Uusimmat

Arvostelu: Amazon-sarja Tales from the Loop kertoo haikean kauniita ja koskettavia tieteistarinoita

12.04.2020 09:53 Aki Lehti

Tales from the Loop -scifi-sarja on uskollinen Simon Stålenhagin saman nimiselle kirjalle.

Intoilimme Muropaketissa ruotsalaistaiteilija Simon Stålenhagin maalauksista jo useampi vuosi sitten ja julkaisimme niistä kasatun Tales from the Loop -kirjan arvion alkuvuodesta 2016.

Reilu viikko sitten Amazonin Prime Video -palveluun tuli tarjolle Stålenhagin taideteoksiin ja lyhyisiin tarinoihin perustuva Tales from the Loop -sarja, 1980-luvun rinnakkaistodellisuuteen sijoittuva tieteiskertomus. Se siirtää kirjan tunnelman oikein onnistuneesti tv-ruudulle, ollen nostalgiassaan kuitenkin alkuperäisteoksia melankolisempi. Tales from the Loop kelvannee kaikille hyvän scifin ystäville, mutta sarjan selvä kohderyhmä ovat 1980-luvun kakarat.

Tales from the Loop -kirjan idea oli simppeli. Siinä muisteltiin lapsuutta Ruotsin maaseudulla 1980-luvulla, jossa teknologia oli huomattavasti pidemmällä kuin omassa todellisuudessamme. Muuten hyvinkin arkisissa maisemissa nähtiin jättirobotteja, leijuvia koneita ja mielikuvituksellista tekniikkaa, joka oli kuitenkin jo nähnyt parhaat päivänsä. Suuri osa 1950-luvulta peräisin olevista futuristisista keksinnöistä ja laitteista oli ruostunutta tai jopa käyttökelvotonta. Siellä täällä hiippaili dinosauruksia.

Legion-sarjasta tutun Nathaniel Halpemin luoma tv-versio unohtaa dinosaurukset onneksi kokonaan. Uskomattoman kauniissa sarjassa scifielementit ovat useassa jaksossa sivuosassa, vaikka mahdollistavatkin mielikuvitukselliset kertomukset. Tales from the Loop käsittelee elämän tärkeimpiä aiheita – rakkautta, ihmisyyttä, katumusta, ikävää, yksinäisyyttä ja kuolemaa. Unenomainen sarja sijoittuu tyyliltään jonnekin spekulatiivisen fiktion, maagisen realismin ja fantasian välimaastoon, ollen ehkä pettymys niin sanotun kovan science fictionin ystäville.

Halpem vastaa kaikkien kahdeksan jakson käsikirjoituksista, mutta jokaisella episodilla on eri ohjaaja. Mukana ovat muun muassa Mark Romanek, Andrew Stanton ja Jodie Foster. Tapahtumapaikka on harmi kyllä siirretty Ruotsista Yhdysvaltain maaseudulle, Mercer-nimiseen pikkukaupunkiin, jonka alla sijaitsee massiivinen yliluonnolliset tapahtumat mahdollistava Loop-hiukkaskiihdytin. Osa Stålenhagin kirjan viehätyksestä oli suomalaislukijalle tietysti siinä, että sen esittelemät paikat näyttivät täysin samalta kuin Suomen maaseutu. Tv-sarjan tapahtumat on onneksi sijoitettu Ohioon, joten maisemat eivät eroa liian radikaalisti taideteosten esittelemistä.

Tales from the Loopia on kutsuttu antologiaksi, jollainen se on vain osittain. Jaksot voi kyllä katsoa missä järjestyksessä tahansa, mutta parhaiten ne aukeavat kronologisesti tuijotettuna. Sarjan keskiössä on Willardin perhe ja sen kolme eri sukupolvea. Suurin osa kahdeksasta jaksosta keskittyy Willardin perheen jäseniin ja heidän omiin henkilökohtaisiin tarinoihinsa, jotka kaikki kietoutuvat toisiinsa. Jonathan Pryce esittää Russ-isoisää, perheen patriarkkaa, joka on myös heidän kaikkien elämään vaikuttavan Loopin keksijä.

Katsojalle kerrotaan Loopin tarkoituksen olevan tutkia ja yrittää vastata elämän suurimpiin kysymyksiin. Sarja ymmärtää onneksi olla tarjoamatta simppeleitä selityksiä ja painottaa vastausten löytyvän vain elämällä omaa elämäänsä, ottaen vastaan niin ilon kuin surun. Aikamatkustus, rinnakkaistodellisuudet, kaksoisolennot ja älykkäät robotit ovat sarjassa tärkeässä roolissa, mutta pääosassa on silti ihminen ja ihmisyys.

Ohjaajien, käsikirjoittaja Halpemin, lavastaja Philip Messinan ja elokuvaaja Jeff Cronenwethin luoma maailma on todella upean näköinen ja uskollinen Stålenhagin taiteelle. Silti sarjan ensimmäinen jakso tuntui vähän pettymykseltä. Toisen jakson aikana mieli muuttui, sillä sarja etenee omalla, hetkittäin varsin hitaalla tahdillaan, eikä änkeä yhteen jaksoon liikaa ideoita. Tyyli vaati vain hetken totuttelua.

Suosittelen katsomaan Tales from the Loopia hyvät kuulokkeet päässä, yksin pimeässä huoneessa mahdollisimman suurelta ruudulta. Sarja vaatii katsojaltaan kaiken huomion, sillä muuten sen suuria asioita käsittelevät, mutta osittain hyvinkin pienimuotoiset kertomukset eivät ehkä tee vaikutusta.

Tales from the Loop on varttuneemmille katsojille suunnattua scifiä, jolla on suuri sydän. Koskettava sarja tekee ehkäpä suurimman vaikutuksen niihin, jotka ovat jo itsekin ehtineet kokea runsaasti elämän tarjoamia suuria iloja ja suruja.

Tales from the Loop -sarjan ensimmäisen kauden kaikki kahdeksan jaksoa tulivat tarjolle Amazonin Prime Video -palveluun 3. huhtikuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat