Uusimmat

Arvostelu Koodinimi: Annika on onnistunut nordic noir -sarja Saunan ja Ikitien ohjaajalta

Kuva: © SkyShowtime

02.10.2023 21:00 Helinä Laajalahti

Suomalais-ruotsalaista yhteistyötä oleva rikosjännäri Koodinimi: Annika on uusi, mukavan kiemurainen ja näyttävä tulokas rosoiseen nordic noir -genreen.

SkyShowtimen julkaisema, Helsinki-filmin tuotantoa oleva rikosdraamasarja Koodinimi: Annika astelee ylväästi maailmalla menestyneen nordic noir -genren edustajaksi ja sekoittaa kyytipojaksi hieman Alias-sarjasta tuttua undercover-meininkiä. Hitaasti liikkeelle lähtevä, kuusiosainen sarja painaa puolivälissä kaasua ja tarjoilee näyttävän ja nautittavan, genren ystävää kutkuttelevan kattauksen kieroja juonenkäänteitä pohjoismaisessa maisemassa.

Mia Ylösen ja Aleksi Bardyn luoma Koodinimi: Annika kertoo taidepetoksiin erikoistuneesta, nuoresta suomalaispoliisista, joka päätyy Tukholmaan auttamaan paikallista poliisia tapauksessa, missä taidekauppiasta epäillään rahanpesusta.

Alun perin Emma Hakan (Sannah Nedergård) on tarkoitus vierailla väärän henkilöllisyyden turvin Tukholman taidepiireissä vain kerran. Tilanteiden muuttuessa hän joutuu kuitenkin laittamaan henkilökohtaisen elämänsä Helsingissä katkolle ja muuntautumaan Tukholmassa työskenteleväksi taideasiantuntija Annika Stormareksi pidemmäksi aikaa.

Lopulta peiterooli alkaa kasvaa yhä suuremmaksi osaksi lapsuutensa traumoista aikuisenakin kärsivän Emman persoonaa.

Koodinimi Annika

Kuva: © SkyShowtime

Tukholman poliisissa Emman yhteistyökumppanina toimii Eva Melanderin esittämä etsivä Olander, Annika puolestaan soluttautuu taidekauppias Rasmus Ståhlgrenin (Ardalan Esmaili) lähipiiriin, johon kuuluu myös Clarisse Lhoni-Botten esittämä ranskalainen taideasiantuntija Beatrice sekä Helena Bergströmin esittämä Agatha, jolla on yllättävä yhteys Emman menneisyyteen.

Kotona Suomessa tukea tarjoavat vanhempi mentoripoliisi Raimo Korpi (Pekka Strang) ja Miro Lopperin esittämä poikaystävä.

Elokuvaohjaajanakin tunnetun AJ Annilan (Sauna, Ikitie) ohjaama Koodinimi: Annika punoutuu kuuden jakson aikana erittäin tiivistunnelmaiseksi, tyylikkäältä näyttäväksi jännäriksi. Harmaasävyiseen, pohjoismaiseen kuvastoon heitetään tehosteväriksi kirkkaanpunaista, joka on samaan aikaan Emman/Annikan voimaväri kuin myös kuolemaa edustava veriroiske.

Sarja näyttää niin hyvältä, että se varmasti herättää kiinnostusta myös ulkomailla, missä nordic noir on ollut viime vuodet kovaa valuuttaa Sillan, Karpin ja Sorjosen jalanjäljissä.

Mutta Koodinimi: Annika ei ole Silta, Karppi eikä Sorjonen, vaan jotain aivan omanlaistaan. Se kumartaa aavistuksen jopa Jennifer Garnerin aikoinaan tähdittämän Alias-sarjan suuntaan, mutta ei silti ryhdy liiaksi amerikkalaistamaan pohjoismaista, rosoisempaa sielunmaisemaa.

Koodinimi Annika

Kuva: © SkyShowtime

Sarja myös kuulostaa kansainväliseltä, sillä siinä kuullaan pääkielten, suomen ja ruotsin, lisäksi myös runsaasti englantia ja ranskaa. Sen suomalaisia juuria ei kuitenkaan unohdeta, vaan aika ajoin sarja maadoitetaan maailman turuilta kotimaan arkiselle kamaralle.

Sarjan keskeisen rikostarinan rinnalla kuljetetaan menneisyyden haamuja, jotka ajan kuluessa sekoittuvat osaksi nykypäivää. Emma on monien muiden laatudekkareiden tapaan syvällä sisimmässään henkisesti rikkinäinen hahmo, joka kantaa mukanaan menneisyyden traumoja. Käsikirjoittajat onnistuvat punomaan nämä traumat kiehtovaksi osaksi varsinaista trilleriä.

Alussa Nedergård hapuilee roolissaan, mutta niin hapuilee myös hänen roolihahmonsa Emma etsiessään itsestään Annikaa. Suhteellisen nopeasti hapuilu kuitenkin muuttuu viehättäväksi tanssiksi kahden erilaisen hahmon välillä, minkä Nedergård hallitsee usein jopa erinomaisesti. Herttainen Emma ja kovanaamainen Annika löytyvät nuoren näyttelijän sisältä luontevalla tarkkuudella.

Koodinimi Annika

Kuva: © SkyShowtime

Koodinimi: Annika on katsottavissa SkyShowtimessa 30. syyskuuta alkaen. Saimme kuusiosaisesta sarjasta kaikki jaksot katsottavaksi arvostelua varten.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat