Uusimmat

Arvostelu Hiljainen paikka, osa 2 on erittäin pätevä jatko-osa vuoden 2018 yllätyshitille

09.06.2021 20:00 Helinä Laajalahti

Vuonna 2018 ilmestyneen Hiljainen paikka -kauhuhitin jatko-osa jatkaa Emily Bluntin johtaman perheen matkaa hirviöiden kansoittamassa, hiljaisessa maailmassa.


Ensi-ilta: 11.6.2021
Alkuperäisnimi: A Quiet Place, Part II
Ohjaus: John Krasinski
Käsikirjoitus: John Krasinski
Pääosissa: Emily Blunt, Cillian Murphy, Millicent Simmonds, Noah Jupe & Djimon Hounsou
Pituus: 97 minuuttia
Ikäraja: K16


Näyttelijänä paremmin tunnetun John Krasinskin ohjaama kauhuelokuva Hiljainen paikka (A Quiet Place) ihastutti vuonna 2018 niin suurta yleisöä kuin kriitikoitakin – Muropaketin arvostelussa sitä kehuttiin jopa yhdeksi ”vuoden parhaaksi kauhuelokuvaksi”. Elokuva sijoittuu maailmaan, missä kuulon perusteella metsästävät avaruuden örkkimörkit ovat tappaneet ihmiskunnan sukupuuton partaalle ja vain kourallinen erittäin hiljaa eläviä ihmisiä koittaa selvitä tässä ympäristössä.

Pienellä budjetilla tehty kauhuelokuva keräsi lippukassoilla mukavan tuloksen ja jatko-osan piti tulla alun perin jo viime vuonna. Korona kuitenkin siirsi ensi-iltaa vuodella eteenpäin.

Vaikka alun perin Krasinski halusi antaa jatko-osan ohjaus- ja käsikirjoitustehtävän jollekin muulle tekijälle, lopulta hän päätyi sekä kirjoittamaan että ohjaamaan elokuvan itse. Hiljainen paikka, osa 2 vie ensimmäisen elokuvan jälkeiseen maailmaan, mutta aloittaa tarinan “Päivästä 1” eli siitä, jolloin örkkimörkit valtasivat maapallon – näin Krasinski itsekin pääsee näyttäytymään valkokankaalla.

A Quiet Place Part II /MIllicent Simmonds

Ensimmäisten elokuvan karmaisevan päätöksen jälkeen Emily Bluntin esittämä Evelyn laittaa vastasyntyneen vauvansa happinaamarin kanssa laatikkoon ja lähtee kolmen lapsensa kanssa etsimään muita eloonjääneitä. Kun kädet täynnä oleva äiti keskittyy lähinnä hengissäsäilymiseen tässä hetkessä, kuuro Regan (Millicent Simmonds) jatkaa teknisesti neuvokkaan isänsä jalanjäjissä kehittelemällä keinoja hirviöiden kukistamiseen.

Nelikko löytää tiensä Cillian Murphyn esittämän Emmetin turvapaikkaan hylättyyn terästehtaaseen. Näin itsekin kaiken menettänyt mies joutuu miettimään elämänarvojaan ja ihmisyyttään uudestaan.

Hiljainen paikka, osa 2 on alkuperäisen elokuvan jatko-osana erittäin pätevä. Se jatkaa tarinaa kiinnostavalla ja toimivalla tavalla toistamatta liikaa aiempia tapahtumia. Juoneen on saatu ujutettua uusia ulottuvuuksia, jotka kiinnittyvät saumattomasti alkuperäiseen, eikä elokuvasta juuri jatko-osana ole paljonkaan pahaa sanottavaa.

A Quiet Place Part II / Cillian Murphy

Ensimmäisen elokuvan keskiössä käsiteltiin vanhempien suurinta pelkoa, lastensa menettämistä. Perheen suojeleminen hinnalla millä hyvänsä jatkuu myös jatko-osassa, mutta nyt lapsillekin annetaan tilaa kasvaa hahmoina.

Se, mikä teki Hiljaisesta paikasta niin erinomaisen elokuvan, oli sen yllätyksellisyys ja hiljaisuuden vaatimuksesta kumpuava vaaran tunne, jota harvoin pääsee elokuvaa katsoessaan samalla tapaa tuntemaan. Jatko-osassa tilanne on jo tuttu, mikä sinällään latistaa tunnelmaa. Juonessa täytyy siis ottaa haltuun muita tapoja luoda jännitettä.

Tämä syntyy erottamalla hahmoja toisistaan, seikkailemaan ja pärjäämään omillaan. Blunt loistaa roolissaan edellisen elokuvan tapaan, mutta hänen hahmonsa joutuu tällä kertaa jäämään hieman taka-alalle. Jo ensimmäisessä elokuvassa vakuuttanut, oikeastikin kuuro Simmonds nousee nimittäin jatko-osan selkeäksi tähdeksi, jonka neuvokkuus yhdistettynä lapsen herkkyyteen luo elokuvalle sen sydämen.

Hiljainen paikka, osa 2 ei onnistu yllättämään ja jännittämään tarinan mukana aivan samalla tapaa kuin alkuperäinen elokuva. Juoneen on ujutettu muutamia todella kliseisiä säikäytyksiä ja ennalta-arvattavia juonenkäänteitä, minkä vuoksi se jättää jälkeensä tunteen, että kyseessä on “ihan ok” jatko-osa, mutta ei samanlaista käänteentekevää mestariteosta kuin edeltäjänsä.

A QUIET PLACE, PART II

3,5/5
”John Krasinski teki pätevän jatko-osan mestarilliselle kauhuelokuvalleen, mutta ei onnistunut luomaan aivan samanlaista, kaiken kattavaa jännitettä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat