Arvostelu Uusi brittirikossarja Crime on löysä esitys – Etenkin Irvine Welshin faneille on luvassa pettymys

29.04.2022 11:55 Helinä Laajalahti

Kulttikirjailija Irvine Welshin romaaniin pohjautuva Crime on katsottavissa BritBox-suoratoistopalvelusta. Edinburghiin sijoittuvan rikossarjan pääosaa esittää myös sarjan tuottajana toimiva Dougray Scott.

BritBox-suoratoistopalvelun uutuussarja Crime (tai pidemmin Irvine Welsh’s Crime) pohjautuu skotlantilaisen kulttikirjailija Irvine Welshin saman nimiseen romaaniin. Romaanina vuonna 2008 julkaistu Crime on jatko-osa Filthille (1998). Se kertoo jo Filthissä mukana olleesta etsivä Ray Lennoxista, joka on Filthin päähenkilön, Bruce Robertsonin huumeita vetävä poliisikaveri.

Lennoxin hahmo oli mukana myös vuonna 2013 julkaistussa, Jon S. Bairdin ohjaamassa ja James McAvoyn tähdittämässä Filth-elokuvassa, jossa hahmoa esitti Jamie Bell. Crime-sarjassa Lennoxia esittää puolestaan Dougray Scott.

Crimen ensimmäinen kausi on kuuden jakson mittainen. Se esittelee Skotlannin poliisivoimissa rikosetsivänä työskentelevän Lennoxin (Scott), joka on raitistunut, vakavoitunut ja seurustelee fiksun Trudin (Angela Griffin) kanssa.

Lennox on aikoinaan tutkinut Karkkimieheksi nimetyn sarjamurhaajan tapausta, mutta tapaus jäi selvittämättömäksi. Kun nuori Britney Hamil (Paige Green) katoaa koulumatkalla ja löytyy murhattuna, vanha tapaus nousee kummittelemaan Lennoxia ja tämän partnerina toimivaa Amanda Drummondia (Joanna Vanderham). Helpotusta ei myöskään anna miehen oma, ongelmallinen menneisyys.

Crime / Dougray Scott

Sarjan tarina eroaa Welshin alkuperäisestä romaanista muun muassa siinä, että se sijoittuu budjettihaasteiden vuoksi Floridan sijaan kokonaisuudessaan Skotlantiin. Welsh itse vastaa tarinasta yhdessä käsikirjoittaja Dean Cavanaghin kanssa.

Muropaketin haastattelussa Welsh selitti, että halusi tehdä perinteisestä, brittiläisestä poliisisarjasta eroavan rikossarjan. Crimessä tätä on kuitenkin vaikea nähdä, sillä siitä puuttuu lähes kokonaan Welshin tuotannoille tuttu kieli poskessa kirjoitettu, mustanpuhuva huumori ja tabujen rikkominen.

Sarjan olisi voinut kirjoittaa kuka tahansa.

Vakavaluontoinen Crime tuntuu nimittäin hyvinkin perinteiseltä ja tuttuun muottiin upoteltulta brittituotannolta, tosin erittäin paksulla skottiaksentilla ja Edinburghin komeilla maisemilla höystettynä. Poliisidraamojen ystäville Crime on keskinkertaista katsottavaa, mutta Welshin omaperäisten tuotantojen ystäville luvassa on pettymys.

Mukana on pieniä viittauksia Welshin muihin tuotantoihin niin tekstissä kuin visuaalisestikin, ja Skotlanti on maisemina vahvasti läsnä. Edinburghin linna, kaupunkia halkovat jyrkät portaat ja Arthur’s Seat vilahtelevat kuvassa vähän väliä, ja katuja pitkin juostaan kuin Trainspottingissa ikään.

Crime / Dougray Scott

Materiaalin heppoisuudesta huolimatta Scott antaa Lennoxilleen kaikkensa ja välillä vähän liikaakin, sillä osa kohtauksista luiskahtaa kummallisen melodraaman ja ylinäyttelemisen puolelle. Tarjolla on moneen kertaan nähty nokittelu sarjamurhaajan ja tätä jahtaavan, menneisyytensä haamujen kanssa tasapainoilevan poliisin välillä, mutta etenkin kauden loppukohtaus saa katsojan pyörittelemään silmiään epäuskoisena.

Käsikirjoituksellinen ratkaisu ei tunnu sopivan sarjan teemaan ammattitaitoisesta etsivästä.

Scottin Lennox on keskiössä ja pysyy, eikä muille hahmoille anneta paljonkaan liikkumavaraa. Vanderhamin Drummond jää täysin alikäytetyksi apulaiseksi, poliisipäällikköä esittävä Ken Stott lähentelee totaalista idioottia ja Jamie Sivesin esittämä etsivä Gillman on puolestaan kuin halpa kopio Trainspottingin Begbiestä. Myös heidän ympärilleen kirjoitetut, sekavasti kokonaisuuden keskelle leikatut lisätarinat jäävät irrallisiksi kurioositeeteiksi, joilla ei ole kunnollisia kytköksiä päätarinaan.

Crime / Dougray Scott

Crimen ensimmäinen, kuuden jakson mittainen kausi on katsottavissa kokonaisuudessaan BritBoxissa. Toinen kausi on parhaillaan työn alla.