Uusimmat

Arvostelu: HBO:n elokuvaversio Fahrenheit 451 -scifi-klassikosta on kuin tahaton parodia

27.05.2018 12:02 Aki Lehti

HBO:n adaptaatio Ray Bradburyn Fahrenheit 451 -klassikosta ansaitsisi itse saada liekinheittimestä.

Ray Bradburyn vuonna 1953 ilmestynyt tieteiskirjallisuusklassikko, edelleen ajankohtainen dystopiakuvaus Fahrenheit 451 lienee kaikille tuttu. Sen päähenkilö on palomies Guy Montag, jonka tehtävänä ei suinkaan ole sammuttaa tulipaloja, vaan sytyttää niitä. Tulevaisuuden Yhdysvalloissa valtio kontrolloi ihmisiä roskaviihteellä, kaiken kirjallisuuden ollessa kiellettyä. Montag kollegoineen polttaa löydettyjä kirjoja liekinheittimellä, mutta hänen uusi naapurinsa saa miehen kyseenalaistamaan tehtävänsä ja koko hallitsevan yhteiskuntajärjestelmän.

HBO:lle täytyy antaa pisteet rohkeudesta ylipäätään tarttua arvostettuun teokseen ja tehdä siitä oma, päivitetty versionsa. Kanavan tv-elokuvasta löytyy muutamia muutoksia, jotka toimivat vallan passelisti, mutta kokonaisuutena Fahrenheit 451 on kuin parodia alkuperäisteoksesta. Asiansa osaavasta ohjaaja-käsikirjoittajasta ja passeleista näyttelijöistä huolimatta lopputulos ei pysy kasassa lainkaan.

Bradburyn kirjan ilmestyessä huolenaiheena oli televisio ja sen ihmisiä tyhmentävä vaikutus, mutta uusi elokuva on tietysti muokattu nykyhetkeen sopivaksi. Se yrittää ottaa kantaa internetin, älypuhelinten ja sosiaalisen median vaikutuksiin, mutta dystopiakuvaus on aivan liian sekava, rymistellen eteenpäin liian nopeasti, onnistumatta sanomaan oikeastaan mitään tärkeää.

Leffan kuvasto toimii, ja tunnelma on hetkittäin kohdillaan. Isolla budjetilla tehty teos lainaa Blade Runneria, synkän kaupungin ollessa täynnä pilvenpiirtäjiä, joiden julkisivut toimivat propagandaa suoltavina jättimäisinä screeneinä, näyttäen sankareina pidettyjen palomiesten tehtäviä suorana lähetyksenä, jota kuitenkin sensuroidaan ja editoidaan valtaapitävien ihmisille syöttämään narratiiviin sopivaksi. Aivopestyn kansan näkemä materiaali vain tukee heille jo myytyä valheellista versiota täydellisestä yhteiskunnasta.

Guy Montagin osassa nähdään Michael B. Jordan, joka yrittää roolissaan parhaansa, mutta ei tällä kertaa onnistu tekemään hahmostaan uskottavaa. Syy ei ole näyttelijässä itsessään, vaan ohjaajanakin toimivan, hienosta 99 Homes -elokuvasta tutun Ramin Bahranin käsikirjoituksessa. Montagin muutos käskyjä noudattavasta ja orjallisesti ohjeita seuraavasta palomiehestä hallitsevan yhteiskuntajärjestyksen kyseenalaistajaksi ja lopulta kapinalliseksi ei ole millään tasolla uskottava.

Yhtenä hetkenä lähes lukutaidoton palomies huutaa valtion hyväksymiä iskulauseita ja hetkeä myöhemmin hän lukee Dostojevskin Kirjoituksia kellarista -kirjaa, joka muuttaa hänen mielipiteensä ja koko elämänsä. Ohjaaja-käsikirjoittaja Bahran ei selitä millään tavalla mitä palomies oikein saa teoksesta irti, joka aiheuttaa hänen radikaalin muutoksensa. Epäselväksi jää myös miten muutaman sanan lauseita aiemmin lukemaan kykenyt mies ylipäätään edes pystyy kahlaamaan teoksen läpi ja sisäistämään sen sanoman.

Oscareita kahmineessa The Shape of Water -elokuvassa tahallisen sarjakuvamaisen pahisroolin taitavasti näytellyt Michael Shannon vetää tällä kertaa roolinsa läpi aivan autopilotilla. Montagin esimiehen Kapteeni Beattyn on tarkoitus olla paljon muutakin kuin yksiulotteinen ilkiö, mutta käsikirjoitus ei onnistu siinäkään. Yrityksestä huolimatta kapteeni on periaatteessa vain perinteinen leffapahis. Monipuolisia rooleja aiemmin tehneen Shannonin kannattaisi tässä vaiheessa uraansa harkita roolejaan todella tarkkaan, ettei hän päädy vain esittämään samaa hahmoa leffasta toiseen.

Nykytrendin mukaisesta Fahrenheit 451 änkee mukaan mahdollisimman paljon toimintaa, joka varsinkin loppupuolella menee överiksi. Leffa ei tunnu missään vaiheessa fiksulta scifilta, vaan lähinnä sekoitukselta futuristista trilleriä ja toimintaelokuvaa.

Jos Fahrenheit 451:n tarinan haluaa nähdän elokuvamuodossa, niin Francois Truffaut’n vuoden 1966 versio on huomattavasti parempi valinta. Siinäkin on omat vikansa, mutta HBO:n versioon verrattuna se on mestariteos. Vuoden 2018 Fahrenheit 451 on hyvin lähellä tahatonta parodiaa ja ansaitsisi itse tulla poltetuksi liekinheittimellä.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat