Uusimmat

Arvostelu Tieteistrilleri Awake on unettavan huono kopio Netflixin omasta Bird Box -hittielokuvasta

10.06.2021 19:55 Aki Lehti

Awake-elokuvan hahmot eivät kykene nukahtamaan, mutta katsojalle se on kuin unilääkettä


Ensi-ilta: 09.06.2021.
Alkuperäisnimi: Awake
Ohjaus: Mark Raso
Käsikirjoitus: Mark Raso & Joseph Raso
Pääosissa: Gina Rodriguez, Jennifer Jason Leigh, Barry Pepper, Finn Jones, Shamier Anderson & Ariana Greenblatt
Pituus: 96 minuuttia
Ikäraja: K16


Mark Rason ohjaama Awake onnistuu melkein olemaan kunnon kalkkuna. Ohjaajan yhdessä Joseph Rason kanssa käsikirjoittama tieteistrilleri on harmittavasti niin puuduttavan tylsä, että sen pariin todennäköisesti nukahtaa yliväsyneen hihityksen sijaan. Elokuvan konsepti voi vaikuttaa luettuna kiinnostavalta, mutta näin surkean käsikirjoituksen pohjalta on mahdotonta tehdä millään tasolla hyvää elokuvaa.

Awake ei ole muuta kuin Netflixin tuorein yritys tehdä Bird Box –leffan kaltainen hitti. Vuoden 2018 Sandra Bullockin tähdittämä maailmanlopun tieteistarina on edelleen yksi Netflixin katsotuimmista elokuvista, joten palvelun algoritmi suosittelee Awakea hyvin todennäköisesti suurelle osalle Netflixin käyttäjistä.

Awaken keskiössä on Bird Boxin ja A Quiet Place -elokuvien tapaan perhe, joka yrittää selvitä hengissä maailman ja yhteiskunnan romahdettua. Tällä kertaa jokin mystinen tapahtuma lopettaa ensin kaikkien sähkölaitteiden toiminnan. Sen jälkeen ihmiset ympäri maailman huomaavat, etteivät pysty enää nukkumaan lainkaan.


Ilman unta ihminen luonnollisesti sekoaa ja lopulta kuolee, mutta Awakessa yhteiskunta ajautuu totaalikaaokseen naurettavan nopeasti. Parin päivän sisällä maailma on muuttunut ja kaupunkien kaduilla haahuilee pelkästään suoraan leffapahisliukuhihnalta putkahtaneen näköisiä ilkiöitä.

Gina Rodriguezin esittämä Jill-äiti on tietysti entinen sotilas, joten hän pystyy suojelemaan 10-vuotiasta Matilda-tytärtään (Ariana Greenblatt), joka jostain syystä pystyy edelleen nukkumaan. Tyttö päätyy seonneen seurakunnan käsiin, joka haluaa pappismiehen johdolla uhrata Matildan lepyttääkseen unen riistäneen vihaisen Jumalansa.

Tilanteen ratkaiseminen tieteen avulla vaikuttaa paremmalta vaihtoehdolta, joten perhe lähtee vastahakoisesti kohti armeijatukikohtaa, jossa äidin vanha työtoveri, psykiatri Murphy (Jennifer Jason Leigh) johtaa luonnollisesti unimysteeriä ratkovaa tutkimusryhmää.

Ja ei, elokuva ei sano tieteen ja uskon suhteesta yhtikäs mitään sen syvällisempää.

Elokuva ei itse asiassa sano mistään oikein mitään. Hahmot kyllä sanovat, aivan liikaakin, mutta heidän suoltamansa vuorosanat ovat täysin luokatonta ryönää.

– Sillä voi ampua ihmisten lisäksi myös eläimiä, tokaisee esimerkiksi Jill-äiti alkaessaan opettaa Matildalle selviytymiskeinoja muuttuneessa maailmassa.

Suunnilleen jokainen Awaken repla on samaa tasoa, eikä se johdu siitä että sen hahmot ovat lopen uupuneita.

Mukana matkalla on myös perheen teini-ikäinen poika Noah (Lucius Hoyos), jolle ei ole keksitty juuri mitään järkevää tekemistä. Hahmo on juonen kannalta oleellinen lähinnä yhdessä loppupuolella nähtävässä kohtauksesssa, joka on ainoa syy raahata pentua mukana koko leffan loputtomalta tuntuvan puolentoista tunnin keston ajan.

Bird Boxin ja A Quiet Placen lisäksi ohjaaja Raso apinoi suoraan myös esimerkiksi Children of Men -leffaa. Sen tyyliin kaksi auton sisään sijoittuvaa kohtausta pitkine kamera-ajoineen tuntuu pelkästään itsetarkoitukselliselta kikkailulta. Muilta osin leffan tekninen puoli on täyttä Netflixiä, eli se näyttää samalta kuin suurin osa palvelun alkuperäistuotannoista.

Awaken loppuratkaisu on niin typerä, ettei sille voi kun nauraa. Yhtään väsyneenä sinne asti on hankala päästä, sillä elokuva itsessään olisi paras ratkaisu sen hahmojen keskeiseen ongelmaan. Täyspöljä Awake on oivaa lääkettä unettomuuteen.

AWAKE

”Awake on jälleen yksi Netflixin suosittelualgoritmien ehdoilla tehty elokuva.”

Awake sai ensi-iltansa Netflixissä eilen 9. kesäkuuta.

Aki Lehti

”Olen Muropakettia vuodesta 2010 asti avustanut freelancetoimittaja, jonka ominta alaa on popkulttuuri – musiikki, elokuvat ja kirjallisuus. Muroon rustaan lähinnä elokuva- ja tv-arvosteluja sekä niihin liittyviä uutisia ja haastatteluja. Kirjoitan säännöllisesti myös Keskisuomalaiseen, Savon Sanomiin, Karjalaiseen ja Etelä-Suomen Sanomiin. Tekstejäni on julkaistu myös esimerkiksi Helsingin Sanomissa, HS Metrossa ja useissa asiakaslehdissä. Levyarvosteluja olen kirjoittanut reilun 20 vuoden aikana lähes 1500 kappaletta ja henkilöhaastatteluja myös melkein nelinumeroisen määrän. Lempparielokuvani ovat usein niitä, jotka eivät Suomessa pääse laajempaan levitykseen, eli leffafestarikama laidasta laitaan. Lähellä sydäntä ovat esimerkiksi amerikkalainen indie-elokuva ja korealaistuotannot. Vapaa-aikani kuluu elokuvien lisäksi musiikin, kirjojen ja sarjakuvien parissa kyynelehtiessä.”

Muropaketin uusimmat