Arvostelu | Disneyn huvipuistoajeluun pohjautuva Jungle Cruise on hampaaton Pirates of the Caribbeanin ja Indiana Jonesin sekoitus

30.07.2021 10:00 | Helinä Laajalahti

Dwayne Johnson, Emily Blunt ja Jack Whitehall tähdittävät Disneylandin klassiseen huvipuistoajeluun pohjautuvaa koko perheen seikkailuelokuvaa Jungle Cruise.


Jungle Cruise julisteEnsi-ilta: 30. heinäkuuta 2021
Alkuperäisnimi: Jungle Cruise
Ohjaus: Jaume Collet-Serra
Käsikirjoitus: Michael Green, Glenn Ficarra, John Requa
Pääosissa: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti, Edgar Ramirez
Pituus: 128 minuuttia
Ikäraja: K12


Jungle Cruise -jokiseikkailu on toiminut Disneyland-teemapuistojen vetonaulana 1950-luvulta lähtien. Tuosta huvipuistoajelusta on tehty nyt koko perheen Disney-seikkailuelokuva hyvin samaan tapaan kuin Pirates of the Caribbean -ajelusta, josta tehtiin ensimmäinen, Johnny Deppin, Keira Knightleyn ja Orlando Bloomin tähdittämä elokuva vuonna 2003.

Jungle Cruise -elokuvan tarina sijoittuu 1900-luvun alkupuolelle ja saattelee sankarit jokiseikkailulle läpi monenlaisia vaaroja tihkuvan Amazonasin. Tarinan keskiössä nähdään Emily Bluntin esittämä brittitutkija Lily, joka suuntaa Amazonasin perukoille etsimään legendaarista elämän puuta, jolla myytit kertovat olevan parantavia voimia.

Mukanaan Jack Whitehallin esittämä veljensä McGregor, Lily suuntaa Brasiliaan ja turvautuu Dwayne Johnsonin esittämän Frankin venepalveluun päästäkseen perille kohteeseensa läpi vaarallisen viidakkoseudun. Frankilla on kuitenkin oma kyseenalainen menneisyytensä – ja nykyisyytensä, johon kuuluu muun muassa Paul Giamattin esittämä, hieman liikaa auringossa aikaa viettänyt velkoja.

Lily ei kuitenkaan ole ainoa myyttistä puuta etsivä taho. Kilpajuoksuun Amazonilla osallistuu myös Jesse Plemonsin esittämä, omalaatuinen saksalaisprinssi sekä joukko yliluonnollisia voimia.

Jungle Cruise / Dwayne Johnson, Emily Blunt

Jungle Cruise lähtee käyntiin vauhdikkaana koko perheen seikkailuna naispuoliselta Indiana Jonesilta vaikuttavan, määrätietoisen ja sanavalmiin Lilyn ja tämän koomiseksi apuhahmoksi suunnitellun veljen mukana. Johnsonin Frank tarjoaa tarinaan lihasta ja paikallistuntemusta, mutta myös romantiikan kohteen.

Lällyromantiikasta huolimatta Johnsonin ja Bluntin kemiat pelaavat hyvin yhteen. Huonoja vitsejä laukova mutta ystävällinen lihaskimppu on juuri sellainen ihminen, jonka kanssa uskaltaisi lähteä vaaralliselle seikkailulle syvälle viidakkoon. Bluntin Lily puolestaan on oman aikansa sukupuolirooleja rikkova, hurmaavan maanläheisellä älyllään Johnsonin lihasten tasolle nouseva hahmo, joka ei jää kenenkään jalkoihin.

Elokuvan on ohjannut muun muassa haijännäristä The Shallows tunnettu Jaume Collet-Serra. Käsikirjoituksesta vastaavat puolestaan Glenn Ficarra ja John Requa, jotka muistetaan esimerkiksi elokuvien Bad Santa ja I Love You Phillip Morris takaa. Jungle Cruisesta puuttuvat kuitenkin niin hampaat kuin muukin terävyys, ja luvassa on tuttuja rakenteita ja tarinankäänteitä sisältävä pehmoseikkailu.

Jungle Cruise / Dwayne Johnson

Alkuvauhtien jälkeen Jungle Cruise uhkaa etenkin hahmogalleriansa osalta levitä liikaa ja yli kaksituntinen elokuva muuttuu jatkuvasti etenevästä toiminnasta huolimatta tylsäksi. Huidotaan vähän sinne ja tänne, juostaan ja hypitään viidakossa, koitetaan heittää väliin jotain hauskaksi tarkoitettuja lausahduksia, sekoitetaan joukkoon läjä CGI-käärmeitä, eikä soppa lopulta ei jaksa kiinnostaa enää oikein ketään.

Pituutta elokuvalla on tarinan jäntevyyteen nähden auttamattomasti liikaa, sillä loppuhuipennukseen mennessä ainakin aikuiskatsojan mielenkiinto on jo ehtinyt herpaantua.

Elokuvan CGI-eläimet ovat kyllä suhteellisen aidon näköisiä ja Amazonin viidakko kiemurtelevine jokineen ja jyrkkine vesiputouksineen komeaa katsottavaa. Tunnelmaltaan ja visuaaliselta ilmeeltään Jungle Cruise muistuttaa vahvasti Pirates of the Caribbean -elokuvia etenkin yliluonnollisten tarinankäänteidensä ja hahmojensa osalta.

Samalla siitä tulee mieleen Kadonneen aarteen metsästäjät, mutta huomattavasti perheystävällisemmässä muodossa – eli saksalaisten naamoja ei sulatella samaan tapaan tällä kertaa.

Jungle Cruise / Dwayne Johnson, Emily Blunt, Jack Whitehall

Jungle Cruise julkaistaan 30. heinäkuuta samaan aikaan elokuvateattereissa ja Disney+-palvelun lisämaksullisessa Premier Access -osiossa.

 

JUNGLE CRUISE
2,5
”Disneylandin huvipuistoajeluun pohjautuva Jungle Cruise on pituudella pilattu ja pehmoinen koko perheen seikkailu, josta puuttuu tarinallinen terävyys vaikka Dwayne Johnsonin ja Emily Bluntin välinen kemia toimiikin.”