Arvostelu: Black Panther -tähden 21 Bridges -elokuvassa on hyviä toimintakohtauksia – ja juuri muuta kehuttavaa ei leffassa sitten olekaan

31.03.2020 12:05 | Helinä Laajalahti

Chadwick Bosemanin tähdittämä toimintaelokuva 21 Bridges ei päässyt Suomen valkokankaille, mutta nyt se on katsottavissa nettivuokraamoissa ja Blu-ray ilmestyy toukokuussa.


Alkuperäisnimi: 21 Bridges
Ohjaus: Brian Kirk
Käsikirjoitus: Adam Mervis, Matthew Michael Carnahan
Pääosissa: Chadwick Boseman, Sienna Miller, J.K. Simmons, Stephan James, Taylor Kitsch
Pituus: 99 minuuttia
Ikäraja: K16


Chadwick “Black Panther” Bosemanin tähdittämä toimintajännäri 21 Bridges on nyt tullut tarjolle myös suomalaisiin nettivuokraamoihin. Fyysisenä versiona elokuva julkaistaan kotiteattereihin toukokuun alussa (julkaisupäivä näillä näkymin 11. toukokuuta).

Irlantilainen Brian Kirk on aiemmin ohjannut pääasiassa tv-sarjojen jaksoja. Hänen filmografiaansa kuuluu sellaisia nimiä kuin Game of Thrones, Penny Dreadful ja Luther. Toimintajännäri 21 Bridges on hänen ensimmäinen iso valkokangasohjauksensa.

21 Bridges sijoittuu öiseen New Yorkiin, missä kahden liipasinherkän rikollisen (Taylor Kitsch ja Stephan James) helpoksi suunniteltu kokaiiniryöstö menee ruhtinaallisesti pieleen ja joukko poliiseja saa rytäkässä surmansa.

Alkaa yön kestävä ajojahti, jonka aikana koko Manhattanin saari suljetaan 21 sillan (mistä johtuu elokuvan nimi) ja muutaman tunnelin matkalta. Epäonninen roistokaksikko saa kintereilleen Chadwick Bosemanin esittämän kirkasotsainen etsivän, Andre Davisin. Tämän avuksi liittyy myös huumepoliisi Frankie Burns (Sienna Miller), ja on vain ajan kysymys, milloin pakomatka katkeaa lopullisesti.

On matkaan yritetty kirjoittaa mutkiakin, ettei tiedossa olisi ihan pelkkä poliisi ja rosvo -leikki.

Rikosjännäri pyrkii ammentamaan jännitettään taistelusta aikaa vastaan, sillä poliisikaksikolle on annettu aikaa aamuviiteen saakka napata rosvot kiinni. Uusia johtolankoja löytyy kuitenkin (katsojan ja elokuvan jännitteen kannalta) harmillisen helposti – etenkin kun ottaa huomioon, minkä kokoinen pienoismaailma New Yorkin Manhattan oikein onkaan.

Toimintakohtaukset ovat näyttävän raakoja ja luodit viuhuvat vanhan ajan toimintaelokuvien tyyliin. Ohjaaja Kirk hoitaa näiden kohtausten kuvauksen kunnialla. Suurin vika on kuitenkin Adam Mervisin ja Matthew Michael Carnahanin kynäilemässä käsikirjoituksessa, sillä tarina menee jatkuvasti siitä missä aita on matalin, minkä vuoksi elokuva ei jaksa vauhdistaan huolimatta pitää otteessaan.

Rikollisilla menee yön aikana kaikki mahdollinen pieleen, mutta silti heitä kohtaan on vaikea tuntea minkäänlaista sympatiaa. Bosemanille kirjoitettu hahmo puolestaan on suorastaan ärsyttävän kliseinen poliisi traagisine syntytarinoineen ja kuolleine sankari-isineen.

21 Bridges olisi ollut huomattavasti mielenkiintoisempi, mikäli hahmoihin olisi ujutettu edes aavistus enemmän sävyjä.

Aukkoinen juoni ja hyvin perinteinen tarina rikollisista sekä hyveellisistä ja korruptoituneista poliiseista tarjoaa lopulta hyvin vähän uutta. Lahjakas Boseman kantaa elokuvaa harteillaan ja pelastaa pääroolissaan sen mitä pelastettavissa on, mutta hänenkin hahmonsa on suoraan sanottuna aika tylsä. Eikä edes yleensä aina hyvä J.K. Simmons sivuroolissa poliisipäällikkönä vakuuta.

21 Bridges on vuokrattavissa muun muassa Google Playsta ja Viaplaysta.

21 BRIDGES

2/5
”Harmillisen veltto käsikirjoitus pilaa Chadwick Bosemanin tähdittämän toimintaelokuvan, jossa olisi ollut aineksia parempaankin.”