Uusimmat

Arvostelu: Alias-tähti Jennifer Garnerin Peppermint on onnistunut kostoretki Taken-leffojen hengessä

19.09.2018 20:00 Helinä Laajalahti


Taken-ohjaaja Pierre Morelin Peppermint on suoraviivainen ja yllätyksetön, mutta siitäkin huolimatta viihdyttävän väkivaltainen kostotarina, jossa perheenäiti pistää huumekartellin ruumispinoon.


Ensi-ilta: 21.9.2018 / Alkuperäisnimi: Peppermint / Ohjaus: Pierre Morel / Käsikirjoitus: Chad St. John / Pääosissa: Jennifer Garner, Juan Pablo Raba, John Gallagher Jr., John Ortiz, Richard Cabral, Annie Ilonzeh, Method Man / Pituus: 102 minuuttia / Ikäraja: 16


Ihan ensiksi on myönnettävä, että allekirjoittaneen sydämessä on teini-ikäisenä luetuista Tuomari-sarjakuvista saakka ollut pehmeä kohta kostotarinoille, jotka kumpuavat äärimmäisestä epäoikeudenmukaisuudesta. Long Kiss Goodnight, The Crow, Kill Bill, John Wick… jokaisessa päähenkilö on kokenut vääryyttä ja menettänyt jotain rakasta rikollisten käsissä. Kierolla tavalla tuollaisten katalien paskiaisten niittaamisen katselu tuntuu elokuvateatterin penkissä yksinkertaisesti hyvältä ja oikeudenmukaiselta.

Pierre Morelin ohjaaman Peppermintin päähenkilö on kuin naispuolinen Punisher, perheensä rikollisliigalle menettänyt koston enkeli, joka ei pysähdy ennen kuin on tappanut joka ikisen perhettään satuttaneen paskiaisen.

Elokuvan lähtökohta on ihan tavallinen amerikkalainen perhe. Riley North (Jennifer Garner) on työssä käyvä perheenäiti, jolla on autokorjaamolla työskentelevä aviomies (Jeff Hephner) ja mainion suorasanainen tytär (Cailey Fleming). Perheen rahat ovat kuitenkin tiukalla ja aviomies harkitsee hetken vääriä asioita, ja joutuu siitä syystä paikallisen huumekuninkaan luotisateeseen pikkutyttönsä kanssa.

Riley selviää tapahtumasta hengissä, mutta saa todistaa oikeusjärjestelmän olevan tehoton tuomitsemaan tekijöitä. Pian nainen katoaa mystisesti. Muutama vuosi myöhemmin poliisissa huomataan jonkun alkaneen puhkoa reikiä huumekartellin jäseniin ja heidän kanssaan työskenteleviin, korruptoituneisiin virkamiehiin. Syyttävä sormi kääntyy osoittamaan ennen herttaisena tunnetun perheenäidin suuntaan.

Chad St. Johnin (London Has Fallen) käsikirjoittama Peppermint on suunnattu niille katsojille, jotka nauttivat siitä, kun paha saa verisen palkkansa oikeudenmukaiselta tuntuvan koston myötä. Elokuva on suoraviivainen, turhia tarinankäänteitä välttelevä toimintaelokuva, jossa tarkoitus on pelkästään hakea väkivaltaan oikeutta väkivallalla. Siltä on turha odottaa hienoja juonikuvioita, sillä pääasia on tappaa kaikki pahikset.

Elokuva onkin vahvasti sukua John Wickille, vaikkakin se toimintakoreografioissaan kalpenee Keanu Reevesin mätölle. Ruumisluku nousee silti kaksinumeroiseksi – tämä näkyy myös elokuvan saamassa K16-ikärajassa.

Jennifer Garner todisti jo Alias-aikoinaan olevansa pätevä toimintatähti. Ennen kuin kukaan ennättää sanoa ääneen “Elektra”, väitän, että siinäkään elokuvassa syy ei ollut Garnerissa vaan luokattoman huonossa käsikirjoituksessa.

Peppermintissä Taken-ohjaaja Pierre Morel tekee Garnerille “liamneesonit” eli palauttaa näyttelijän muutaman vuoden tauon jälkeen toimintagenren pariin. Morelin Takenista tuttu, rouhea ja katu-uskottava tyyli näkyy myös Peppermintissä, eikä naispuolistakaan toimijaa silotella meikatuksi, korkokengissä kipittäväksi seksisymboliksi.

Garner tekee Peppermintissä vakuuttavan siirtymän sydämellisestä perheenäidistä anteeksiantamattomaksi koston enkeliksi. Ne katsojat, joille ainoastaan Garnerin herttaiset roolit romanttisissa komedioissa ovat tuttuja, saattavat yllättyä siitä, kuinka saumattomasti Garner kääntää leveästi hymyilevän äidin roolin armottomaksi ja uskottavaksi toimintajyräksi. Tässä suhteessa hänessä on paljon samaa kuin Long Kiss Goodnightin (1996) Geena Davisissa.

Kun osaa antaa anteeksi tarinan pienet juoniaukot, epäloogisuudet ja suoraviivaisen yllätyksettömän tarinan, Peppermint on ennakko-odotuksista huolimatta yllättävän viihdyttävää kostotoimintaa. Siitä pitää huolen karismaattinen Garner, joka osaa sekä antaa lyöntejä että ottaa niitä vastaan uskottavalla rytinällä.

PEPPERMINT

3/5

”Aukkoinen ja suoraviivaisen yllätyksetön Peppermint luottaa vahvasti pääosassa nähtävän Jennifer Garnerin uskottavuuteen toimintatähtenä.”

Helinä Laajalahti

”Olen kirjoittanut Muropakettiin freelancerina elokuvajuttuja ja -arvosteluita vuodesta 2017 lähtien, ja sitä ennen muun muassa Episodiin (vuodesta 2004), Koulukinoyhdistyksen Media-avaimeen ja nyt jo edesmenneen Discshopin leffablogiin. Ennen koronaa toimin myös matkailutoimittajana, ja nykyisin toimittelun ohella striimaan koulutuksia. Suosikkileffani ovat sekalainen seurakunta Imperiumin vastaiskua, Trainspottingia ja Jim Jarmuschin Night on Earthia, sarjapuolella sydäntä lähellä ovat olleet Buffy, Supernatural ja Fringe. Kun oikein haluan upota pumpuliin, pelaan ties kuinka monetta kertaa The Witcher: Wild Huntia.”

Muropaketin uusimmat