Uusimmat

Marraskuun 2023 kaikki ensi-illat Suomen elokuvateattereissa: The Marvels, Napoleon, uusi Nälkäpeli-elokuva, Hayao Miyazakin uutuus…

31.10.2023 11:12 Muropaketin toimitus

Marraskuussa 2023 Suomen valkokankailla julkaistaan kaikkiaan 15 uutta elokuvaa. Kuukauden uutuuksia ovat muun muassa Marvel Studiosin The Marvels, Luc Bessonin Dogman, Nälkäpeli-elokuvien esiosa Balladi laululinnuista ja käärmeistä, Hayao Miyazakin uusi Poika ja haikara sekä Ridley Scottin Napoleon.

Nämä elokuvat saavat Suomessa ensi-iltansa elokuvateattereissa marraskuussa 2023:

3. marraskuuta

Ihmeiden aika (The Miracle Club)

”Thaddeus O’Sullivanin ohjaamassa draamakomediassa ikänsä miehiään passanneet Lily ja Eileen saavat mahdollisuuden matkustaa 1960-luvun Irlannin ahtaista ympyröistä Lourdesiin, kuuluisaan ranskalaiseen pyhiinvaelluskohteeseen, jossa virtaa parantavaksi kutsuttua lähdevettä itsensä Neitsyt Marian toimesta. Matkaan lähtee myös nuori äiti Dolly pienen, puhumattoman poikansa kanssa sekä vuosia poissa ollut Chrissie. Jokainen odottaa matkalta ihmeitä vain huomatakseen, että ovat jo ystävyydessään ihmeiden äärellä. Elokuvan pääosissa nähdään Oscar-palkitut Maggie Smith ja Kathy Bates sekä Laura Linney ja Stephen Rea.”

Dogman

”Luc Besson tekee paluun toimintapainotteisella kasvutarinalla elämän kolhimasta pojasta, joka löytää pelastuksen koirista ja rakkaudestaan niihin. Caleb Landry Jonesin tähdittämä elokuva esitettiin Venetsian elokuvajuhlien kilpailussa.”

“When man is in trouble, God sends him a dog.” – Alphonse de Lamartine

Sound of Freedom

”Kohua herättänyt Sound of Freedom on tositapahtumiin pohjautuva toimintatrilleri Yhdysvaltain sisäisen turvallisuuden ministeriön agentista Tim Ballardista, joka pelastaa nuoren, ihmiskaupan uhriksi joutuneen pojan. Samalla hän saa tietää, että tämän sisko on yhä ihmiskauppiaiden kynsissä. Pelastaakseen tytön Tim päättää jättää leipätyönsä ja suuntaa Kolumbiaan aikeenaan jäljittää tytön kaapanneet lapsikauppiaat. Alejandro Monteverden ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään muun muassa Jim Caviezel, Mira Sorvino, Bill Camp ja Javier Godino.”

8. marraskuuta

The Marvels

”Marvel Studiosin uusimmassa seikkailussa Carol Danvers eli Captain Marvel on napannut identiteettinsä takaisin ja saanut kostonsa. Huomaamattaan hän tulee kuitenkin järkyttäneeksi universumin tasapainoa ja saa kantaa sen seuraukset. Tutkiessaan poikkeuksellista madonreikää, hänen ja Jersey Cityn superfanin Kamala Khanin eli Ms. Marvelin sekä Carolin etääntyneen sukulaistytön ja nykyisin SABER-astronauttina toimivan kapteeni Monica Rambeaun voimat sotkeutuvat keskenään. Tämän kohtalon yhteen heittämän kolmikon on muodostettava tiimi ja opittava puhaltamaan yhteen hiileen pelastaakseen universumin ryhmänä nimeltä The Marvels. Nia DaCostan ohjaaman elokuvan pääosissa nähdään Brie Larson, Teyonah Parris ja Iman Vellani. Mukana näyttelevät myös Zawe Ashton, Seo-Jun Park, Zenobia Shroff, Mohan Kapur, Saagar Shaikh ja Samuel L. Jackson.”

10. marraskuuta

Mummola

”Tia Kouvon ohjaama ja käsikirjoittama Mummola on humoristinen ja terävä kuvaelma perhesuhteista. Joka vuosi joulun aikaan sisarukset Susanna (Ria Kataja) ja Helena (Elina Knihtilä) vierailevat perheineen vanhempiensa luona. Kuten tavallista, isoisä Lasse (Tom Wentzel) juo liikaa, isoäiti Ella (Leena Uotila) on huolissaan kaikista, lapset ovat kyllästyneitä ja sisarukset lankeavat vanhoihin riitoihinsa. Joulun jälkeen jokainen lähtee omille teilleen ja palaa arkeen. Kouvon elokuvadebyytti on tragikoominen tutkielma perhedynamiikasta, yksinäisyydestä ja yhdessäolosta — kuinka yritämme löytää yhteyden, mutta emme aina onnistu siinä.”

Lonely Castle in the Mirror

”Mizuki Tsujimuran romaaniin pohjautuva animaatio on samaistuttava tarina kasvukivuista ja odottamattomista ystävyyksistä. Koulukiusattu Kokoro on vältellyt kouluun menemistä jo viikkojen ajan. Yhtäkkiä peili Kokoron huoneessa alkaa hehkua ja Kokoro tempautuu portaalin läpi lumottuun linnaan. Kuusi muutakin nuorta on päätynyt linnaan, jossa mystinen Susikuningatar kertoo, että heidät on kutsuttu osallistumaan peliin. Nuorten tehtävänä on selvittää, mikä yhteys heillä kaikilla on. Pelissä on kuitenkin oltava tarkkana – sääntörikkeestä päätyy suden syömäksi. Vain rohkeudella voi voittaa, mutta mitä oikea rohkeus on?”

Cinéma Laika

”Kroatialainen ohjaaja Veljko Vidak taltioi Karkkilassa, kuinka Aki Kaurismäki ja kirjailija Mika Lätti rakentavat omaa elokuvateatteria vanhaan valimoon. Kierrätyspuuta, metallia ja käytettyjä huonekaluja hyödyntäen Kaurismäki ja Karkkilan asukkaat tekevät yhteistyössä Kino Laikan. Tapahtumapaikkaa ympäröivät Cadillacit, moottoripyörät, baarit ja kunnioitusta herättävä luonnon kauneus kiteyttäen elokuvan lumon. Cinéma Laika on kaikkien aikojen ensimmäinen elokuvateatterilevitykseen tehty Kaurismäki-dokumentti.”

Kuka olet, Mimmi Lehmä?

”Koko perheen animaatiossa rakastettu Mimmi Lehmä saa inspiraatiota lapsista ja haluaa tehdä oman MUUUsikaalinsa, mutta asiat menevät ihan pieleen. Pikkuveljen rakas nalle katoaa salaperäisissä olosuhteissa ja kaikki on Mimmi Lehmän syytä. ”Etkö voi olla ihan tavallinen lehmä? Silloin mitään ei tapahdu!” hänen ystävänsä Varis kysyy. Mutta juuri sitä Mimmi Lehmä haluaa välttää. Hän rakastaa sitä, kun kaikenlaisia asioita tapahtuu! Yhdessä Mimmi ja Varis alkavat seurata kadonneen nallen jälkiä.”

17. marraskuuta

Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä (The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes)

”Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä sijoittuu aikaan 64 vuotta ennen alkuperäisten Nälkäpeli-elokuvien tapahtumia ja ennen kuin Coriolanus Snowsta tuli Panemin tyrannimainen presidentti. Elokuva kertoo nuoresta Coriolanuksesta (Tom Blyth), joka on ennen niin mahtavan Snow-suvun viimeinen toivo. Vastoin tahtoaan hänet määrätään köyhtyneen Vyöhyke 12:n tribuutin, Lucy Gray Bairdin (Rachel Zegler), ohjaajaksi Nälkäpelissä. Kun Lucyn viehätysvoima lumoaa Panemin, näkee Snow mahdollisuuden muuttaa heidän kummankin kohtaloa. Hän joutuu taistelemaan myös itseään vastaan, niin hyvän kuin pahan puolesta. Elokuvan ohjaa aiemmistakin Nälkäpeli-elokuvista tuttu Francis Lawrence.”

Monica in the South Seas – Monica Etelämerellä

”Paluu lapsuuden paratiisiin. Vuosina 1924-1925 Robert ja Francis Flaherty kuvasivat Samoalla pitkän elokuvan Moana – auringon poika. Viisikymmentä vuotta myöhemmin Monica Flaherty, nuorin Flahertyjen tyttäristä, palaa kylään, jossa elokuva kuvattiin, tarkoituksenaan valmistaa ääniraita aikoinaan mykkänä tehtyyn elokuvaan. Monica in the South Seas nostaa esiin autenttisuuden ja alkuperäisyyden kysymyksiä dokumenttielokuvassa.”

Poika ja haikara (Kimitachi wa Do Ikiruka)

”Oscar-palkitun Hayao Miyazakin ensimmäisessä pitkässä elokuvassa kymmeneen vuoteen nuori Mahito-poika päätyy etsimään äitiään elävien sekä kuolleiden jakamasta rajamaailmasta. Animaatio on Miyazakin osin omaelämäkerrallinen fantasia elämästä ja kuolemasta, tarina luomisesta sekä ystävyyden merkityksestä. Käsin piirretyn elokuvan musiikin on luonut Miyazakin pitkäaikainen vakiosäveltäjä Joe Hisaishi. Tunnusmelodian esittää J-Pop -tähti Kenshi Yonezu.”

22. marraskuuta

Napoleon

”Napoleon on näyttävä toimintaeepos, joka kertoo yksityiskohtaisesti Ranskan ikonisen keisarin Napoleon Bonaparten nousun ja tuhon. Ohjaaja Ridley Scott kuvaa Bonaparten hellittämätöntä matkaa valtaan ja hänen pakkomielteistä suhdettaan elämänsä rakkauteen Josephineen. Elokuva esittelee vauhdikkaiden taistelukohtausten ohella myös Napoleonin uraauurtavia sotilaallisia ja poliittisia manööverejä. Nimiroolissa nähdään Joaquin Phoenix ja Josephinea esittää Vanessa Kirby.”

24. marraskuuta

Joyland

”Patriarkaalisen pakistanilaisperheen nuorin poika Haider liittyy salaa Bollywood-henkisen burleskiryhmän taustatanssijaksi ja huomaa pian ihastuvansa ryhmän johtohahmoon, voimakastahtoiseen transnaiseen Bibaan. Heidän tuhoon tuomitun suhteensa myötä myös muiden perheenjäsenten kipuilu perinteisten perhearvojen ja sukupuoliroolien parissa alkaa hiljalleen käydä ilmi. Cannesin elokuvajuhlien Un Certain Regard -pääpalkinnon voittanut Joyland valittiin Pakistanin ehdokkaaksi parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-kilpasarjaan.”

Ingeborg Bachmann – matka aavikolle (Ingeborg Bachmann – Reise in die Wüste)

”Margarethe von Trottan ohjaama elokuva kertoo itävaltalaisesta kirjailijasta, Ingeborg Bachmannista (1926–1973), joka valloitti runoudellaan saksankielisen kirjallisuuden miesvaltaisen linnakkeen. Elokuvassa Vicky Kriepsin esittämä Ingeborg on vielä nuori ja uransa huipulla tavatessaan näytelmäkirjailijan Max Frischin (Ronald Zehrfeld). Heidän rakkautensa on intohimoista, mutta ammatillinen ja henkilökohtainen kitka alkaa häiritä harmoniaa. Ystäviensä kanssa he matkustavat yhdessä erämaahan. Tällä matkalla Ingeborg löytää tien takaisin itseensä ja ennen kaikkea kirjoittamiseensa.”

Nallekarhun joulu (Teddybjørnens jul)

”Koko perheen jouluelokuvassa joulurauha laskeutuu hiljalleen pikkukaupunkiin, mutta paikallisilla joulumarkkinoilla on edelleen kova vipinä. Marian on markkinoilla hoitamassa äitinsä pyynnöstä vielä viimeisiä jouluostoksia, kun hän huomaa jouluarpajaisten ylähyllyllä lumoavan pienen nallekarhun. Heidän silmänsä kohtaavat, ja Marian on täysin varma, että pieni karhu yllättäen liikahtaa. Hänen on saatava tuo nallekarhu, hinnalla millä hyvänsä. Nallekarhu sen sijaan unelmoi varakkaasta omistajasta, joka veisi hänet seikkailulle suureen maailmaan. Marianin ja nallekarhun kohtaaminen käynnistää uskomattoman seikkailun kohti odottamattomia ja yllättäviä hetkiä.”

Muutokset ovat mahdollisia.