merkittävimpiä teoksia ja niiden vastaanottoa. Tavallista leffadokkaria merkittävämmäksi Calum Waddellin elokuvan tekee kuitenkin sen kriittisyys. Alkuperäisasukkaiden rasistista kuvausta, naisiin kohdistuvaa misogyniaa, halpatyövoiman käyttöä kuvauspaikoilla ja eläimiin kohdistuvaa väkivaltaa ei paineta villaisella.

Tekijät toki puolustelevat tuotantoja eri aikakauden tuotteina, mutta se ei nykykatsojan silmissä juuri kohota niiden asemaa – etenkin kun Eli Roth on juuri The Green Infernolla (2013) osoittanut, että kannibaalielokuvat voivat yhä olla yhtä rasistisia.

Eaten Alive! The Rise And Fall Of The Italian Cannibal Film esittää kannibaalielokuvan historian kaikessa rujoudessaan, ilman fanidokumenteille tyypillistä hehkutusta. Tämä terävöittää dokumentin analyysia ja tekee siitä tarpeellisen kumppanin Cannibal Holocaustin kaveriksi. Kiistellyn kulttileffan katsojien on asiallista tietää, mitä he katsovat ja missä olosuhteissa se on tehty.

(Herkimmille ja eläinrakkaille katsojille tiedoksi, että monien leffojen pahamaineisia, aitoja eläimentappokohtauksia ei varsinaisesti näytetä dokumentissa, mutta niistä nähdään muutamia kuvia.)

Night Visions järjestetään Helsingissä 13.4.-17.4.2016. Eaten Alive! The Rise And Fall Of The Italian Cannibal Film ja muiden NV-leffojen tarkemmat tiedot ja esitysajat festivaalin kotisivuilla.

Tatu Junni

Olen toiminut Otavamedian eri sivustojen tuottajana ja toimittajana vuodesta 2007 lähtien. Ensin Plaza.fi:n elokuva- ja musiikkiosio Kaistalla, myöhemmin eDomessa ja Domessa, ja nykyään sitten Muropaketissa. Osallistun juttujen kirjoittamiseen aktiivisesti etenkin elokuvaosiossamme, joka on käsittelemistämme aiheista minulle läheisin.

Muropaketin uusimmat