Uusimmat

Arvostelu It-tähti Bill Skarsgård revittelee Netflixin hengästyttävässä Clark-sarjassa, joka avaa Tukholma-syndrooman taustat

05.05.2022 09:10 Helinä Laajalahti

Netflix-sarja Clark kertoo Ruotsin ensimmäisen julkkisgangsterin, Clark Olofssonin käsittämättömältä tuntuvaa tarinaa, pääosassaan Bill Skarsgård. Olofsson tunnetaan etenkin pankkirosvona, josta juontaa juurensa epätieteellinen termi Tukholma-syndrooma.

Vuonna 1973 Tukholman Norrmalmstorgilla sijaitsevassa pankissa tehtiin aseellinen ryöstö, johon liittyi kuusi päivää kestänyt panttivanki- ja piiritystilanne. Piirityksen aikana ryöstöön osallistunut Clark Olofsson loi panttivankeihinsa suhteen, jonka myötä panttivangit alkoivat suhtautua myötämielisesti kaappaajiinsa, ja jota psykologit alkoivat kutsua sittemmin Tukholma-syndroomaksi.

Netflixin sarjauutuus Clark ei kuitenkaan ole pelkkä Norrmalmstorgin ryöstö, vaan tuo kyseinen tapaus on vain yksi pieni osa kuuden jakson mittaista, häröilevän komediallista minisarjaa, joka avaa ruotsalaisen julkkisrikollisen hillitöntä elämää lain väärällä puolen.

Sarja pohjautuu Olofssonin omiin muistelmateoksiin – hänen totuuksiinsa ja valheisiinsa, kuten sarja katsojaa jaksojen alussa muistuttaa. Sellaiselta se pääasiassa tuntuukin – itserakkaan narsistin omakehulta silmäniskujen kera. Tarinaan on kuitenkin upotettu myös ulkopuolinen kirjailija, joka päättää jättää muistelmateoksen julkaisematta Olofssonin kiellettyä häntä haastattelemasta lähipiiriään.

Tämän tarinajuonteen myötä sarja saa uutta näkökulmaa rikkinäisestä ja väkivaltaisesta lapsuudesta sekä Olofssonin läheisiinsä kohdistamasta epävakaudesta.

Clark

Clark alkaa hahmon syntytarinana siitä, kuinka Olofsson päätyy rikolliselle tielle heti nuorena ja kuinka hänen kiinnostuksensa naisiin määrittelee hänen toimiaan. Olofsson esitetään äärimmäisen itsevarmana, toimiensa seurauksista välittämättömänä nuorukaisena, joka elää vankilassa kuin kotonaan – vaikkakin karkaaminen on hänellä päällimmäisenä mielessä.

Clark tekee rötöksiä, jää kiinni, passitetaan vankilaan, karkaa vankilasta, iskee naisen, rötöstelee, ja sykli alkaa jälleen alusta. Hän valehtelee ja käyttää ihmisiä hyväkseen, mutta on samalla hurmaavan kohtelias ja karismaattinen mies, joka kiertää puolelleen ihmiset sukupuoleen katsomatta. Jopa poliisissa ja vanginvartijoiden keskuudessa häneen suhtaudutaan positiivisen huvittuneesti.

Sarjan kaikki hahmot ovat ihmisen karikatyyrejä ja esimerkiksi Clarkin elämän naiset jätetään juuri niin yksiulotteiseksi kuin Olofsson heidät elämässään näkee. Tämä on selkeästi tekijöiden tyylikeino, jolla korostetaan nimihahmon välinpitämätöntä suhtautumista kaikkea ympärillään olevaa kohtaan.

Positiivissävytteisestä ja humoristisesta vireestä huolimatta Clark ei kerro tarinaansa täysin tyhmän naurettavalla tavalla. Kritiikki miehen toimia kohtaan on puettu hienovaraisemmin rivien väliin sarkasmiksi, joka onnistuu kääntämään Olofssonin itsekeskeisiä toilailuita häntä itseään vastaan.

Clark / Bill Skarsgård

Netflix-sarjassa pääosaa esittää viime vuodet Hollywoodin puolella muun muassa It-elokuvien Pennywisena komeaa uraa tehnyt Bill Skarsgård, joka pitkästä aikaa pääsee revittelemään omalla äidinkielellään. Skarsgård istuu rooliin täydellisesti, koska hänestä huokuu juuri sellaista poikamaisen omahyväistä karismaa ja ilmeikkyyttä, jolla Olofssonin hahmosta tehdään yhtä aikaa rakastettava ja ärsyttävä.

Skarsgårdien näyttelijäklaani on myös jälleen saanut uuden lisäyksen. Sarjassa nuorta Clarkia nimittäin esittää Billin velipuoli Kolbjörn Skarsgård.

Clarkin ohjaajana ja yhtenä käsikirjoittajista toimii Grammy-palkittu musiikkivideoiden ohjaaja Jonas Åkerlund, joka on aiemmin ohjannut myös muun muassa elokuvat Lords of Chaos ja Polar. Musiikkivideotausta näkyy vahvasti myös Clarkissa, jonka vauhdikasta rytmiä tahdittavat monenlaiset visuaaliset tyylikeinot ja efektit.

Leikkaustyylinsä osalta sarja tuntuukin kuin katsoisi kuuden tunnin mittaista, hengästyttävällä vauhdilla etenevää ja viihdyttävää musiikkivideota.

Kuusiosainen Clark julkaistaan Netflixissä 5. toukokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat