Uusimmat

Arvostelu Will Smithin Gemini Man on halju toimintaleffa, jossa ei toimi edes toiminta – ”Ei uskoisi Ang Leen ohjaamaksi”

08.10.2019 20:01 Helinä Laajalahti

Ang Leen ohjaama Gemini Man esittelee Will Smithin tuplaroolissa, joista toinen on digitaalisesti nuorennettu. Teknisesti historiaa tekevä toimintaelokuva näytetään normaaliin verrattuna yli kaksinkertaisella kuvataajuudella.


Ensi-ilta: 11.10.2019
Alkuperäisnimi: Gemini Man
Ohjaus: Ang Lee
Käsikirjoitus: David Benioff, Billy Ray & Darren Lemke
Pääosissa: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen & Benedict Wong
Pituus: 118 minuuttia
Ikäraja: 12


Ang Lee tunnetaan ohjaajana, joka haluaa tutkia uusia tapoja tehdä elokuvaa. Brokeback Mountainista vuonna 2006 ja Piin elämästä vuonna 2013 ohjaus-Oscarin voittanut, Hiipivä tiikeri, piilotettu lohikäärme -seikkailunkin ohjannut Lee jatkaa uuden elokuvansa myötä muun muassa kuvaterävyyden tutkiskelua.

Leen edellinen elokuva, vuonna 2016 julkaistu Billy Lynn’s Long Halftime Walk jäi Suomessa kokonaan ilman elokuvateatterijulkaisua. Elokuva oli historian ensimmäinen, joka on kuvattu nopeudella 120 fps ja tällä ohitettiin Peter Jacksonin Hobitti-elokuvien kuvataajuus, joka oli 48 kuvaa sekunnissa. Perinteisessä elokuvassahan nähdään “vain” 24 kuvaa sekunnissa.

Myös Gemini Man on kuvattu 120 kuvaa sekunnissa -nopeudella, mutta valmis elokuva projisoidaan tästä taajuuteen 60 fps, jonka kerrotaan olevan lähempänä sitä, mitä ihmissilmä luonnossa näkee.

Kuvataajuus ei ole ainoa Gemini Manin tekninen erikoisuus. Äärimmäisen tarkan kuvan lisäksi siinä nähdään pääosaa esittävä Will Smith tuplaroolissa – toinen näistä rooleista on kuitenkin 30 vuotta nuorennettu versio viisikymppisestä näyttelijästä.

Tuplahahmo on luotu Smithin olemuksen pohjalta kokonaan digitaalisesti ja Wetan efektitehdas onnistuukin työssään suhteellisen hyvin. Junior näyttää erittäin hyvin tehdyltä pelihahmolta, jonka aitouden puute erottuu kunnolla vain niissä kohtauksissa, missä hänet nähdään yhdessä alkuperäisen Smithin kanssa. Ongelma on juuri liian helpossa vertauksessa aitoon asiaan. Silmistä, suun ympäryksestä ja niiden synnyttämistä ilmeistä erottaa, ettei kyseessä ole oikea näyttelijä.

Silti, uskomattomaan suuntaan olemme menossa ihmisten luomisessa elokuviin lähes tyhjästä. Tämä laittaakin miettimään aidon näyttelijän roolia tulevaisuuden elokuvissa. Stanislaw Lemin 1970-luvulla kirjoittamaan tieteisromaaniin pohjautuvan The Congressin (2013) tulevaisuudenkuva alkaa olla täällä.

Gemini Man kertoo Smithin esittämästä, valtion viranomaisille työskentelevästä palkkatappajasta nimeltä Henry Brogan, joka päättää viimeisimmän tehtävänsä jälkeen jäädä eläkkeelle. Hänen viimeisessä tehtävässään on kuitenkin jotain hämäräperäistä, ja alkaessaan tutkia huhujen paikkansapitävyyttä Henry saa kannoilleen tehokkaan varjon, joka tuntuu ennakoivan hänen jokaisen liikkeensä.

Yhdessä Mary Elizabeth Winsteadin esittämän, nuoren agentin sekä vanhan ystävänsä Baronin (Benedict Wong) kanssa Henry matkaa Kolumbiaan ja Budapestiin etsimään vastauksia.

David Benioffin, Billy Rayn ja Darren Lemken käsikirjoitus on tieteistoimintaelokuvaksi heppoinen. Tämä on ehkä tarkoituksellista ja sillä halutaan yleisön kiinnittävän enemmän huomiota uuteen tekniikkaan.

Kristallinkirkas 3D+ -kuva on kyllä terävä ja tarkka, niin tarkka, että silmät tahtovat karkailla välillä liikaakin tutkimaan ympäristön yksityiskohtia ja keskittyminen varsinaiseen pakoretkeen herpaantuu. Miljöökuvauksissa ja toimintakohtauksissa tämä tarjoaa silmäkarkkia, missä nopeakaan toiminta ei mene blurriksi niin kuin usein on käy. Etenkin elokuvan loppupuolella nähtävä taistelukohtaus potkuineen ja akrobaattisine liikkeineen näyttää niin hyvältä, että sitä voisi katsoa repeatilla useammankin kerran putkeen.

Äärimmäisen terävästä kuvasta tulee kuitenkin ongelma etenkin lähikuvissa. Niissä kuva tuntuu latistuvan, kuin katselisi saippuasarjan ihmisiä keskustelemassa keskenään. On hämmentävää kuinka ison budjetin elokuva näyttää lopulta, kaikesta huipputekniikasta huolimatta, suorastaan halvalta. Lue elokuvan tekniikasta useamman Muropaketin toimittajan arvio täältä.

Gemini Man on toimintaelokuvana keskivertoa heikompaa kauraa ja ihmetyttääkin, miksi lahjakas Lee on valinnut tämän materiaalin uuden tekniikkansa testialustaksi. Käsikirjoitus on reikäinen kuin emmentaljuusto ja juonenkäänteiltään epäuskottava. Jännitystä ei ole ja paria tyylikästä taistelukohtausta lukuunottamatta se ei toimi edes toimintansa osalta.

Syyksi nähdä elokuva jääkin ainoastaan kiinnostus uutta teknologiaa kohtaan sekä tietenkin Will Smith.

GEMINI MAN

2/5

”Käsikirjoitukseltaan tökerö ja jännitteetön Gemini Man luottaa Will Smithin karismaan ja uraauurtavaan teknologiaansa. Perinteisesti lahjakkaan Ang Leen elokuvaksi sitä ei kuitenkaan uskoisi.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat