UUSIMMAT

Arvostelu: It Comes at Night on vuoden parhaita elokuvia

28.06.2017 13:32 | Aki Lehti

Trey Edward Shultsin ohjaama pienen budjetin kauhuelokuva on ahdistava kokemus.


Ensi-ilta: 30.6.2017. / Alkuperäisnimi: It Comes at Night / Ohjaus: Trey Edward Shults / Käsikirjoitus: Trey Edward Shults / Pääosissa: Joel Edgerton, Kevin Harrison Jr., Carmen Ejogo / Pituus: 97 minuuttia / Ikäraja: K16


Pari kuukautta sitten ehdin julistaa Jordan Peelen Get Outin vuoden parhaimmaksi kauhuelokuvaksi, mutta nyt ensi-iltaan tuleva Trey Edward Shultsin It Comes at Night -pelottelu on vähintään yhtä hyvä. Elokuvia yhdistää se, ettei kumpikaan niistä edusta oikein mitään perinteistä kauhugenreä.

Get Out oli kauhuelokuvan lisäksi myös komedia, poliittinen kannanotto ja satiiri. It Comes at Nightin voisi helposti luokitella kauhun sijaan trilleriksi, ellei se olisi aivan julmetun ahdistava.

Elokuvan alkuasetelma tuntuu väsyneeltä, jo sataan kertaan aiemminkin nähdyltä: maailmassa riehuu tappava pandemia ja Joel Edgertonin esittämä Paul-isä on eristäytynyt maailmasta vaimonsa ja poikansa kanssa keskellä metsää sijaitsevaan mökkiin. Alkuminuuttien aikana näemme vanhan miehen, jonka iho on täynnä kamalia paiseita ja suusta valuu veren ja jonkin mustan mönjän sekoitusta. Onko hän muuttumassa taudin ansiosta zombiksi tai joksikin vielä kamalammaksi? Sitä ei kerrota, mutta se paljastetaan että kyseessä on Paulin appiukko, jota hän ampuu päähän, polttaa ruumiin ja hautaa sen poikansa Travisin (Kelvin Harrison Jr.) kanssa kaasunaamarit päässä metsään.

Suurin osa ihmiskunnasta on kuollut ja jäljellä olevat yrittävät suojautua niin sairaudelta kuin toisiltaankin. Pimeästä metsästä ei ilmesty eläviä kuolleita, eikä mitään muutakaan yliluonnollista. Pahin uhkä tappavan taudin lisäksi ovat muut aivan tavalliset ihmiset, ruuan ja juomaveden ollessa ilmeisen vähissä.

Elokuva ei esitä hahmojaan hyvinä tai pahoina. Paul päättää päästää Christopher Abbottin esittämän Willin perheineen sisään suojapaikkaansa, koska järjestelystä hyötyvät kaikki ja joukossa on voimaa. Kaksi kolmihenkistä perhettä saman katon alla on kuitenkin liikaa, ja kauhu, ahdistus ja uhka eivät tulekaan lopulta ulkoapäin, vaan ne syntyvät tavallisten ihmisten tahdosta tehdä kaikkensa rakkaimpiensa eteen.

It Comes at Night on kertomus yrityksestä säilyttää normaaliuden tunne ja jonkinlainen arki epätavallisen tilanteen keskellä ja toivosta olla edelleen osa toimivaa yhteiskuntaa, vaikka se on jo romahtanut. Vaikka loogisesti selviytyminen olisikin helpompaa kun ympärillä on useita ihmisiä, niin halu suojella perhettä ajaa kaiken muun ohi ja saa ihmiset tekemään kamalia asioita.

Epätoivon ja rakkauden motivoimien ihmisten kertomus ei noudata perinteisen kaupallisen kauhun kaavaa, eikä tarjoa helpotuksen hetkeä, vaan antaa katsojan viedä kamaluudet mukanaan kotiin mietittäväksi. Harvoin tulee vastaan kauhuelokuvaa, joka jää vaivaamaan useaksi päiväksi.

 

IT COMES AT NIGHT”It Comes at Night ei ole vain yksi vuoden parhaista kauhuelokuvista, vaan yksi vuoden parhaista elokuvista, genrestä riippumatta.”