Uusimmat

Arvostelu Nostalgialla ratsastava Ghostbusters: Afterlife on kuin haudasta kaivettu ruumis

Kuva: © CTMG

23.11.2021 11:48 Helinä Laajalahti

Jason Reitmanin ohjaama Ghostbusters: Afterlife toimii jatko-osana ohjaajan isän alkuperäisille, 1980-luvun Ghostbusters-elokuville. Uudessa haamuseikkailussa toiminta siirretään nuoremmalle sukupolvelle Mckenna Gracen ja Finn Wolfhardin käsiin.


Ensi-ilta: 26.11.2021
Alkuperäisnimi: Ghostbusters: Afterlife
Ohjaus: Jason Reitman
Käsikirjoitus: Gil Kenan & Jason Reitman
Pääosissa: Mckenna Grace, Finn Wolfhard, Carrie Coon, Paul Rudd & Logan Kim
Pituus: 125 minuuttia
Ikäraja: K12


Jason Reitmanin ohjaama Ghostbusters: Afterlife on hartaasti odotettu paluu alkuperäisten Ghostbusters-elokuvien maailmaan. Se jättää Paul Feigin vuonna 2016 ohjaaman rebootin huomiotta ja toimii jokseenkin suorana jatko-osana Ivan Reitmanin 1980-luvulla ohjaamalle, alkuperäiselle elokuvakaksikolle.

Ghostbusters: Afterlife kulkee monellakin tavalla suvussa, sillä sen ohjaaja Jason Reitman on alkuperäisen ohjaajan poika, jonka on kerrottu lapsena pyörineen elokuvien kuvauspaikalla jaloissa. Isä-Reitman toimii yhtenä elokuvan tuottajista. Tarinallisesti elokuva ojentaa viestikapulan uudelle sukupolvelle, mutta tutun DNA:n saattelemana.

Ghostbusters: Afterlifessa Carrie Coonin esittämä Callie kahden lapsensa – Trevorin (Finn Wolfhard) ja Phoeben (Mckenna Grace) – kanssa muuttaa isänsä kuoleman jälkeen tämän ränsistyneelle tilalle keskelle ei-mitään.

Tyttärestään vieraantuneen isän kiinnostus tieteeseen ja tekniikkaan on kuitenkin periytynyt sukupolven yli tyttärentyttärelle, jonka käsiin osuu isoisänsä tilalta jos jotakin kiinnostavaa. Tyttö myös löytää sielunkumppanin koulun tylsistyneestä luonnontieteen opettajasta, herra Groobersonista (Paul Rudd).

Ghostbusters Afterlife

Callien isä oli tietenkin alkuperäisissä Ghostbustereissa nähty Egon Spengler, jota esitti tuolloin nyt jo edesmennyt Harold Ramis. Ja syy, miksi Phoeben ja Trevorin isoisää pidettiin kylähullun maineessa, on ymmärrettävästi yliluonnollinen, ja tuo yliluonnollinen uhkaa nyt vanhan haamujengiläisen kuoleman jälkeen vapautua kahleistaan.

Ghostbusters: Afterlifea markkinoitiin paluuna alkuperäisen tarinan juurille sen jälkeen, kun Feigin väitettiin pilanneen koko franchisen keskeiset roolit eri sukupuolille keikauttaneella elokuvallaan. Reitmanin elokuvassa nähdään kyllä mukana myös alkuperäiset näyttelijät, mutta Bill Murray, Ernie Hudson, Dan Aykroyd ja etenkin Sigourney Weaver ja Annie Potts nähdään vain pienissä, suorastaan häiriinnyttävän päälleliimatuissa sivurooleissa.

Mukana nähdään tuttuja gadgettejä ajalta ennen digitaalisuutta ja ECTO-1:n kaivamisessa pölyn alta on jotain erityisen hellyttävää, samoin kuin kohtauksessa, missä nuoret näyttelijät päätyvät tuon rakastetun auton rattiin. Yliluonnolliset hahmot on puolestaan päivitetty nykyaikaan, vaikka niidenkin joukossa nähdään varsin tuttuja naamoja vaahtokarkkihaamusta lähtien.

Ghostbusters Afterlife

Uusi Ghostbusters tekee tavallaan saman kuin Feigin elokuva, ja siirtää tarinan keskeiset tapahtumat nuoremmille näyttelijöillä. Teini-ikäiset näyttelijät Grace ja Wolfhard sekä heidän joukkoonsa liittyvät Podcast (Logan Kim) ja Lucky (Celeste O’Connor) onnistuvat kuitenkin luomaan elokuvaan aitoa seikkailun henkeä. Aikuisnäyttelijöistä puolestaan etenkin Ruddin opettajassa on mainion rentoa huumoria.

Silti Ghostbusters: Afterlife tuntuu välillä olevan kuin itsekin haudasta kaivettu ruumis.

Vaikka idea haamujengiläisyyden siirtymisestä sukupolvelta toiselle (ohjaajan tapaan) on sinänsä kiehtova, vanhalla nostalgialla ratsastaminen tunkee välillä liiallisesti iholle. Nostalgia ja moderni maailma sotivat välillä pahasti keskenään, ja vaikka vanhojen Ghostbusters-näyttelijöiden näkeminen tavallaan on kiva juttu, nämä hahmot jäävät tarinallisesti pahasti sivuosaan ja veteraaninäyttelijät näyttävät päälleliimatuissa rooleissaan pelkiltä pökkelöiltä.

Ghostbusters: Afterlife tarjoaa elokuvien vanhoille faneille pienen nostalgiapläjäyksen, mutta on vaikea nähdä, että elokuva voittaisi puolelleen uutta, nuorempaa fanikuntaa kovinkaan suuressa mittakaavassa.

GHOSTBUSTERS: AFTERLIFE

Arvosana: 2,5/5

”Uuden sukupolven käsiin siirretty Ghostbusters-seikkailu ratsastaa vahvasti nostalgialla ja tarjoaa vanhat, tutut näyttelijät nuoremman näyttelijäsukupolven rinnalla päälleliimatuissa sivurooleissa.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat