Uusimmat

Arvostelu Marvelin uutta She-Hulk-sarjaa piinaavat naurettavat erikoistehosteet, eikä komediakaan ihan kanna

17.08.2022 16:01 Helinä Laajalahti

Stan Leen luoma, supervoimainen asianajaja saa Disney+:ssa oman sarjansa She-Hulk: Attorney at Law. Pääosaa Marvel-sarjassa esittää Tatiana Maslany, ja mukana nähdään myös Mark Ruffalon esittämä Hulk.

She-Hulk (suomeksi Hulktar) on Stan Leen ja sarjakuvataiteilija John Busceman luoma hahmo, joka seikkaili ensimmäisen kerran Marvelin sarjakuvissa vuonna 1980. She-Hulkin siviiliminä on asianajana Jennifer Walters, joka on myös Hulkina tunnetun Bruce Bannerin serkku.

Lukiessani nuorena teininä Marvel-sarjakuvia Hulktar tuntui hahmona kuuluisaa serkkuaan paljon mielenkiintoisemmalta. Hänessä oli kaikki Hulkin hyvät puolet ilman huonoja, ja asianajaja Jennifer Waltersin pisteliäs huumorintaju oli mukavan älykästä.

Disney+:n uudessa She-Hulk: Attorney at Law -sarjassa Jennifer Waltersia esittää Tatiana Maslany, joka tunnetaan muun muassa sarjoista Perry Mason ja Orphan Black. Sarjan pääkäsikirjoittajana toimii Jessica Gao, joka on kirjoittanut muun muassa sarjoja Rick and Morty ja Silicon Valley.

She-Hulk / Tatiana Maslany

She-Hulk: Attorney at Law lähtee vauhdilla käyntiin esittelemällä pikaisesti urallaan eteenpäin pyrkivän, nuoren asianajajan. Hän kuitenkin joutuu serkkunsa Brucen (Mark Ruffalo) kanssa auto-onnettomuuteen, missä saatujen avohaavojen kautta heidän verensä sekoittuvat ja pian Jennifer huomaa muuttuvansa itsekin vihreäksi, supervoimaiseksi jätiksi.

Koska muutos on peruuttamaton, Bruce ryhtyy opastamaan serkkuaan hulkina olemisen saloihin, joskin tilanne on Jenniferille huomattavasti helpompaa. Hänen hulkinsa ei nimittäin ala riehua samaan tapaan kuin Brucen Hulk. Itse asiassa Jennifer säilyttää oman järkensä myös She-Hulkiksi muuntuneena.

Supervoimat tai ei, Jennifer ei halua supersankariksi, vaan pyrkii jatkamaan sillä tiellä, mitä varten hän on opiskellut. Kukaan ei kuitenkaan tunnu olevan kiinnostunut Jennifer Waltersista. Tämän nuori nainen joutuu todistamaan karsaasti myös deittailun saralla.

She-Hulk on sitten asia erikseen ja hän saa työpaikan uudesta, supervoimaisten henkilöiden puolustamiseen keskittyvästä lakifirmasta.

She-Hulk Attorney at Law

Saimme yhdeksänosaisesta sarjasta ennakkoon katsottavaksi neljä ensimmäistä jaksoa, joten myös arvostelu kattaa vain sarjan alkuosan.

Virallisen trailerin julkaisun jälkeen sarjan ympärillä alettiin puhua paljon Charlie Coxin esittämästä fanisuosikista, Daredevilistä, jonka on määrä olla mukana sarjassa. Ensimmäisten jaksojen aikana Matt Murdockia tai Daredeviliä ei kuitenkaan vielä nähdä, vaan tarina keskittyy Jennifer Waltersin omiin haasteisiin niin työelämässä, siviilielämässä kuin She-Hulkinakin.

Sarjan käsikirjoitus etenee hyvin kepoiseen, komediasarjan tyyliin, vaikka tarttuukin ajoittain myös oikean elämän haasteisiin ja teemoihin. Ensimmäisten jaksojen aikana sivutaan muun muassa nettideittailun ankeaa arkea ja työelämän seksismiä.

Jennifer Walters myös tietää olevansa hahmo jossakin suuremmassa tarinassa ja kommentoi tilanteita kameran läpi suoraan katsojalle. Tämä neljännen seinän rikkominen on tuttua jo She-Hulk -sarjakuvasta, joka oli tyylin suhteen uranuurtaja jo ennen Deadpoolia.

She-Hulk Attorney at Law

Sarjan noin puolen tunnin mittaiset jaksot tuntuvat hirveän lyhyiltä, eikä niissä kunnolla päästä sukeltamaan hahmon sisimpään tai tämän elämän oivalluksiin. Usein tapahtumat tuntuvatkin kuin viivottimella vedetyiltä hetkestä a hetkeen b, perinteisempien komediasarjojen tapaan. Tässä mennään komedia edellä, mikä ei joka käänteessä toimi. Myös julkkiscameot tuntuvat päälleliimatuilta mainoskikoilta.

Useat Marvel-sarjat ovat olleet tyylillisesti hyvin erilaisia toisiinsa verrattuna, vaikka kaikki sijoittuvatkin samaan maailmaan ja tarinakokonaisuuteen. She-Hulk on kuin Marvelin Fleabag, joskaan sen huumori ei ole yhtä lakonisen terävää vaan perinteisempää, suurelle yleisölle valmiiksi pureskeltua.

Sarjan suurin kompastuskivi ovat sen erikoistehosteet. She-Hulkin hahmo näyttää nimittäin lähes animaatiohahmolta ja tuo erittäin ikävällä tavalla mieleen Shrekin. CGI on ollut tekijöille suuri haaste, sillä tv-sarjoissa hahmoja harvemmin nähdään digitaalisesti muunneltuina tässä mittakaavassa – Maslany kun on suuren osan ruutuajasta She-Hulkina.

Erikoistehosteiden kökköydestä ei voi kuitenkaan syyttää pelkästään luovan työn tekijöitä, vaan syyttävä sormi pitää kohottaa Marvel Studiosin johdon suuntaan. Viime aikoina on uutisoitu paljon Marvelin huonoista työoloista ja siitä, kuinka esimerkiksi jälkituotantotiimi on joissakin projekteissa pakotettu työskentelemään aivan liian tiukkojen aikataulujen puitteissa.

She-Hulk Attorney at Law alkaa Disney+:ssa 18. elokuuta.

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat