Uusimmat

Haastattelu Crime-sarjan skottitähti Joanna Vanderham: “Kasvoin katsomalla Trainspottingia”

05.05.2022 12:44 Helinä Laajalahti

Skotlantilainen näyttelijä Joanna Vanderham esittää BritBoxissa julkaistussa Crime-sarjassa naispääosaa. Hän tunnustaa olevansa kulttikirjailija Irvine Welshin fani.

BritBoxissa voi katsoa kulttikirjailija Irvine Welshin romaaniin pohjautuvaa rikossarjaa Crime, jossa Dougray Scottin esittämän pääosan rinnalla toista pääroolia esittää skotlantilainen Joanna Vanderham. Muropaketti pääsi jututtamaan Welshin faniksi tunnustautuvaa Vanderhamia, joka on näytellyt myös tv-sarjassa Legends of Tomorrow.

Vanderham kertoo kiinnostuneensa Crimesta juuri Welshin vuoksi.

– Minua veti puoleensa se, että kyseessä on Irvine Welsh -tuotanto ja hän on skotlantilainen ikoni. Kasvoin katsomalla Trainspottingia. Elokuva näytettiin meille itse asiassa näyttelijäkoulussa ja se oli tuolloin mielestäni parasta, mitä koskaan on tehty. Kun sain mahdollisuuden olla mukana Irvine Welsh -sarjassa, se oli kuin unelmien täyttymys, Vanderham kertoo.

Vanderham esittää Crimessa etsivää nimeltä Amanda Drummond, jota näyttelijä pitää monitahoisena hahmona. Drummond esitettiin ensimmäisellä kaudella etsivänä, joka haluaa vakuuttaa muut osaamisestaan, mutta jonka taustalla lymyää salaisuuksia. Näyttelijän mukaan hahmon kerroksiin päästään tutustumaan lisää sarjan toisella kaudella.

– Olen aina halunnut etsittää etsivää. Kasvoin katsomalla rikossarjoja ja olin ihan innoissani, kun sain tietää, että pääsisin esittämään sellaista, selvittämään rikoksia ja saamaan selville vastauksen ennen katsojia.

Tv-sarjana Crime eroaa alkuperäisromaanista etenkin siinä, että se sijoittuu kokonaisuudessaan Skotlantiin. Kirjan keskeiset tapahtumathan sijoittuvat Miamiin. Vanderhamin mielestä tämä oli hyvä ratkaisu.

– Yksi syy, miksi sarja on mielestäni niin katsottava, on se, että se sijoittuu Skotlantiin ja hahmot ovat niin todellisen skotlantilaisia. Irvine Welshin fanit ovat lukeneet Crimen ja tuntevat tarinan, mutta tv-sarja tarjoaa jotain uutta, ennennäkemätöntä, mikä on kiehtovaa. Toinenkaan kausi ei muuten sijoitu Floridaan, joten sekin on uutta sisältöä. Minusta on upeaa, että Irvine kirjoittaa uutta. Hän on niin mahtava tyyppi.

LUE MYÖS: Haastattelussa Irvine Welsh – Trainspotting 3 voi yhä toteutua, mutta nyt kulttikirjailija keskittyy Crime-sarjaan.

What Maisie Knew / Joanna Vanderham

Vanderhamin elokuvadebyytti tapahtui vuonna 2012 julkaistussa Scott McGeheen ja David Siegelin ohjaamassa draamassa What Maisie Knew. Vanderham esittää siinä nuoren tytön lastenhoitajaa, joka joutuu vanhempien eron pelinappulaksi. Muissa aikuisrooleissa nähdään Julianne Moore, Steve Coogan ja Alexander Skarsgård. Millaista oli työskennellä Mooren kaltaisen legendan kanssa?

– Olin niin onnekas urani alkuvaiheessa. Totta kai lähdin New Yorkiin tekemään elokuvaa Julianne Mooren ja Alexander Skarsgårdin kanssa! Minusta tuntuu, että en silloin ihan ymmärtänyt, miten uskomatonta se oli, ja ehkä niin olikin parasta. Luulen, että jos nyt koe-esiintyisin sellaiseen elokuvaan, olisin liian hermostunut, koska tiedän nyt niin paljon.

Hänen mielestään on harmi, ettei tuon kaltaisia keskibudjetin indiedraamoja enää oikein tehdä.

– Se on joko ihan minibudjetin elokuva tai sitten suuri blockbusteri, mikä on todellinen sääli, koska What Maisie Knew’n kaltaiset elokuvat ovat niin tärkeitä. Se kuvastavat oikeita ihmisiä, niiden myötä opimme elämästä, tunteista, rakkaudesta. Ne koskettavat meitä ja muovaavat meitä. Toivoisin että niitä tehtäisiin enemmän.

Vanderham on näytellyt myös supersankarisarjassa Legends of Tomorrow, missä hän esitti viidennellä kaudella hahmoa nimeltä Atropos. Hän kertoo rakastaneensa sarjan tekoa, koska se oli niin erilaista kuin mikään muu hänen tekemänsä.

– Rakastin Legends of Tomorrow’n kuvaamista. Se oli ensimmäinen kerta, jolloin esitin CGI:llä korostettua hahmoa. Tein kaikki stunttini tietäen, että minulle lisättäisiin jälkituotannossa miekka ja supervoimia. Se oli hirveän hauskaa, sillä rakastin stunttien tekemistä. Haluaisin sataprosenttisesti tehdä sitä uudestaan.

Legends of Tomorrow

Hänellä on mielessään myös sarjakuvahahmo, joka on lähellä sydäntä ja jota hän mieluusti esittäisi. Kyseessä on David Barnettin luoma Eve Stranger, josta haastattelun jälkeen huomasimme olevankin BBC:llä suunnitteilla olevan sarjan.

– Olen tällä hetkellä aika koukussa Eve Stranger -sarjakuvaan. Hahmo on ihan mahtava. Hän kärsii tietynlaisesta muistinmenetyksestä ja herätessään löytää aina vihjeitä siitä, että pahikset käyttävät häntä hyväkseen rikosten tekemiseen. Mutta hän ei itse muista siitä mitään. Joten jos se joskus olisi tekeillä, rakastaisin esittää tuota hahmoa.

Sarjakuvahahmon lisäksi Vanderhamilla on toinen, klassisempi hahmo, joka on hänellä korkealla omalla toivelistallaan. Kyseessä on Henrik Ibsenin luoma Hedda Gabler, jota esitetään usein näytelmänä, mutta jonka elokuvaversiosta Vanderham haaveilee. Ohjaajien osalta hän haluaisi vielä joskus päästä työskentelemään joko Greta Gerwigin tai Jane Campionin kanssa.

Mitä BritBox-tuotantoja Vanderham itse sitten suosittelisi suomalaisille katsojille?

Hän kertoo, ettei tarkalleen tiedä, miten Pohjoismaissa julkaistu sisältö eroaa heidän omasta BritBoxistaan, joten sovimme, että hän tekee yleisiä suosituksia brittituotannoista.

– Sellainen vähän tuhma sarja nimeltä Adult Material. Siihen liittyy myös hauska vitsi. Olin itse kuvauksissa silloin, kun se julkaistiin ja keskustelin miespuolisen vastanäyttelijäni kanssa ja kysyin häneltä viattomasti, koska unohdin tietenkin sarjan tuhman nimen, että onko hän katsonut Adult Materialia. Ja hän vain tuijotti minua. Broadchurch on myös korkealla listallani, koska se toimi suurena inspiraation lähteenä kuvatessani Crimea. Ja sitten on myös yksi sarja, jossa itsekin olen mukana, nimeltään Dancing on the Edge.

Harmillisesti mitään Vanderhamin suosittelemista sarjoista ei ole tällä hetkellä nähtävissä Suomessa. Crimen ensimmäinen kausi on katsottavissa BritBoxissa.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat