Arvostelu: Suomea hehkuttava Where to Invade Next on herkkua Michael Moore -faneille

13.04.2016 19:42 | Aki Lehti

Whre-To-poster_FI_highEnsi-ilta: 15.4.2016.
Alkuperäisnimi: Where to Invade Next
Ohjaus: Michael Moore
Käsikirjoitus: Michael Moore
Pääosissa: Michael Moore, Krista Kiuru, Tim Walker
Pituus: 120 min
Ikäraja: K12
Idea: Michael Moore valloittaa Euroopan ja varastaa parhaat ideamme
Arvostelija: Aki Lehti

3,5/5

Bowling for Columbine -elokuvastaan parhaiten tunnettu, rakastettu ja vihattu dokumentaristi Michael Moore jatkaa seitsemän vuoden tauon jälkeen tutulla linjallaan. Hän provosoi, yksinkertaistaa ja vetää mutkia suoraksi ihmetellessään miksi Euroopassa monet asiat ovat paljon paremmalla tolalla kuin Yhdysvalloissa.

Tällä kertaa Moore ei juokse dokumentissaan tavaramerkiksi muodostunut lippalakki päässään valkoisten rikkaiden miesten perässä Yhdysvaltain maaperällä syytöksiä suoltaen, vaan lähtee ”ristiretkelle” Eurooppaan, perehtyäkseen ja viedäkseen mukanaan kotimaahansa parhaat puolet eri maista.

Hän tutustuu muun muassa italialaisten työaikoihin, norjalaisiin vankiloihin, ranskalaiseen kouluruokaan, Slovenian ilmaiseen yliopistolaitokseen, portugalilaiseen huumepolitiikkaan sekä kansainvälisissä PISA-tutkimuksissa menestyneisiin suomalaisiin kouluihin.

Vakavista ja rankoistakin aiheista huolimatta Where to Invade Next on hauskin Mooren dokumenteista, paikoin aivan puhdasta komediaa. Hän kertoo heti alussa tietävänsä etteivät eri maat ole Jenkkeihin verrattuna mitään maanpäällisiä paratiiseja, vaan niillä kaikilla olevan myös omat ongelmansa. Hän tunnustaa ”tulleensa poimimaan kukkasia, eikä keräämään rikkaruohoja”, eli näyttämään vain hyviä asioita.

Atlantin tällä puolen on Mooren elokuvan mukaan siis maita, joissa asuu luovia, toisten hyvinvoinnin omansa edelle asettavia onnellisia ihmisiä, jotka eivät usko väkivallan, sodan tai äärimmäisten rangaistuksien, vaan lähimmäisenrakkauden ja huolenpidon olevan ratkaisu eri ongelmiin. Yhdysvallat taas on hänen elokuvansa todellisuudessa maa, joka on jatkuvasti sodassa ja täynnä pelkkää köyhyyttä, kurjuutta, ahdistusta, masennusta, vallanhimoa ja ahneutta. Se on upea paikka asua, mutta vain rikkaille.

Mooren elokuvat kärjistävät asioita ja esittävät yleensä mielipiteensä absoluuttisena totuutena. Vaikka tehokeino on turhankin helppo sanoman saamiseksi perille, niin ainakin se toimii. Where to Invade Nextissä Moore sanoo kuitenkin ääneen myös ne kysymykset, jotka konservatiivinen amerikkalainen todennäköisesti ensimmäisenä esittäisi.

Moore on tällä kertaa yhtä paljon koomikko ja populisti kuin dokumentaristi. Vaikka olisit aivan eri mieltä hänen amerikkalaisittain äärivasemmistolaisten mielipiteidensä kanssa, niin elokuva on silti viihdyttävä. Hän esittää kameran edessä taas paljon hölmömpää hahmoa kuin oikeasti on. Naiivi olemus ja asioiden ihmettely huvittaa.

Tietysti Where to Invade Next on ensisijaisesti suunnattu Amerikan markkinoille, jossa se ehkä voi saada jonkun katsojan ihmettelemään Euroopan erilaisia tapoja. Katsoja rapakon tällä puolen lähinnä pyörittelee päätään tai nauraa ääneen jenkkien osittain täysin järjettömille käytännöille.

Moore ei näytä muuttuvan vanhetessaan vihaisemmaksi, vaan on nyt jopa omituisen positiivinen ja optimistinen. Hän muistuttaa katsojaa hyvien muutosten tapahtuvan usein yllättävän nopeasti, käyttäen esimerkkeinä kommunismin romahdusta ja Berliinin muurin murtumista.

Where to Invade Next on puolisen tuntia liian pitkä ja sen rytmitys paikoitellen omituinen. Sen tarkoitus ei ole vain saarnata seurakunnalle, eli viihdyttää valmiiksi jo samaa mieltä olevaa kohdeyleisöä. Tällä kertaa saattaa käydä niin, että rennon otteensa ansiosta leffa kelpaa myös toisinajattelijoille, vaikka se ei heidän mielipiteitään muuttaisikaan.

PlusMiinusNolla:

+ Aiempia elokuva hauskempi ja optimistisempi.
+ Eurooppalaisten ihmisten aito hämmästyminen jenkkien käytännöistä.
+ Mooren teeskennelty hämmästyminen eurooppalaisista käytännöistä.
– Mukana liikaa vanhaa arkistomateriaalia.
– Vähän liian pitkä.
0 Moore on jenkkivasemmiston vastine Fox Newsille.

Muropaketin uusimmat